Άρχισε να φθάνει στο Νεπάλ η πρώτη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, ωστόσο παραμένουν οι δυσκολίες για την εκτίμηση των αναγκών και για την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

Στο αεροδρόμιο του κατεστραμμένου Κατμαντού προσγειώνονται αεροπλάνα που μεταφέρουν σωστικά συνεργεία μαζί με εκπαιδευμένα σκυλιά.

Την ίδια ώρα γαλλικές κυβερνητικές οργανώσεις όπως Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Handicap International και Action contre la Faim βρίσκονται επί ποδός.

Εκατοντάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων από την Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη στο Νεπάλ για να βοηθήσουν τους τοπικούς διασώστες.

Επιπλέον 70 Αμερικανοί διασώστες κατευθύνονται προς το Νεπάλ, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Από την πλευρά του το Λονδίνο ανακοίνωσε τη διάθεση 5 εκατομμυρίων λιρών, ο Καναδάς 5 εκατομμυρίων δολαρίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικονομική βοήθεια προορίζεται για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, πόσιμου νερού, φαρμακευτικού υλικού και σκηνών.

Η Ινδία έστειλε ήδη 13 στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν τρόφιμα και κουβέρτες. Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, τα οποία ξεχειλίζουν, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να περιθάλψει τους τραυματίες υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

Είναι ενδεικτικό ότι οι γιατροί αναγκάζονται να χειρουργούν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία που έχουν στηθεί σε πάρκινγκ, ενώ και τα νεκροτομεία είναι υπερπλήρη.

Ο τελευταίος, και προσωρινός, επίσημος απολογισμός που μετέδωσε το BBC κάνει λόγο για 3.617 νεκρούς, 6.515 τραυματίες. Μηνύματα κατοίκων του Κατμαντού στο Twitter αναφέρουν ότι ελικόπτερα που πέταξαν επάνω από την σεισμόπληκτη περιοχή τις τελευταίες ώρες βρήκαν ολόκληρα χωριά ισοπεδωμένα.

Σώα η Ελληνίδα 

Ο πατέρας Ελληνίδας εθελόντριας που βρίσκεται στο Νεπάλ μίλησε το πρωί στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Ο κ. Γιώργος Ρουσομουστακάκης ανέφερε ότι η κόρη του επικοινώνησε χθες το μεσημέρι μέσω Facebook με την οικογένεια και τους είπε ότι είναι καλά.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η κόρη του είχε πάει με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων πριν από το Πάσχα στο Νεπάλ και ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν, εκείνη αποφάσισε να μείνει ακόμη μια εβδομάδα μαζί με τον φίλο της.

Όπως τους είπε, την ώρα του σεισμού βρισκόταν σε ένα ορεινό χωριό και δεν συνειδητοποίησαν το ακριβές μέγεθος της δόνησης, ωστόσο κόπηκε το ρεύμα.

Χθες μετέβη σε ένα άλλο σημείο προκειμένου να επικοινωνήσει μαζί τους μέσω ίντερνετ και στη συνέχεια επέστρεψε στο χωριό, ωστόσο σήμερα ήταν προγραμματισμένο να πάει στο Κατμαντού και να πετάξει για την Ελλάδα.

“Απ΄ό,τι καταλαβαίνω τα πράγματα είναι τραγικά δύσκολα εκεί”, είπε ο κ. Ρουσομουστακάκης εκφράζοντας την ανησυχία του.

Πηγή: Mega TV