Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε Caa2 από Caa1 με το outlook να είναι αρνητικό. Η απόφαση αυτή ολοκληρώνει το review για την υποβάθμιση της 6ης Φεβρουαρίου.

Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις πίσω απο την υποβάθμιση είναι η υψηλή αβεβαιότητα για το εάν η κυβέρνηση της Ελλάδας θα καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές εγκαίρως, ώστε να καλυφθούν οι επερχόμενες πληρωμές ομολόγων.

Επίσης, ένας δεύτερος λόγος είναι το σημαντικό εκτελεστικό ρίσκο ενός follow-up, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα χρηματοδότησης ακόμη κι αν επιτευχθεί η συμφωνία, δεδομένης της αποδυναμωμένης οικονομίας και του εύθραυστου εγχώριου πολιτικού περιβάλλοντος.

Το αρνητικό outlook αντανακλά την άποψη του οίκου ότι το ισοζύγιο οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και πολιτικών ρίσκων στην Ελλάδα, κλίνει προς την αρνητική πλευρά.

Παράλληλα, η Moody’s έχει υποβαθμίσει το bond ceiling σε εγχώριο και ξένο νόμισμα για την Ελλάδα σε Β3 από το Ba3, το οποίο αποτυπώνει την πιθανότητα η χώρα να βγει από την ευρωζώνη σε μια περίπτωση χρεοκοπίας.

Συνεχιζόμενη αβεβαιότητα 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο τους δύο προηγούμενους μήνες, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας πως διατηρείται το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε βασικούς τομείς χωρίς να διαφαίνεται μέχρι στιγμής η προοπτική συμφωνίας σε ένα νέα χρηματοδοτικό πακέτο. Και οι δύο πλευρές έχουν επανειλημμένως εκφράσει την επιθυμία τους για επίτευξη συμφωνίας και πλέον η ανάγκη για σύγκλιση των δύο πλευρών λαμβάνει μια νέα επιτακτική μορφή, μετά και τις αλλαγές στην ομάδα διαπραγμάτευσης από την ελληνική κυβέρνηση. 

Σε κάθε περίπτωση, η Moody’s εκτιμά πως η τελική συμφωνία θα επιτευχθεί μέσω πολιτικών αποφάσεων τόσο σε επίπεδο Ευρώπης όσο και σε επίπεδο Ελλάδας. Ως εκ τούτου, σημειώνει ο οίκος, το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων παραμένει αβέβαιο και η πιθανότητα ενός πολιτικού ατυχήματος που μπορεί να καταλήξει σε χρεοκοπία και αδυναμία αποπληρωμής χρεών της Ελλάδας, έχει αυξηθεί. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας αντανακλάται στην πιστοληπτική βαθμίδα Caa2 στην οποία κατατάσσει τα ομόλογα της χώρας ο οίκος.

Εν μέσω αυτών των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων, η οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, παρατηρεί ο οίκος. Η ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτεί τις δαπάνες του κράτους και να αποπληρώνει τους πιστωτές της έχει επιδεινωθεί αισθητά από τα τέλη του περασμένου έτους οπότε και το πρόγραμμα διάσωσης εκτροχιάστηκε. Η χαμηλή επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει επιδράσει αρνητικά στις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον οίκο έχουν μειωθεί κατά πολύ από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Πηγή:www.capital.gr