Εάν οι ανησυχίες για μια πανευρωπαϊκή χρηματοοικονομική πυρκαγιά ήταν το δυνατό χαρτί της Αθήνας στην αντιπαράθεση με τους πιστωτές της – τότε το χαρτί αυτό αποδείχθηκε πως δεν λειτουργεί, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Reuters.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η πολιτική της επαναδιαπραγμάτευσης των επώδυνων όρων του πακέτου διάσωσης πάντα απαιτούσε ένα βασικό στοιχείο – τη χρηματοοικονομική εκδοχή του παλιού δόγματος του Ψυχρού Πολέμου για διασφαλισμένη αμοιβαία καταστροφή.

Μια επανάληψη του 2010/2011 θα έβλεπε την απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας ή εξόδου από το ευρώ να επηρεάζει τις αγορές παντού, οδηγώντας στα ύψη το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Αυτό θα ενέτεινε τις πιέσεις στο Eurogroup να κινηθεί πιο κοντά στις απαιτήσεις της Αθήνας για να αποτρέψει μια συστημική κατάρρευση του ευρώ. 

“Όποιος φοβηθεί στο παιχνίδι αυτό χάνει”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το πρακτορείο.

Ωστόσο, η χρηματοοικονομική μετάδοση της κρίσης που είχαν προβλέψει στην αρχή του έτους οι αναλυτές, δεν έχει συμβεί για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, αναφέρει το πρακτορείο. Αντίθετα, τα κόστη δανεισμού στην Ευρωζώνη κινούνται κοντά σε ιστορικό χαμηλά, τα χρηματιστήρια είναι κοντά σε υψηλά επτά ετών και το ευρώ κινείται εντός ενός εύρους 5 cents τους τελευταίους δύο μήνες. 

Την ίδια στιγμή, το outlook της Ελλάδας στις αγορές είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Σχεδόν οι μισοί από τους επενδυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου Sentix αυτό το μήνα περιμένουν η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εντός 12 μηνών, ενώ ο δείκτης της έρευνας για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες περιοχές της Ευρωζώνης έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό. 

“Η Ελλάδα δεν είναι ικανή να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μετάδοσης στην περιφέρεια”, εκτιμά ο Wouter Sturkenboom, αναλυτής της Russell Investments.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα περισσότερα σενάρια που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων επικεντρώνουν στην επίτευξη κάποιας προόδου στις συνομιλίες ή σε κάποια παρατεταμένη στασιμότητα που θα περιλαμβάνει και κάποια περιορισμένη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης.  

Αλλά αν και η έξοδος αποτελεί πλέον πραγματικό κίνδυνο, οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις φαίνονται ήπιες σε σύγκριση με το χάος πριν από τρία χρόνια, σημειώνει το πρακτορείο.

Η Goldman Sachs αναφέρει ότι το ΄Grexit΄ – το οποίο δεν περιμένει να συμβεί – θα μπορούσε να οδηγήσει το spread στα 10ετή ιταλικά και ισπανικά ομόλογα έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να υπερτριπλασιαστούν μέχρι και τις 400 μονάδες βάσης. 

Αυτό είναι περίπου 200 μ.β. χαμηλότερα από τα υψηλά του χειμώνα 2011/12. Και καθώς το γερμανικό 10ετές είναι κοντά στο μηδέν, τα spreads αυτά θα υποδηλώνουν ονομαστικά κόστη δανεισμού για την Ιταλία ή την Ισπανία 300 μ.β. κάτω από τα υψηλά που είχαν σημειωθεί πριν από τρία χρόνια. 

Είναι κρίσιμο ότι η έκθεση των ξένων επενδυτών σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχει συρρικνωθεί από την πτώχευση του 2012 και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των υπόλοιπων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Αλλά η ηρεμία στην περιφέρεια οφείλεται κυρίως στα τείχη ασφαλείας που έχουν αναγερθεί – όπως το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (Outright Monetary Transactions) της ΕΚΤ ή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Το κορυφαίο από αυτά είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε πρόσφατα η ΕΚΤ. 

“Η ποσοτική χαλάρωση είναι πιθανώς η βασική άμυνα κατά της μετάδοσης”, αναφέρει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Mark Wall.

Το πρακτορείο εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί στην πορεία του προγράμματος να αλλάξει την κλείδα κατανομής και να μετακινήσει τις αγορές της προς την περιφέρεια στα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας – προστατεύοντας ακόμα περισσότερο τις αγορές αυτές από την ελληνική κρίση. 

Εάν δεν υπάρχει αύξηση του κόστους δανεισμού, οι πιέσεις στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις που είχαν σφυροκοπήσει τις αγορές την προηγούμενη φορά παραμένουν περιορισμένες. 

Είναι πιθανό τα αμοιβαία κεφάλαια ή κάποια hedge funds να μετακινήσουν τα κεφάλαια τους από την ένωση. Αλλά το βασικό αποτέλεσμα θα είναι να ασκηθεί πίεση στο ήδη αποδυναμωμένο ευρώ – μια κίνηση που οι επενδυτές αναμένεται να επευφημήσουν και όχι να αποδοκιμάσουν, καθώς υποστηρίζει την οικονομική ανάκαμψη και αποκρούει τον αποπληθωρισμό.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολιτικός και όχι η χρηματοοικονομική μετάδοση – ενθαρρύνοντας τα κινήματα κατά της λιτότητας στην Ευρώπη, όπως οι Podemos στην Ισπανία και υποδαυλίζοντας τον ευρωσκεπτικισμό και τις υπαρξιακές απειλές για το νόμισμα.

Αλλά το χάος στην Ελλάδα, η έλλειψη χρηματοοικονομικών σοκ σε άλλες περιοχές και η άρνηση των Βρυξελλών να υποχωρήσουν θα μπορούσαν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

“Δεν υπάρχει άλλη Ελλάδα και δεν υπάρχει άλλος ΣΥΡΙΖΑ”, σημειώνουν οι αναλυτές της JPMorgan σε πελάτες, επισημαίνοντας ότι το μόνο άλλο δημοφιλές κόμμα που ζητά έξοδο από το ευρώ είναι η ιταλική Λίγκα του Βορρά. “Η αναταραχή που θα εξαπολυθεί από την έξοδο της Ελλάδας πιθανότατα θα οδηγούσε σε εξασθένιση της υποστήριξης στα κόμματα αυτά και θα μείωνε αντί να αυξήσει τις πιθανότητες να ακολουθήσουν άλλοι το παράδειγμα της”.

Πηγή:www.capital.gr