“Υπερεξουσίες” εμμέσου πλην όμως ουσιαστικού ελέγχου των εξελίξεων εντός του πολιτικού σκηνικού της χώρας, φαίνεται να εξασφαλίζει από σήμερα, με μια αιφνιδιαστική κίνησή της, η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 

Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας τη θέση της ως προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και κάνοντας χρήση σχετικής πρόνοιας του Κανονισμού της Βουλής σύμφωνα με την οποία μπορεί να λειτουργεί αν χρειαστεί και ως Προανακριτική, πέτυχε να ανοίξουν εκ νέου οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες έρευνας των υποθέσεων Ζήμενς και Λίστα Λαγκάρντ.

Η Επιτροπή πρέπει να ανασύρει ως δικογραφία κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις αυτές, είπε χαρακτηριστικά, μνημονεύοντας ακόμα και το ζήτημα της λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ  στα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, προφανώς, θα έχει τον πλήρη έλεγχο των σχετικών διαδικασιών. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η κα Κωνσταντοπούλου είναι ήδη Πρόεδρος στις Επιτροπές για τον έλεγχο του Χρέους και για τις γερμανικές οφειλές.
Στο σύνολό τους αυτές οι υποθέσεις, ως γνωστόν, έχουν απασχολήσει την πολιτική ζωή, τροφοδοτώντας μεγάλες εντάσεις και πυροδοτώντας συγκρούσεις οι οποίες συνεχίζονται έως και σήμερα.

Μιλώντας ειδικότερα για τις υποθέσεις Ζήμενς και λίστα Λαγκάρντ, η Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για “ζωντανά σκάνδαλα που εξακολουθούν να κηλιδώνουν τη δημόσια ζωή”. Για να συμπληρώσει: “Είναι επιτακτικό καθήκον η Βουλή να δημοσιοποιήσει και να αναδείξει τα στοιχεία που διαθέτει” για τις υποθέσεις αυτές.

“Είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε για όλα τα θέματα σχετικά με τη διαφάνεια”, σημείωσε ο κ. Γ. Τραγάκης (ΝΔ) σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις είχαν απασχολήσει τη Βουλή, σε προηγούμενη περίοδο και πως τα στοιχεία βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοςύνης.
“Η Επιτροπή είναι πολύ χρήησιμη σε θέματα Δημοκρατίας και πρέπει να αναβαθμιστεί. Αν υπάρχει κάποιοι καινούριο στοιχείο να το εξετάσουμε”, σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Λ. Γρηγοράκος (ΠΑΣΟΚ).

Ανοίγοντας περαιτέρω τη βεντάλια των διαδικασιών, η κα Ραχήλ Μακρή πρότεινε να ασχοληθεί η Επιτροπή Θεσμών και με τα εξοπλιστικά.

Πηγή: Η Καθημερινή