Έντονες πιέσεις από τους δανειστές-Απαραβίαστες οι κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση- Το θρίλερ παρατείνεται
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, με τους δανειστές να ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να “κάνει πίσω” σε θέματα που η ίδια ορίζει ως κόκκινες γραμμές. Τα ρεπορτάζ περιγράφουν τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, τα “αγκάθια”, τις πιέσεις των δανειστών και τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Tο ρεπορτάζ του capital.gr αναφέρει τα εξής:
Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group και για την Δευτέρα ενώ σήμερα δεν γίνονται επαφές, αναφέρουν πηγές. Στο επίκεντρο βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες οι τεράστιες διαφωνίες στο εργασιακό, αλλά και στο ασφαλιστικό αλλά σε μία σειρά από άλλα σημαντικά πεδία που κωδικοποιούνται κάθε ημέρα που περνά, με το ΔΝΤ διαδραματίζει τον ρόλο του “σκληρού”.
Όπως σχολιάζουν στο Capital.gr κοινοτικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο, με “προβλήματα σε πολλά θέματα, με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό να είναι τα πιο σημαντικά”.
Για αργή πρόοδο και αποστάσεις κάνουν λόγο πηγές των δανειστών. Παραδέχονται ωστόσο, ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις είναι ουσιαστικές αν και ακόμη υπάρχει ζήτημα τεκμηρίωσης κάποιων ελληνικών θέσεων για τις οποίες ζητούν περισσότερα στοιχεία.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν την Πέμπτη θα ολοκληρωνόταν το βράδυ του Σαββάτου. Κατ’ ελάχιστο, αυτό που επιδιώκεται από ελληνικής πλευράς είναι δήλωση προόδου στο τακτικό Eurogroup της 11ης Μαΐου με στόχο απόφαση της ΕΚΤ που θα αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων. Ωστόσο, ακόμη αυτό το “φως” δεν έχει φανεί στον ορίζοντα.
Η κατάσταση από χθες περιπλέχθηκε μετά την ισχυρή διαφωνία που προέκυψε για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το ΔΝΤ. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν χθες ότι «ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αποτελούν παραπάνω από κόκκινη γραμμή”.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε χθες «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, δεν έχουμε ακόμη την αναγκαία καθαρότητα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα», προσθέτοντας πάντως ότι «κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, «η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Eurogroup, και να υιοθετήσει βιώσιμες και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές». «Αν θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ανάλογη χρηματοδότηση» διαμηνύει.
Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών κατέγραψε από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει» δήλωσε. «Στο τέλος ωστόσο θα δούμε μονάχα τα αποτελέσματα και δεν έχουμε φθάσει ακόμα τόσο μακριά» προσέθεσε.
Ούτε βήμα πίσω σε εργασιακά, λέει το Μαξίμου
Όπως μέτέδιδε χθες το Capital.gr, νέα διαφωνία προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς η οποία αφορά -κατά την κυβέρνηση- σε “εμμονή” του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ φαίνεται πως ζητά από την κυβέρνηση να απελευθερώσει τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και να μην επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Κύκλοι Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν σχετικά πως επιβεβαιώθηκε και σήμερα “η διαφωνία μας στα εργασιακά ζητήματα. Είναι παράξενη η επιμονή και η εμμονή -κυρίως από το ΔΝΤ- να εφαρμοστεί η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και να μην γίνει η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων”.
Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση με στοιχεία και πίνακες από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, έχει αποδείξει ότι αυτά τα δύο θέματα λειτουργούν σε όφελος της ανάπτυξης. “Για εμάς, ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αποτελούν παραπάνω από κόκκινη γραμμή”.
Διαπραγμάτευση σε τεντωμένο σκοινί
Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη έως και την Κυριακή το βράδυ, οπότε και αναμένεται να έχει”πιστοποιηθεί” πρόοδος στην διαπραγμάτευση.Αυτό τουλάχιστον επιθυμούν διακαώς στο Μαξίμου, χωρίς να αποκλείουν πάντως ενδεχόμενες -αιφνίδιες- δυσάρεστες εξελίξεις, στην περίπτωση που τα αιτήματα των δανειστών, απαιτούν σβήσιμο όλων των “κόκκινων” γραμμών της Κυβέρνησης ( αναλυτικό ρεπορτάζ στο “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί).
Δημοψήφισμα
Το αίτημα για έγκαιρη χρηματοδότηση πριν την ψήφιση των μέτρων, παραμένει ενεργό από ελληνικής πλευράς, ομοίως και η εκτόξευση απειλών προς Εταίρους για στάση πληρωμών τον Μάιο ( προς το ΔΝΤ) εάν η χώρα δεν λάβει άμεσα ανάσα ρευστότητας.
” Ισχύει στο ακέραιο αυτό που έχουμε πει. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει χρηματοδοτική ανάσα δεν πρόκειται να εξοφλήσει τη δόση της 12ης Μαίου. Ας αναλάβει και η άλλη πλευρά τις ευθύνες της. Εμείς δείχνουμε πλέον, εξαιρετική διάθεση συνεργασίας”, δήλωσε πηγή του Μαξίμου αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ακόμη και του Δημοψηφίσματος.
” Είναι όπλο της κυβέρνησης που βρίσκεται στο τραπέζι, αναμφίβολα. Μπορεί να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε καν αλλά καθόλου απίθανο δεν είναι να οδηγηθούμε επ αυτού σε αποφάσεις και ανακοινώσεις ακόμη και στο τέλος της προσεχούς εβδομάδος”, εξηγούσε η ίδια πηγή.
Δεν κάνουμε πίσω
Στο μεταξύ, την εργατική πρωτομαγιά τίμησαν ΣΥΡΙΖΑ και υπουργοί χθες με μηνύματα για σκληρή διαπραγματευτική τακτική.
Το κόμμα είχε “γεμίσει” με αφίσες “Ούτε βήμα πίσω” τα συλλαλητήρια ενώ, Πάνος Σκουρλέτης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης, εκφώνησαν “πολεμικές” δηλώσεις εν όψει του “έντιμου συμβιβασμού”.
“Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά κόκκινες και αμετακίνητες”, δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Ο Δ. Στρατούλης, υπερθεμάτισε, τονίζοντας: ” Δεν είναι απλώς κόκκινες, είναι κατακόκκινες” ενώ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, έστειλε μηνύματα εντός κι εκτός συνόρων:
“Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμά μας, αυτό να το ξεχάσουν οι πιστωτές”, είπε προσθέτοντας πως ο λαός στηρίζει την Κυβέρνηση.
Ρήξη
Ο ΥΠΑΠΕΝ άλλωστε δεν έχει σταματήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα να στέλνει διαδοχικές “βολές” προς Μαξίμου και εταίρους πως η Κυβέρνηση δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από το πρόγραμμά της και να μην φοβηθεί τη ρήξη.
Δια του iskra, της ιστοσελίδας- “μπαλκόνι” των απόψεων της Αριστερής Πλατφόρμας, ο κ. Λαφαζάνης, έχει εμμέσως τοποθετηθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με μοναδικό στόχο τη σύγκρουση με την Ε.Ε.
Ενδεικτικό είναι το απόσπασπα από άρθρο της iskra στο οποίο καλεί την Κυβέρνηση να “εμψυχώσει” τον ελληνικό λαό μιλώντας του για τις εναλλακτικές που διαθέτει η χώρα:
“Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το ιστορικό αυτό βάρος καλείται να εμψυχώσει τον ελληνικό λαό με την αταλάντευτη στάση της και να του μιλήσει απερίφραστα για τις εναλλακτικές επιλογές που διαθέτει η χώρα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το πρώτο θέμα στο ρεπορτάζ του κάνει λόγο για «Βόμβα» ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις που προκαλεί νέα εμπλοκή
Θα είναι η «έκπληξη της δεκαετίας» αν υποχωρήσει του ΔΝΤ, λένε πηγές της Ουάσινγκτον – Για περικοπές σε συντάξεις και ομαδικές απολύσεις επιμένουν οι δανειστές – Ανυποχώρητη από τις «κόκκινες γραμμές» της δηλώνει η κυβέρνηση – Ποια μέτρα μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι – Τσακαλώτος: Δεν πρόκειται να πάρουμε υφεσιακά μέτρα
Στο «κόκκινο» η αγωνία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους, καθώς βρισκόμαστε στα πιο κρίσιμα εικοσιτετράωρα των συνομιλιών.
Ενώ η κυβέρνηση δήλωνε αισιόδοξη τις τελευταίες ημέρες και παράλληλα μηνύματα εκ μέρους των δανειστών, όπως οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καταδείκνυαν αυτή την «ελάχιστη», αλλά πάντως σαφή πρόοδο, φαίνεται ότι υπήρξε εμπλοκή το απόγευμα του Σαββάτου.
Το «εμπόδιο» παρουσιάζεται εκ μέρους του ΔΝΤ, καθώς οι εκπρόσωποί του παραμένουν αμετακίνητοι από τις αιτιάσεις τους περί απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και περικοπών στο ασφαλιστικό. Μάλιστα, όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, πηγές από το Ταμείο χαρακτηρίζουν «έκπληξη της δεκαετίας» τυχόν υποχώρηση των στελεχών του στα δύο αυτά ζητήματα.
Κυβερνητικές πηγές το βράδυ του Σαββάτου χαρακτήριζαν «ακατανόητη» την επιμονή των εκπροσώπων του ΔΝΤ για τα δύο αυτά θέματα, ενώ πρόσθεταν ότι η επίμονη αυτή θέση εκφράστηκε παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στα στελέχη του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους αποτυπώνεται ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία συλλογικών συμβάσεων. Οι ίδιες πηγές κατέληγαν, δε, ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή.
Και σαν να μην έφτανε η εμπλοκή με το ΔΝΤ προηγήθηκε η συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα Rheinische Post με την οποία «ψαλίδιζε» την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί. «Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε» στο θέμα της Ελλάδας καθώς «δεν είναι ακόμα τελείως ξεκάθαρα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν στη γερμανική εφημερίδα.
Την ίδια ώρα, ο συντονιστής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνει πως ο λαός θα έχει το λόγο αν διαταραχθούν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης: «Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει». Ο κύριος Τσακαλώτος, που είχε έκτακτη συνάντηση το απόγευμα του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου για να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί η εμπλοκή, δήλωσε ακόμα πως «δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών συντάξεων»
Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί των δανειστών επιμένουν και ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, που θεωρούν ότι ως έχουν τα πράγματα είναι αδύνατο να επιτευχθεί και επομένως εντοπίζεται δημοσιονομικό κενό περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση πάντως το εντοπίζει στο 0,8% αυτή τη στιγμή, γεγονός που σημαίνει ότι έως το 1,5% που τίθεται ως στόχος, υπάρχει μια «απόσταση» περίπου 800 εκατ. ευρώ.
Η υπερδιπλάσια αυτή διαφορά είναι πάντως εκείνη που θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση, καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων επανέρχεται η αύξηση (ή επαναφορά) της έκτακτης εισφοράς στα πρότερα επίπεδα για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, όπως αποκαλύπτει σήμερα το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, με τον συντελεστή της εισφοράς να επιστρέφει στο 3% αντί 2,1% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ και για υψηλότερα εισοδήματα στο 4% αντί 2,8%.
Παράλληλα, φαίνεται πως μπαίνει στον «πάγο» η επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, ενώ «επισπεύδονται» οι αλλαγές στις εξαιρέσεις του ΦΠΑ που θα ισχύσουν από το καλοκαίρι. Ο φόρος διανυκτέρευσης σε 22 νησιά θα κυμαίνεται από 1 έως 5 ευρώ στα πολυτελή καταλύματα, ενώ ετοιμάζεται και η επιβολή φόρου 3% και 6% σε νυχτερινά κέντρα, πολυτελή εστιατόρια, αγορά κοσμημάτων, είδη ένδυσης. Βέβαιη θεωρείται και η επιβολή πληρωμής με πιστωτική κάρτα για όλες τις συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ.
Παρατείνεται η διαπραγμάτευση στο Brussels Group