Επιδίωξη μιας λύσης πακέτου εντός του Μαΐου

Επιδίωξη μιας λύσης πακέτου εντός του Μαΐου

Μια αμοιβαία επωφελής λύση, εντός της Ευρωζώνης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για γρήγορη, αμοιβαία επωφελή συμφωνία στα minima καταγραφόταν και από τις δύο πλευρές το βράδυ της Παρασκευής, με την Αθήνα να στέλνει ταυτόχρονο διπλό μήνυμα: δεν υποχωρεί από τις κόκκινες γραμμές της αφενός, αξιώνει γραπτές δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφετέρου. Την ίδια στιγμή, και δεδομένης της καθυστέρησης που διαπιστώνεται όλους αυτούς τους μήνες, μικρή και μεγάλη συμφωνία (του Ιουνίου) έρχονται πολύ κοντά χρονικά.

Το στίγμα, βέβαια, της νέας αυτής, και πλέον κρίσιμης, φάσης της διαπραγμάτευσης είχε δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και η οποία ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει».

Υπουργός, εξάλλου, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου, σημείωνε για τον συγκεκριμένο γύρο διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση έχει προσέλθει «με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις». Για να προσθέσει το κρίσιμο «αλλά»: «Αν δεν δώσουν (οι εταίροι) γραπτές δεσμεύσεις, δεν δίνουμε νομοσχέδιο. Δεν θα επαναληφθεί αυτό που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου».

Από την ελληνική ομάδα στο Brussels Group μαθαίναμε ειδικότερα ότι «καταγράφεται πρόοδος σε πολλά και οι διαφορές γεφυρώνονται». Και ειδικότερα, η συζήτηση που ξεκίνησε από τα μακροοικονομικά (ανάπτυξη και αποπληθωρισμός) επρόκειτο να συνεχιστεί στα δημοσιονομικά, ενώ σε άλλα θέματα, π.χ. το ασφαλιστικό, οι διαφορές έδειχναν μεγάλες (αναλυτικά για τη συζήτηση για τα μέτρα, βλέπε ρεπορτάζ του Θ. Παναγόπουλου).

 

Αλλαγή κλίματος και από τους εταίρους

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο την ίδια στιγμή, πάντως, ότι έχει αλλάξει και το κλίμα στην άλλη πλευρά του λόφου. Ακόμη και αυτός ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενίοτε προκλητικός στις δηλώσεις του και το λιγότερο άστοχος, κατέγραφε το βράδυ της Παρασκευής πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, καθιστώντας ωστόσο σαφές πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωνε επιπλέον πως οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, καθώς υπάρχει πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, και αυτό είναι κάτι θετικό. Ωστόσο, όπως ο ίδιος έσπευδε να διευκρινίσει, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία. «Δεν είμαστε σε θέση να πούμε εάν έχουμε φτάσει στο τέλος» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση Ντάισελμπλουμ.

Αλλά και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ (που και στις διαπραγματεύσεις έχει ρόλο, και κρατά το… κλειδί της “κάνουλας” χρηματοδότησης) δήλωνε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα αν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα», όπως ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στην “Wall Street Journal”.

Ο ίδιος εξέφραζε τη θέση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωζώνης το βράδυ της Τετάρτης, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Μια απόφαση της ΕΚΤ να επιτρέψει στην Ελλάδα να εκδώσει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ έντοκα γραμμάτια θα μπορούσε να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο κραχ ρευστότητας, έγραφε η “WSJ”.

Οι δηλώσεις Κερέ προσιδιάζουν με το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης, να δοθεί σήμα προόδου στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group, το οποίο και θα κληθεί να επιβεβαιώσει εν συνεχεία το Eurogroup, για να πάρει αμέσως μετά τη σκυτάλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανεβάζοντας κατά 6 δισεκατομμύρια το όριο των έντοκων γραμματίων.

Λύση – «πακέτο» μέσα στον μήνα

Την ίδια στιγμή ωριμάζει η σκέψη, σε Αθήνα, Βρυξέλλες – Βερολίνο, για συζήτηση – πακέτο της μικρής συμφωνίας (που θα έπρεπε να είχε λήξει εντός του Απριλίου) και της μεγάλης συμφωνίας (του Ιουνίου) και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει λυθεί το άμεσο, χρηματοδοτικό πρόβλημα. Η ιδέα για πιο γρήγορη και συνολική συμφωνία, σχετικά άμεσα, ακόμη και μέσα στον Μάιο, τέθηκε και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργικού συμβουλίου. Τούτων δοθέντων, μόνο υπερβολική δεν είναι η εκτίμηση υπουργού «όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες».

Με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση εντός της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο «της εντολής που έδωσε η κοινωνία στον ΣΥΡΙΖΑ και στη νέα κυβέρνηση», όπως υπογράμμιζε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Τάσος Κορωνάκης (στον ρ/σ «Σκάι 100,3»).

Αυγή

Σχέδιο για συνολική συμφωνία μέσα στον Μάιο ετοιμάζει κυβέρνηση

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

inmemory.gr

inmemory.gr

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ -ΙΟΥΛΙΟΣ 2018

Kατηγορίες

Ιστορικό

Web TV

Ολόκληρο το Αμερικανικό Σύνταγμα για Πρώτη Φορά στα Ελληνικά

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΠΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!