Σαφή απάντηση στους πολλαπλούς «γρίφους» που κυριαρχούν στο πολυδαίδαλο παζλ των διαπραγματεύσεων εντός των δύο προσεχών 24ώρων θέλει να δώσει η κυβέρνηση, ώστε στο μεθαυριανό ραντεβού του Eurogroup να εξασφαλίσει το πρώτο ισχυρό «νεύμα» υπέρ του έντιμου συμβιβασμού.

Κάθε λεπτό που περνάει, φέρνει το τελευταίο διάστημα μια καταιγίδα ρυθμίσεων και προτάσεων που προστίθενται ή αφαιρούνται από τη λίστα, αναλόγως της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων, ειδικά όταν γίνονται ανά θεματική ενότητα.

Και αυτό εν πολλοίς συμβαίνει καθώς δεν υπάρχει ακόμη καταληκτική απόφαση για το ύψος του προβλεπόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 – η σχετική αλλαγή συνδέεται άλλωστε και με τη συζήτηση περί χρέους, που δεν έχει ακόμη αρχίσει.

Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε με τον στόχο να κυμανθεί το πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στη μονάδα και ενώ φαινόταν ότι οι εταίροι θα δεχόντουσαν το 1,2%, σημειώνεται τώρα αλλαγή πλεύσης από τους δανειστές (αρχικά μιλούσαν για 3%).

Οι ίδιες πληροφορίες λοιπόν τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή η κουβέντα εξελίσσεται με σημείο αναφοράς το 2% και 2,2%. Οπερ σημαίνει ότι ο υπολογισμός με υψηλότερο πλεόνασμα «προκαλεί» μεγαλύτερη δημοσιονομική ανάγκη για την κάλυψη του κενού με επιπλέον μέτρα.

Αυτό είναι και το «κλειδί» για την ολοκλήρωση του φορολογικού χάρτη και για παράδειγμα οι αυξομειώσεις στον πιθανό νέο συντελεστή του ΦΠΑ.

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα αντιμετωπιστεί από τη στιγμή που θα υπάρξει πολιτική λύση. Δεν ήταν δε διόλου τυχαία η αναφορά χθες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας από το βήμα της Βουλής υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα, για το αν θα επιτευχθεί ή όχι αυτή η συμφωνία. Υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα καταγραφεί σύντομα αίσιο τέλος και θα αρχίσει η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν «με τη στήριξη του λαού», πρόσθεσε επίσης χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ετοιμάζεται για ένα «πυκνό» από άποψη πρωτοβουλιών και επικοινωνιών Σαββατοκύριακο, προκειμένου να προετοιμάσει την ελληνική «παρουσία» στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Εχει γίνει φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένου, διατηρώντας την εντολή του ελληνικού λαού, να πετύχει μια έντιμη συμφωνία στο ευρωπαϊκό πεδίο», επανέλαβε επίσης χθες ο πρωθυπουργός για να «διευκρινίσει» επί της ουσίας ότι η κυβέρνησή του διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές» και καλεί και τα άλλα κόμματα να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι όπως είχε προαναγγείλει από την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε χθες στην Αθήνα, καθώς δεν πρόκειται να συνεδριάσει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το Brussels group.

Οι καλά γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι η μη συνεδρίαση του Βrussels group πριν από το Eurogroup δεν συνεπάγεται «εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις παρά τις «κόκκινες γραμμές», αντιθέτως «αποκαλύπτει» ότι έχει διαπιστωθεί πρόοδος η οποία και επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup προχθες το απόγευμα…

Πηγή: Το Έθνος – Φ. Γιωτάκη