Στην κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της αναφέρεται δημοσίευμα της «Le Monde» ενώ ο αρθρογράφος αναρωτιέται εάν το σημερινό Eurogroup θα είναι η απαρχή ενός συμβιβασμού ή μιας μεγάλης κρίσης.

Οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έδειξαν τις τελευταίες ημέρες ξεκάθαρα : το Eurogroup δεν θα λάβει κάποια απόφαση,δεν θα υπάρχει καμία συμφωνία που θα καταγράφεται επίσημα καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά κενά μεταξύ του τι είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν οι πιστωτές και τι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο,οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις “κόκκινες καθώς οι Έλληνες επιμένουν ότι η χώρα παρουσιάζει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, που δεν θα επηρέαζε περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά της χώρας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2015, η Ελλάδα το 2014, το οποίο είχε αναρτηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού μικρή (πριν από το βάρος του χρέους), είναι πίσω σε έλλειμμα το 2015 (2,1% του ΑΕΠ) λόγω της πτώσης των φορολογικών εσόδων, που συνδέονται με την πολιτική αβεβαιότητα από την αρχή του έτους.

Το χρέος αναμένεται να φθάσει στο 180% του ΑΕΠ. Παράμετροι που μειώνουν περαιτέρω κάποια περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία προσπαθεί να επιβάλει μέτρα κατά της λιτότητας.

Το ΔΝΤ απαιτεί μεταρρυθμίσεις με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και πιέζει για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ενώ οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι φορολογικά μέτρα (ιδιωτικοποιήσεις, ΦΠΑ επί των αγορών των τουριστών Ελληνικά Νησιά …)

Πηγή: Real News