Αναμενόμενη η απόφαση του Eurogroup-Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος τελειώνει

Η απόφαση του Eurogroup ήταν η αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικού κύκκλους. “Κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η πρόοδος οφείλεται  στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου”.

Στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία  στην Ευρώπη” τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν ότι “Το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα”. Τέλος σημειώνεται ότι Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή”.

Νωρίτερα στην συνέντευξη τύπου, μετά το τέλος του Eurogroup, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε ότι “Ο χρόνος αυτή τη στιγμή εξαφανίζεται” σημειώνοντας πως όσο περνάει ο χρόνος, η ρευστότητα σφίγγει όλο και περισσότερο και παροτρύνοντας την ελληνική πλευρά να ληφθεί απόφαση πριν τα πράγματα πάρουν αρνητική τροπή.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ασκούν πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσουν μεγαλύτερη βοήθεια στην Ελλάδα. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, είπε ο Ολλανδός υπουργός.

Οι διαπραγματεύσεις λειτουργούν καλύτερα μετά την αναδιοργάνωση της ελληνικής ομάδας, συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστηρίζοντας ότι πλεον υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ενημερώνεται και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά στην Αθήνα.

Όσο περνά ο καιρός η ρευστότητα επιδεινώνεται, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών πληρωμών, όμως αυτό είναι πρωταρχικά ένα θέμα των ελληνικών αρχών παρατήρησε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τους πιστωτές τους έχουν προχωρήσει και υπάρχει μία πρόοδος σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο,  χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να καλυφθούν όλα τα θέματα όσον αφορά στην Ελλάδα. Θα υπάρξει μια λεπτομερής καταγραφή όλων των αλλαγών που πρέπει να γίνουν και θα περιμένουμε μέχρι οι θεσμοί να μας πουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα επιτυχές τέλος. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι το πλαίσιο, όπου θα λάβουμε τις αποφάσεις, κατέληξε.

Στη συνέχεια, απαντώντας  σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε περί ελληνικού δημοψηφίσματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα εθνικής πολιτικής.

«Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει τι θέλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πολιτικός λόγος να αρχίσουν οι συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο, αφού μπορεί να υπάρξει συμφωνία αυτό το διάστημα.
«Πρέπει να τελειώσουμε πρώτα αυτό το πρόγραμμα, μόνο τότε μπορούμε να εξετάσουμε εάν είναι απαραίτητο ένα 3ο πρόγραμμα », είπε και πρόσθεσε ότι πριν την εκταμίευση θα πρέπει η Αθήνα να νομοθετήσει μέτρα.

«Να ληφθεί γρήγορα μια απόφαση, πριν τα πράγματα πάρουν μια αρνητική τροπή», τόνισε με νόημα

Όσον αφορά στο θέμα της ρευστότητας ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν συζητήθηκε αναλυτικά στο Eurogroup αλλά τόνισε ότι η ελληνική πλευρά τους διαβεβαίωσε πως η Αθήνα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Όμως, όπως τόνισε, «όσο εξαντλείται ο χρόνος, τόσο πιο πολύ σφίγγει η ρευστότητα» και σημείωσε πως πρέπει να ληφθεί γρήγορα μια απόφαση, πριν τα πράγματα πάρουν μια «αρνητική τροπή».

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας και όχι του Eurogroup η ρευστότητα της Αθήνας.

Σε στάδια η εφαρμογή και οι δόσεις
Ξεχωριστά υπενθύμισε ότι για να γίνει εκταμίευση των κεφαλαίων θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές και εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνεται σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων καθώς θα εφαρμόζονται διαφορετικά τμήματα της συμφωνίας. Σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, τόνισε, σημαίνει ότι κάποια πράγματα δεν θα εφαρμόζονται μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, οπότε δεν θα μπορεί να γίνει και εκταμίευση της δόσης.
 

Μοσκοβισί: Επιτέλους…

«Επιτέλους, υπάρχουν σημεία που έχουν παρουσιαστεί με σαφήνεια και αυτό είναι καλοδεχούμενο» υπογράμμισε σχεδόν με… ανακούφιση ο Επίτροπος της Κομισιόν για νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, αλλά όπως τόνισε «υπάρχουν όμως και σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν περισσότερο».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, παραμένουν οι διαφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις συντάξεις και την αγορά εργασίας.
Ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι οι θεσμοί περιμένουν τις ισοδύναμες εναλλακτικές προτάσεις της Αθήνας για τα ζητήματα αυτά, ώστε, όπως επεσήμανε, να υπάρξει συμφωνία πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τα τέλη του Ιουνίου.
Όσον αφορά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ο Επίτροπος εστίασε στο ΦΠΑ, στην ανεξαρτησία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων αλλά και το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Σε σχέση με την τελευταία συνάντηση στη Ρίγα, υπάρχει διαφορετικό κλίμα και αδιαμφισβήτητη πρόοδος, ενώ οι συζητήσεις είναι σαφώς καλύτερης ποιότητας και σε βάθος, επεσήμανε ο κύριος Μοσκοβισί.
 

Ρέγκλινγκ: Είναι σημαντικό η Ελλάδα να καταβάλλει τις δόσεις εγκαίρως

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, καλωσόρισε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλαδα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ποσό 1,8 δισ. ευρώ, όπως και ποσό ύψους 1,9 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα μπορέσουν να εκταμιευθούν άμεσα προς την Ελλάδα, διευκρινίζοντας πως εν λόγω ποσά είναι «διαθέσιμα για να καλυφθούν τα κενά των ελληνικών τραπεζών».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να εξοικονομήσει 8-9 δισ. ευρώ ανά έτος, ούτως ώστε να επανέλθει σε κατάσταση βιωσιμότητας σχετικά με το χρέος της.

Με πληροφορίες από το πρωτο θέμα