«Πειστικό δείγμα της ενίσχυσης των δεσμών» μεταξύ Κίνας και Ρωσίας χαρακτηρίζουν οιLos Angeles Times και το γερμανικό Spiegel τα κοινά γυμνάσια των στόλων των δυο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία άρχισαν την Δευτέρα και θα τερματιστούν στις 21 Μαΐου. 

Και το National Review της Νέας Υόρκης γράφει ότι τα ναυτικά γυμνάσια, όπως και η παρουσία του κινέζου προέδρου Τσι Ζινπίγκ στη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, είναι «ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον μιας νέας ισχυρής συμμαχίας η οποία εμφανίζεται ακριβώς στην πίσω αυλή της Δυτικής Ευρώπης».

 «Μολονότι μονο δυο κινέζικα σκάφη παίρνουν μέρος στα γυμνάσια στη Μεσόγειο η παρουσία τους δηλώνει την  επιθυμία της Κίνας να βοηθήσει τη Ρωσία να αντιμετωπίσει την αμερικανική δύναμη», γράφει το Weekly Standard της Ουάσινγκτον. Και προσθέτει: «Η εχθρότητα η οποία χαρακτήριζε τις κινεζο-ρωσικές σχέσεις στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου έχει διαλυθεί από καιρό. Στη θέση της προβάλει έντονα μια κινέζο-ρωσική συμμαχία εναντίον της Αμερικής και της διεθνούς ασφάλειας».

Τη στρατηγική σημασία των γυμνασίων σημειώνουν σε άρθρο τους οι Los Angeles Times. «Δεν περνά από κανέναν απαρατήρητο το ότι μια ισχυρή νέα συμμαχία των ανατολικών γιγάντων τεντώνει τους μύες της ακριβώς στα μετόπισθεν της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Κίνα κάνει το ίδιο στον Ειρηνικό ωκεανό».

Για τον αρθρογράφο της ελβετικής Tages-Anzeiger η φιλία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου δεν περιορίζεται στις πολιτικές και στις οικονομικές σχέσεις. Οι δυο χώρες «σφυρηλατούν και μια στρατιωτική συμμαχία  ως αντίβαρο στις ΗΠΑ  και στους Ευρωπαίους και Ασιάτες σύμμαχους τους». Στο ίδιο πνεύμα και το BBC σημειώνει ότι τα κοινά ναυτικά γυμνάσια επιβεβαιώνουν ότι «οι ναυτικοί ορίζοντες της Κίνας έχουν επεκταθεί».

 «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Μεσόγειο», σημειώνει το Spiegel είναι «μια ακόμη πειστική απόδειξη της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας και της Κίνας που στρέφεται εναντίον της Ουάσινγκτον και έφερε την μια κοντά στην άλλη ο κοινός τους εχθρός, οι ΗΠΑ». Και το σχόλιο καταλήγει: «Τα κοινά ρώσο-κινεζικά ναυτικά γυμνάσια ειδοποιούν την  Ουάσιγκτον ότι μια νέα στρατιωτική δύναμη δημιουργείται στη Μεσόγειο».

Πηγή: Newsroom Dol