Εντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας

Αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος προκαλεί το βίντεο που προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Επιτροπής που έχει αναλάβει τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στο βίντεο αυτό προβάλλονται εικόνες από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα το 1941, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να διεκδικήσει.

Το βίντεο προβάλλεται σε μία περίοδο, κατά την οποία η Ελλάδα επιδιώκει να πείσει τους εταίρους να «μαλακώσουν» την στάση τους έναντι της Ελλάδας, ανοίγοντας το δρόμο για μια συμφωνία, που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ενώ παραδέχεται ότι η πρωτοβουλία να δημιουργηθεί και να προβάλλεται το βίντεο στους σταθμούς του Μετρό σε 5 γλώσσες  είναι δίκη του, του Πάνου Καμμένου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την ίδια στιγμή κάνει λόγο για προβοκάτσια! 

Ο κ. Ήσυχος καταγγέλλει διαστρέβλωση και προβοκάτσια, ισχυριζόμενος ότι είναι άλλο το βίντεο που έπαιξε το Spiegel (προέρχεται από επίσημη εκδήλωση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών) κι άλλο το βίντεο που προβάλλεται στο Μετρό. Στο βίντεο αυτό, με τίτλο «σώζουμε τη μνήμη, δεν ξεχνάμε» γίνεται αναφορά στους 40.000 εκτελεσμένους, τους 300.000 νεκρούς από πείνα, τους 63.000 Έλληνες Εβραίους θύματα του ολοκαυτώματος και στα άλλα δεινά που προκλήθηκαν στην Ελλάδα από τις δυνάμεις των ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ερώτηση με κατάθεση εγγράφων κατέθεσαν την Τετάρτη οι βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι»  Χρ. Ταχιάου, Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης, Ιάσ. Φωτήλας και Γρ. Ψαριανός προς τους υπουργούς  Επικρατείας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Εξωτερικών, αναφορικά με το βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του Μετρό με την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα το 1941.

Οι βουλευτές αφού στηλιτεύουν την ενέργεια αυτή, αναφέρονται στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει, όπου μεταξύ των άλλων σημειώνεται και η δυσαρέσκεια,  σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, της Γερμανικής κυβέρνησης.

Ερωτούν δε τους υπουργούς, αν το γεγονός αυτό  είναι σε γνώση και έγκριση του Πρωθυπουργού, του υπουργείου Τουρισμού, ποιοι υπουργοί το αιτήθηκαν και το σκεπτικό της επ’ αόριστο προβολής  του βίντεο , την κατάθεση των σχετικών εγγράφων αλλά και με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η Κυβέρνηση την χρησιμοποίηση του κυκλώματος του Μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επιμέρους πολιτικών της.

Πηγή: Το Βήμα