Πρόταση για τη δημιουργία νατοϊκής αεροπορικής βάσης στο Αιγαίο θα καταθέσει στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καμμένος μιλώντας στο συνέδριο του Economist υπάρχει μελέτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που συνυπολογίζει τη βάση της Σούδας και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ενώ δεν αποκάλυψε σε ποιο νησί θα λειτουργήσει η βάση.

Επικαλούμενος τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, που «επέλεξε να μην σεβαστεί την κατά παράδοση συμφωνία» στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα, ο κ. Καμμένος είπε ότι η Συμμαχία (ΝΑΤΟ) πρέπει να έχει άμεση γνώση για τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

Όπως είπε, η παρουσία νατοϊκών δυνάμεων και στρατιωτικών στελεχών στην προτεινόμενη βάση θα βοηθήσει στο να έχει η Συμμαχία πλήρη εικόνα της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Σημείωσε μάλιστα οτι «όσο πιο ανατολικά και νότια« λειτουργήσει η βάση «τόσο καλύτερη εικόνα θα υπάρχει και θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων (με την Τουρκία)».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, θα προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με την Αίγυπτο και σε συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τη Ρωσία σε επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού και προγραμμάτων, επισήμανε ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα είναι ενταγμένα στο σχεδιασμό της συμμαχικής (νατοϊκής) δύναμης, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι S-300 στην Κρήτη προστατεύουν την Σούδα».

Ερωτηθείς για το αν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια από τον βορρά, λαμβάνοντας υπόψη όσα έγιναν στο Κουμάνοβο πρόσφατα και ότι η ΠΓΔΜ είναι «δρόμος περάσματος» αγωγών φυσικού αερίου, ο κ. Καμμένος κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν είχε και δεν θέλει να έχει εμπλοκή στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογράμμισε ότι αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο, η επέκταση “παντού” των τρομοκρατικών οργανώσεων, λέγοντας, χαρακτηριστικά: «αυτοί που έσφαζαν Χριστιανούς στη Συρία, πήγαν στην Ουκρανία και εμφανίστηκαν στα Βαλκάνια». Σημείωσε ακόμη ότι μπορεί κάποιοι να θέλουν προβοκάτσιες για την εξυπηρέτηση δικών τους σχεδίων, ωστόσο απέναντι σε αυτές θα βρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κυβέρνηση.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως παρατήρησε, οι νοτιοανατολικές χώρες σηκώνουν το τεράστιο βάρος της διαχείρισης μεταναστευτικών ροών. Εξέφρασε δε την ανησυχία του για είσοδο στη Δύση, εξτρεμιστικών στοιχείων «με προκάλυμμα τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες», χαρακτήρισε επικίνδυνο το φαινόμενο των ξένων μαχητών και πρόσθεσε ότι δυνατότητα δράσης μας παρέχει η σχετική με τους ξένους μαχητές πλατφόρμα της Ε.Ε..

Επισήμανε ότι ευρωπαϊκή άμυνα δεν υφίσταται, γιατί δεν υφίστανται ευρωπαϊκά σύνορα έτσι ώστε όταν υπάρχει παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων, αυτό να συνιστά ταυτόχρονα παραβίαση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων.«Όταν θα υπάρξουν ευρωπαϊκά σύνορα, η Ελλάδα και θα συμμετέχει και μέσω της εμπειρίας της θα εκπαιδεύσει δυνάμεις (φύλαξής τους)» σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την συνεργασία με την τελευταία, έστω και σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, επιρρίπτοντας, στη συνέχεια, ευθύνες και σε ΜΚΟ που «πυροδότησαν την έκρηξη στη Β. Αφρική και στη συνέχεια στην πρώτη φάση στην Ουκρανία».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της επένδυσης της Κίνας στο Σουέζ, εκτιμώντας ότι «ο επόμενος σταθμός θα είναι η Ελλάδα» και τονίζοντας την σημασία των εμπορικών λιμένων της χώρας.

Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις, ο κ. Καμμένος είπε ότι η Ελλάδα πληρώνει τις υποχρεώσεις της, σε αντίθεση με τους δανειστές που δεν πράττουν αναλόγως και υπενθύμισε ότι από τον Αύγουστο του 2014, η χώρα δεν εισπράττει τίποτα. Είπε ακόμη ότι αν οι εταίροι «αποφασίσουν να ρίξουν μια κυβέρνηση γιατί δεν τους αρέσει», τότε η χώρα θα στραφεί σε άλλες πηγές χρηματοδότησης

Ερωτηθείς για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αφού είπε ότι για την Ελλάδα το θέμα δεν είναι τωρινό, αλλά διαχρονικό, σημείωσε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ, που έδωσαν στοιχεία από τα αρχεία της Βέρμαχτ, ενισχύεται η ελληνική προσπάθεια.

«Δεν συνιστά συγγνώμη η κατάθεση ενός στεφανιού εκεί που δολοφονήθηκαν έγκυες γυναίκες και παιδιά, συγγνώμη συνιστά η αληθινή έκφρασή της από τη νέα Γερμανία με αποκατάσταση των οικογενειών αυτών και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Πηγή: ΑΜΠΕ