Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND είχε δώσει σημαντικές πληροφορίες στις ΗΠΑ όταν αναζητούσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, προτού τον εντοπίσουν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Πακιστάν και τον εξουδετερώσουν τον Μάιο του 2011, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild am Sonntag.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η BND είχε ενημερώσει την CIA ότι ο μπιν Λάντεν κρυβόταν στο Πακιστάν εις γνώσιν των πακιστανικών αρχών ασφαλείας, μία πληροφορία την οποία είχε λάβει η Γερμανία από πληροφοριοδότη της εντός της πακιστανικής μυστικής υπηρεσίας (ISI).

Η εφημερίδα έγραψε ότι η BND παρείχε βοήθεια στις ΗΠΑ, πριν από την επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν, χρησιμοποιώντας την έδρα της στη βαυαρική πόλη Μπαντ Έμπλινγκ για να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο βόρειο Πακιστάν.

Το δημοσίευμα εντείνει την αυξανόμενη ανησυχία εντός της Γερμανίας σχετικά με το εύρος της βοήθειας που έχει προσφέρει η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών στις ΗΠΑ και κυρίως στην NSA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι η BND είχε βοηθήσει την NSA να κατασκοπεύσει ευρωπαϊκούς στόχους, μεταξύ των οποίων τον ευρωπαϊκό όμιλο Airbus, τη γαλλική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: Reuters, ΑΜΠΕ, AFP