Εκατοντάδες πολίτες έστησαν χτες το βράδυ 30 σκηνές και διανυκτέρευσαν μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης

Τα πόδια έχουν στυλώσει οι διαδηλωτές στην ΠΓΔΜ που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, καθώς εκατοντάδες πολίτες έστησαν χτες το βράδυ 30 σκηνές και διανυκτέρευσαν μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης. Ανάμεσά τους και ο Ζόραν Ζάεβ, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), αλλά και ηγετικά στελέχη του κόμματός. 

Οπως δήλωσε χτες ο Ζάεβ στη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι καθώς οι καρατομήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων έγιναν μόνο και μόνο για να σώσει ο πρωθυπουργός της χώρας το τομάρι του». 

Ενα 24ωρο μετά τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, το κυβερνών κόμμα περνά στην αντεπίθεση πραγματοποιώντας φιλοκυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια, στην οποία θα μιλήσει ο αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι.

Στο μεταξύ, νέα συνάντηση θα έχουν, σήμερα το μεσημέρι, στα Σκόπια, οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την πολιτική κρίση στη χώρα, όπως συμφωνήθηκε κατά την πρώτη τους συνάντησή τους, την περασμένη Πέμπτη, από την οποία δεν προέκυψαν απτά αποτελέσματα.

Στη συνάντηση θα μετέχουν οι αρχηγοί του κυβερνώντος «VMRO-DPMNE» Ν. Γκρούεφσκι, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση-SDSM) Ζόραν Ζάεβ, του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «DUI» Αλί Αχμέτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μέντουχ Θάτσι, ενώ παρόντες αναμένεται να είναι και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι και Αιβο Οράβ αντίστοιχα. Την ίδια ώρα αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις χθεσινές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών παρατηρητών στη χθεσινή συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στα Σκόπια συμμετείχαν περίπου 40 χιλιάδες άτομα με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για 100 χιλιάδες. Από την πλευρά τους, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «φιάσκο» καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι συμμετέχοντες στην χθεσινή συγκέντρωση έφτασαν τις 20 χιλιάδες. 

Ο Ζάεβ ανέφερε πως πάνω από 4.500 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης θα παραμείνουν έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια μέχρι να παραιτηθεί ο Γκρούεφσκι. 

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια τις τηλεφωνικές συνομιλίες πάνω από 20.000 πολιτών, μεταξύ αυτών πολιτικών (ακόμη και υπουργών), θρησκευτικών ηγετών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και ξένων διπλωματών. 

Ισχυρίζεται επίσης ότι τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες έφθασαν στα «χέρια της» από ανθρώπους των ίδιων των μυστικών υπηρεσιών που δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Ν.Γκρούεφσκι. Την ίδια ώρα, ο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι οι υποκλοπές έγιναν από μυστικές υπηρεσίες μίας συγκεκριμένης χώρας (την οποία δεν κατονομάζει) και δόθηκαν στην αντιπολίτευση, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του.Ο Ν. Γκρούεφσκι υποστηρίζει ακόμη ότι οι συνομιλίες που αποκαλύπτει η αντιπολίτευση είναι σε μεγάλο βαθμό «μονταρισμένες».

 

Πριν από μερικές ημέρες, στον απόηχο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών, αλλά και των αιματηρών επεισοδίων στην πόλη Κουμάνοβο κατά τα οποία σκοτώθηκαν 14 ένοπλοι Αλβανοί και οχτώ αστυνομικοί, παραιτήθηκαν η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα (στην αρμοδιότητα του υπουργείου αυτή ανήκει η αστυνομία), ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν. Γκρούεφσκι), τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι έστησε όλο το κύκλωμα των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Οι τρεις παραιτηθέντες, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, βρέθηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, σχετικά με όσα αποκαλύπτει αυτή για τον «διεφθαρμένο και εγκληματικό χαρακτήρα της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι». Ωστόσο, για τον Ζάεβ, «οι καρατομήσεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων έγιναν μόνο και μόνο για να σώσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ το τομάρι του». 

Πηγή: Πρώτο Θέμα