Θετικό αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα της συνόδου στη Ρίγα των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους εκπροσώπους των έξι γειτονικών της χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, εκτιμά σε πολιτική της ανάλυση η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

«Θα είναι μια σύνοδος που θα δείξει ότι η πολιτική, παρά τις αρνητικές συνθήκες στη γύρω περιοχή, λειτουργεί και έχει αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους πολίτες», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Στόχος της συνόδου μεταξύ της ΕΕ και εκπροσώπων της Λετονίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Λευκορωσίας είναι να γίνει μια αποτίμηση της μέχρι στιγμής συνεργασίας τους, αλλά και να υπάρξει εμβάθυνση των μεταξύ τους σχέσεων, τα θεμέλια των οποίων τέθηκαν τον Μάρτιο του 2009 κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας.

Παρά τις ανησυχίες της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Σεργκέι Λαβρόφ έχει προειδοποιήσει ότι η Ανατολική Εταιρική Σχέση δεν θα πρέπει να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη Μόσχα, αλλά και την κρίση στην Ουκρανία, διπλωμάτες διαβεβαιώνουν ότι η συνεργασία αυτή δεν στρέφεται εναντίον κανενός. «Ακόμη κι αν οι άλλοι θέλουν να το βλέπουν έτσι, δεν είναι αυτό το πολιτικό μας όραμα», αναφέρουν κύκλοι από τις Βρυξέλλες.

Αν και οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα κατεύθυνση της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας το φθινόπωρο, αναμένεται ήδη από τη Ρίγα να γίνει φανερό ότι η Ευρώπη σκοπεύει να δώσει έμφαση στις σχέσεις της με τους ανατολικούς γείτονές της. Επίσης στη διάρκεια της συνόδου αναμένεται να αποφασιστεί η παροχή μακροοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ.

Παρόλα αυτά στη σύνοδο αυτή δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτό το θέμα δεν βρίσκεται προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη για την ΕΕ», ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η Ένωση αναμένεται να θέσει στο προσκήνιο την ανάπτυξη μεμονωμένων μορφών συνεργασίας με τους γείτονές της, όπως για παράδειγμα η συμφωνία με τη Μολδαβία για ελεύθερη είσοδο των πολιτών της στην ΕΕ χωρίς την έκδοση βίζας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Λευκορωσία, χώρες με τις οποίες η ΕΕ δεν έχει υπογράψει συμφωνίες σύνδεσης.

Εξάλλου η Λευκορωσία και η Αρμενία συμμετέχουν στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, ένα σχέδιο που δημιουργήθηκε ως αντίβαρο για την ΕΕ.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εξελιχθεί η δύσκολη σχέση της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Στις Βρυξέλλες, εξαιτίας του ρόλου της χώρας στις συνομιλίες του Μινσκ για την κρίση στην Ουκρανία και της αναγνώρισης της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας των χωρών, κάνουν λόγο «για μια βελτίωση στον τόνο και την ατμόσφαιρα» των συνομιλιών. Η ΕΕ φαίνεται να είναι έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα, όμως ξεκαθαρίζει ότι το Μινσκ θα πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσει τις επιδόσεις του σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ