Έντονο Σαββατοκύριακο για τον Πρωθυπουργό, με τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, να ολοκληρώνονται με την επικράτηση των θέσεων του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με ενισχυμένες τις δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες ζητούν τήρηση των κόκκινων γραμμών στο ακέραιο απέναντι στους δανειστές. 

Με 11 ψήφους διαφορά και ποσοστά 56% έναντι 44%, η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα και η ΚΟΕ (Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ρούντι Ρινάλντι) καταψηφίστηκε. Η εν λόγω τροπολογία ζητούσε στάση πληρωμών προς τους δανειστές, αφήνοντας ανοιχτή ακόμα και την έξοδο από το ευρώ, σε περίπτωση που οι δανειστές συνεχίσουν να πιέζουν για πλήρη υποχώρηση – υποταγή της κυβέρνησης. Το διήμερο που προηγήθηκε, στην συνεδρίαση της ΚΕ κυριάρχησε ο εντονος διάλογος και η σκληρή εσωκομματική κριτική, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να τηρήσει τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ ενός συμβιβασμού υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών και των κόκκινων γραμμών που έχουν τεθεί ήδη από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, δεν υπήρξε απάντηση για το αν θα υπάρξει η αντίδραση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Το θέμα της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα έλαβαν χώρα κυριάρχησαν στα δημοσιεύματα του ελληνικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Το Πρώτο Θέμα κάνει λόγο για “Ισχυρό πλήγμα για Τσίπρα το 44% της πλευράς Λαφαζάνη”, αναφέροντας χαρακτηριστικά: 

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας μετατρέπεται σε ρυθμιστή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενη συμφωνία – Στο πλευρό του και η ΚΟΕ που κάποτε ανήκε στο μπλοκ της προεδρικής πλειοψηφίας – Δυσκολεύει η διαπραγματευτική θέση του Πρωθυπουργού απέναντι στους δανειστές

Παγιώνει την ισχυρή της θέση στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ η αριστερή του πτέρυγα και «σπρώχνει» την κυβέρνηση προς μίας πιο σκληρή στάση έναντι των δανειστών.

Η τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, το περασμένο σαββατοκύριακο, έδειξε μεν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ελέγχει τους συσχετισμούς και παραμένει φυσικά κυρίαρχος, ωστόσο κατέδειξε ότι η αριστερή πτέρυγα παγιώνει τη δύναμή της σε πολύ υψηλά ποσοστά και οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε πιο αριστερόστροφες και ριζοσπαστικές επιλογές, απαιτώντας από την ηγεσία να εξετάσει και το ενδεχόμενο της ρήξης με τους δανειστές.

Η πρόταση ρήξης που κατέθεσε η αριστερή πτέρυγα – την οποία αποτελούν πλέον με συμμαχική έκφραση στα κύρια θέματα η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλτι – έλαβε το 44%, ένα ποσοστό που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στην ψηφοφορία για τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Σημειωτέον ότι η αριστερή πλατφόρμα ανέδειξε από το προ διετίας συνέδριο το 30% των μελών, ενώ η ΚΟΕ με περίπου 6% ανήκε στο μπλοκ της προεδρικής πλειοψηφίας, από το οποίο σταδιακά απομακρύνθηκε λόγω των διαφωνιών της με την διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης.

H ενίσχυση των δυνάμεων, που υποστηρίζουν ότι πάση θυσία πρέπει να αποτραπεί μία μνημονιακή συμφωνία με τους δανειστές, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να βγει από το ευρώ, αναγκάζει τον τελευταίο καιρό και την προεδρική πλειοψηφία του κόμματος να πιέσει την κυβέρνηση να διατηρήσει απαραβίαστες τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ενδεχόμενο της ρήξης το περιλαμβάνει και η απόφαση της κεντρικής επιτροπής, ενώ νωρίτερα το είχε καταθέσει ως επιλογή η αριστερή πλατφόρμα, βάζοντας και την προοπτική της νομισματικής αλλαγής.

Η πρόταση της πλευράς Λαφαζάνη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση οφείλει να αντικρούσει την προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων, οι οποίοι κατατρομοκρατούν το λαό με την απόλυτη καταστροφή που, υποτίθεται, θα επιφέρουν η διακοπή αποπληρωμής του χρέους και η ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη.

Η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα είναι η επιβολή νέου μνημονίου, εκείνης ή της άλλης μορφής και η παράταση της εφαρμογής των προηγούμενων».

Ο κ. Λαφαζάνης εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους δανειστές, εξαιτίας της στάσης των τελευταίων, που επιδιώκουν είτε – κυρίως – την πλήρη ταπείνωση της κυβέρνησης και τον παραδειγματικό διασυρμό της, είτε και την εκδίωξη της χώρας από το ευρώ έτσι κι αλλιώς. Πιστεύει επίσης ότι και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμήσει τη ρήξη με τους δανειστές, εφόσον αυτοί επιμείνουν σε αυτή τη στάση, καθώς τυχόν υποχώρησή του θα το βάλει σε αδιέξοδη πορεία – και τον ίδιο και την αριστερά και τη χώρα.

Ελπίζει δε ότι εάν τελικά ο πρωθυπουργός αποδεχθεί μία συμφωνία – το λιγότερο πιθανό σενάριο κατά την προσέγγισή του – αυτή θα έχει μία προοπτική εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και απεγκλωβισμού από το μη βιώσιμο χρέος. Υπό αυτή την έννοια πολλά στελέχη της αριστερής πλατφόρμας τηρούν στάση αναμονής ως προς το τι θα κάνουν στη Βουλή εάν υπάρξει τελικά μία συμφωνία, την οποία πρέπει να δουν πρώτα για να διαμορφώσουν άποψη. Δεν είναι δηλαδή δεδομένο ότι θα καταψηφίσουν με βάση της τωρινή κριτική τους, αφού έχουν σημασία και οι λεπτομέρειες σε μία τέτοια περίπτωση.

Μετά το διήμερο σφυροκόπημα της διαπραγματευτικής στρατηγικής

Ασκήσεις ισορροπίας από ΣΥΡΙΖΑ: «Οχι μνημόνιο» ή «κόκκινες γραμμές»;

Τσίπρας: «Δεν θα υπογράψουμε μνημονιακή συμφωνία» – Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης: Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» διαβεβαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από ένα διήμερο σφυροκόπημα που δέχθηκε η διαπραγματευτική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. 
 

Η διαβεβαίωση αυτή παρέχεται με πλήρη σαφήνεια μέσω του σχεδίου «πολιτικών συμπερασμάτων» από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, με τη σχετική ψηφοφορία. 

Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά στα χαρακτηριστικά του συμβιβασμού στον οποίο μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση και περιεγράφησαν εχθές αναλυτικά από τον κ. Τσίπρα. Δηλαδή να έχει αυτή χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, να μην υπάρξει καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, να προβλεφτεί αναδιάρθρωση χρέους, αλλά και ένα ισχυρο πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης: «Αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης υιοθετώντας αδιάλλακτες στάσεις κι επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά».

Στην περίπτωση της συνέχισης της πιστωτικής ασφυξίας γίνεται ξεκάθαρο στο κείμενο ότι δεν θα πληρωθούν επόμενες δόσεις: «Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημεία, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος».

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν μίλησε στο κλείσιμο των εργασιών, αλλά με το κείμενο γίνεται σαφής προσπάθεια να πειστεί το κόμμα ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή σε βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως ο βασικός μισθός, η πατάξη της φοροδιαφυγής. 

Στο σχέδιο επισημαίνεται μεταξύ των άλλων: «Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα, επιμένουμε στις “κόκκινες γραμμές” που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία». Γίνονται επίσης οι αναφορές κατά των ολιγαρχών, που έκανε και το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «ολιγαρχία που ευνοήθηκε και ισχυροποιήθηκε την τελευταία 25ετία, και που είδε την εξουσία της να αυξάνεται κατακόρυφα με τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της μνημονιακής πενταετίας».

O Σκάι στο ρεπορτάζ του καταγράφει τα όσα έλαβαν χώρα στην συνεδρίαση, τονίζετοντας ότι η ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την εναλλακτική Λαφαζάνη για την πορεία της χώρας

«Κάθε εναλλακτική λύση που καταργεί παλιά μνημόνια και αποτρέπει νέας μορφής πιθαναγκασμούς, όσες δυσκολίες και αν έχει, είναι πολύ προτιμότερη από εξουθενωτικούς συμβιβασμούς γιατί δίνει ελπίδα και προοπτική στη χώρα»

Απορρίφθηκε με 95 ψήφους κατά, 75 υπέρ και ένα λευκό, από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζανη, που στήριζαν ΚΟΕ και ΔΕΑ. Αντίθετα, εγκρίθηκε όπως αναμενόταν η πρόταση της πλειοψηφίας. 

Με δισέλιδο κείμενο θέσεων, η Πλατφόρμα πρότεινε στάση πληρωμών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για την πορεία της χώρας.

Τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, και παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, αμφισβήτησε ευθέως κατά την ομιλία του στην KE ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, o οποίος μάλιστα φέρεται να αποκάλεσε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών «μαντρόσκυλο.»

«Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει το λαό σε περίπτωση συμφωνίας μη συμβατής με το πρόγραμμά μας» επισήμανε δε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, «κάθε εναλλακτική λύση που καταργεί παλιά μνημόνια και αποτρέπει νέας μορφής πιθαναγκασμούς, όσες δυσκολίες και αν έχει, είναι πολύ προτιμότερη από εξουθενωτικούς συμβιβασμούς γιατί δίνει ελπίδα και προοπτική στη χώρα.» 

«Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;» διερωτήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας . 

«Ο κόσμος είπε ότι πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο εντός Ευρωζώνης και να μη χρεοκοπήσουμε. Κι αν αυτό δεν γίνεται; Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν. Βλέπετε τον Σόιμπλε, είναι σαν το μαντρόσκυλο που επιτίθεται… Όταν δεν πάει άλλο λέμε στοπ δεν θα πληρώσουμε. Είναι αυτό καταστροφή ή αυτό που μας επιβάλλουν; Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός από επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Μόνο εδώ ισχύει το εθνικό νόμισμα ίσον καταστροφή» παρατήρησε. 

«Σαν το δικό μας τετράμηνο εκβιασμό δεν έχει δεχτεί άλλη χώρα στα χρόνια του καπιταλισμού και της αποικιοκρατίας. Αποστράγγιση αποθεμάτων-κλείσιμο στρόφιγγας… Υπάρχει συνειδητοποίηση, ή πάμε αμέριμνοι για συμφωνία;» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Λαφαζάνης, οποίος καταχειροκροτήθηκε, προέταξε δε ως μείζονα εκκρεμότητα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αντιτασσόμενος σθεναρά στις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων σιδηροδρόμων, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και ακίνητων του Δημοσίου, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει με τους δανειστές στο θέμα αυτό. «Πού έχουμε συμφωνήσει ως τώρα; Στις ιδιωτικοποιήσεις; Έχουμε συμφωνήσει να πουλήσουμε το 51% του λιμανιού. Έπρεπε το ΤΑΙΠΕΔ να το είχαν διαλύσει… Δεν χρειάζεται το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ΚΕ «θέλει να πάρουμε μια απόφαση. Δεν πουλάμε λιμάνια τρένα αεροδρόμια. Δεν πουλάμε τα ακίνητα – φιλέτα.»

Ο κ. Λαφαζάνης διερωτήθηκε ακόμη για το κατά πόσον συνιστά τρομοκρατία εκ μέρους της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ και αντέταξε ότι «τρομοκρατία είναι οι εκβιασμοί των δανειστών». 

«Δεν θα καταβάλουμε τη δόση του 1,6 δισεκ. ευρώ στις 5 Ιουνίου στο ΔΝΤ» ξεκαθάρισε όμως και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ζητώντας από τους δανειστές συμφωνία. 

«Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν… Αυτό είναι γνωστό, και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα επιτευχθεί μια ισχυρή συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Την κάθετη διαφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της διαπραγμάτευσης, εκφράζουν δέκα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) με κοινή δήλωση που κατέθεσαν στη συνεδρίαση του οργάνου. 

Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, κάτι τέτοιο θα ήταν «η αρχή του τέλους» για το κοινό νόμισμα προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο ΒΒC.

«Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπορεί να εφαρμοστεί σε τέσσερα χρόνια» επισήμανε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε πάντως, ότι το θεσμικό πλαίσιο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα ψηφιστεί άμεσα. 

«Να αποφύγουμε την καταστροφική ρήξη που οδηγήσει σε χρεοκοπία, και τεράστια κοινωνική οπισθοδρόμηση και γρήγορη πτώση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» προειδοποίησε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Για την έξοδο από την ευρωζώνη υπάρχουν γνώσεις και είναι διαχειρίσιμη, ενώ θα επιτευχθεί ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας» υποστήριξε στην ΚΕ ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας. 
 

Υπερψηφίστηκε η πρόταση Τσίπρα για την διαπραγμάτευση από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

«Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά». Αναλυτικά το τετρασέλιδο κείμενο.

Υπερψηφίστηκε την Κυριακή, όπως αναμενόταν, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση της πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε δια ανατάσεως των χειρών, ενώ τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ψήφισαν λευκό. 

Νωρίτερα, απορρίφθηκε με 95 ψήφους κατά, 75 υπέρ και ένα λευκό, από την ΚΕ η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας 

«Όχι στη μνημονιακή συμφωνία, ναι σε αμοιβαία επωφελή λύση» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τους δανειστές στην πολιτική απόφαση που κατατέθηκε στην ΚΕ από την πλειοψηφία και υπερψηφίστηκε στο κομματικό όργανο. Στο τετρασέλιδο κείμενο το κυβερνών κόμμα προειδοποιεί δε τους δανειστές με στάση πληρωμών σε περίπτωση που «τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο». «Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά» αναφέρεται χαρακτηριστικά το κείμενο.

«Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα, επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία αλλά το ότι απορρίπτει τα τελεσίγραφα δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση» σημειώνεται. 

Στην πολιτική απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος.

Το κυβερνών κόμμα σκιαγραφεί τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού συμβιβασμού, δηλαδή:

Α) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Β) Καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις 
Γ) Αναδιάρθρωση του χρέους
Δ) Ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσει, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες 

Επιπλέον, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου «αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ». Παράλληλα, τονίζεται ότι «είναι εξίσου απαραίτητο οι «όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη, ελαφρύνοντας τους οικονομικά ασθενείς και υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν». 

Τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, και παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, αμφισβήτησε νωρίτερα κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, o οποίος μάλιστα φέρεται να αποκάλεσε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών «μαντρόσκυλο.»

«Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει το λαό σε περίπτωση συμφωνίας μη συμβατής με το πρόγραμμά μας» επισήμανε δε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε νωρίτερα ένα δισέλιδο κείμενο με το οποίο ζητά να μην πληρωθεί η επόμενη δόση στο ΔΝΤ αν οι «θεσμοί» συνεχίσουν την «ίδια εκβιαστική τακτική». 

Έτοιμοι για μια νέα συμφωνία, αλλά και για κάθε ενδεχόμενο είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής.

Όπως τονίζει, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά της, με βασικό της όπλο τη στήριξη του λαού. Και υπενθυμίζει ότι προεκλογικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το χρέος να αντιμετωπισθεί με ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακό σοκ και όχι με μέτρα τύπου ΔΝΤ που χρησιμοποιούν σαν «φάρμακο» και «πανάκεια» την κοινωνική υποβάθμιση.

«Η διαπραγμάτευση είναι πολιτική. Αυτό έχει πλέον αναγνωρισθεί από όλους τους εμπλεκόμενους» τονίζει ο κ. Χουντής και σχολιάζει ότι η σχέση ΔΝΤ – Ευρωζώνης ήταν από την αρχή προβληματική. «Τα σχήματα «τρόϊκα» και «μνημόνιο» βρίσκονταν από την αρχή σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες» λέει και προσθέτει: «Το καίριο δίλημμα είναι το εξής: Μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει με πολιτικές λιτότητας που δημιουργούν φτώχεια, ανεργία, υπανάπτυξη; ‘Η θα προχωρήσει σε αναπτυξιακές πολιτικές που θα αποβλέπουν στην ευημερία της;»


 

Το ρεπορτάζ του Βήματος κάνει λόγο για τη “Η δυσθυμία του Αλ. Τσίπρα, τα «στρογγυλεμένα» κείμενα και η ενίσχυση της Αριστερής Πλατφόρμας-Τα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ”, σημειώνοντας την κακή διάθεση του Αλ. Τσίπρα, τα όσα ανέφερε στην ομιλία του, και φυσικά τα όσα ειπώθηκαν από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής: 

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν δύσθυμος. Η κακή του διάθεση ήταν εμφανής όταν προσήλθε, λίγη ώρα πριν το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕ το απόγευμα της Κυριακής στους χώρους του Κάραβελ. Μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης για λίγη ώρα, ακουσε κάποιους ομιλητές και κινήθηκε προς τα ασανσέρ για να αποσυρθεί σε άλλο χώρο του ξενοδοχείου σε μία σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες. 

Προς τους δημοσιογράφους που κινήθηκαν προς εκείνον με διάθεση για συζήτηση, έκανε ένα αποτρεπτικό νεύμα, σαφές και ξεκάθαρο: «καμία συζήτηση, καμία δήλωση». 

Είχε προηγηθεί μία μακρά συνεδρίαση, η οποία πάντως χαρακηρίστηκε όσο ποτέ από αμηχανία. Κανείς δεν ήξερε ποια ακριβώς ήταν η αφορμή της συζήτησης, καθώς δεδομένα δεν υπήρχαν.  

Αρχής γενομένης από την ομιλία του ιδίου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης το μεσημέρι του Σαββάτου, κανείς δεν ήταν βέβαιος για ποιον ακριβώς λόγο συνεδρίασε το κεντρικό όργανο του κόμματος. 

Ο κ. Τσίπρας ελάχιστα ανέφερε για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, υπερασπίστηκε τις γνωστές κόκκινες γραμμές του κόμματος, επιτέθηκε σε εσωτερικούς και εξωτερικούς «εχθρούς» (ΜΜΕ, διαπλοκή και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) και μίλησε παρουσιάζοντας περίπου ως δεδομένη μία συμφωνία με την Ευρώπη, έστω κι αν τόνισε ότι δεν πρόειται να δεχθεί «παράλογες απαιτήσεις στον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά». 

Μία ομιλία που ερμηνεύθηκε από κάποιους ως «προσεκτική», από άλλους ως «αμήχανη», ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που μίλησαν για νευρικότητα, εστιάζοντας στην απόπειρα του κ. Τσίπρα να κατασκευάσει ή να αναδείξει «εσωτερικούς εχθρούς» επιστρατεύοντας και πάλι την θεωρία της διαπλοκής. 

Ακολούθησε η δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης, όπου όλοι ανέμεναν τις τοποθετήσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε ένα σύντομο κείμενο ως προσθήκη στο σχέδιο απόφασης, από το οποίο απουσίαζε η λέξη και η ένννοια «ρήξη». 

Η μοναδική αναφορά που τηρούσε τα προσχήματα του ρόλου της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν η εξής: «Κάθε εναλλακτική λύση για μία αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία και πρώτα από όλα η διακοπή της πληρωμής του χρέους, όσες δυσκολίες και αν έχει, είναι πολύ προτιμότερη για τη χώρα, γιατί κυρίως προσφέρει ελπίδα και προοπτική στον λαό». 

Καθώς και ότι: «Η κυβέρνηση, εφόσον οι θεσμοί συνεχίσουν τις επόμενες μέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα “πνίξει” τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της». 

Το κείμενο αυτό της Πλατφόρμας, με τα πολλά «αν και εφόσον», τέθηκε σε ψηφοφορία και συγκέντρωσε την μεγαλύτερη αποδοχή από όλα τα προηγούμενα έως σήμερα. Εβδομήντα πέντε υπέρ και 95 κατά. Οι αριθμοί έχουν την σημασία τους, καθώς με βάση αυτές τις εσωκομματικές ψηφοφορίες επί των κειμένων της, η δύναμη της Αριστερής Πλατφόρμας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μία αξιοσημείωτη ενίσχυση. 

Παρά τις προσεκτικές διατυπώσεις στα χαρτιά, στην ομιλία του από βήματος, ο Π. Λαφαζάνης υποστήριξε με περισσότερο σθένος από ποτέ ακόμη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ενώ τάχθηκε ανοιχτά κατά των ιδιωτικοποιήσεων και αμφισβήτησε το κατά πόσον η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία. 

Πηγές προσκείμενες στην Αριστερή Πλατφόρμα πάντως, διακίνησαν «επίσημες» πληροφορίες για την ομιλία του κ. Λαφαζάνη πολύ πιο «στρογγυλεμένες» – κάτι που ερμηνεύθηκε ως μία απόπειρα να μην υπάρξει δημόσια δέσμευση καταψήφισης ενός ενδεχόμενου συμβιβασμού.  

Το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε και τελικά εγκρίθηκε ήταν λίγο πολύ μία επανάληψη της εναρκτήριας ομιλίας του Αλ. Τσίπρα, με έμφαση στις προσπάθειες της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας, έμμεσες επιθέσεις κατά των «φανατικών της λιτότητας» και πάντως απόρριψη της απόπειρας «ταπείνωσης» της Ελλάδας. 

Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο κατόπιν όλων αυτών ήταν οι «διαρροές» από την πλευρά της Πλατφόρμας, σύμφωνα με τις οποίες, η απόφαση του εγκρίθηκε δεν ήταν απορριπτέα και θα μπορούσε να είναι μία βάση συζήτησης. 

Η γενική αίσθηση που προέκψε από την πολύωρη διοαδικασία τπυ Σαββατοκύριακου και τις τοποθετήσεις 
στην ΚΕ ήταν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την συμφωνία με τους δανειστές. Οπως άλλωστε ανέφερε και ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς,  «η συμφωνία ήδη γράφεται». 

Δεύτερον, ότι η ρήξη είναι μία πολύ σύνθετη υπόθεση. Το τόνισε ο Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι δεν υπάρχει κόμμα, μηχανισμός και κοινωνική δυναμική για να την υποστηρίξει. 

Τρίτον, ότι ο Π. Λαφαζάνης εμφανίστηκε ενισχυμένος και καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο, κάτι που δεν συνέβη με τους «προεδρικούς». 

Τέταρτον ότι με τα κείμενα που κατατέθηκαν, σχεδόν όλες οι εσωκομματικές τάσεις άφηναν πολλά περιθώρια ερμηνειών και απέφυγαν διατυπώσεις που θα τους δεσμεύουν προ μίας ενδεχόμενης συμφωνίας. 

Στο παρασκήνιο πάντως, οι πληροφορίες που διακινήθηκαν έδειξαν ότι θα πρέπει να αναμένεται πως τουλάχιστον επτά βουλετές του ΣΥΡΙΖΑ (όσοι πρόσκεινται στις συνιστές ΔΕΑ και ΚΟΕ) δύσκολα θα υπερψηφίσουν μία συμφωνία. 
Κατόπιν όλων αυτών, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Κοινοβούλιο και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες. 

Κομματικοί παράγοντες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει λάβει τις αποφάσεις του και κινείται προς την υπογραφή μίας συμφωνίας, αρκεί να μην υπάρχουν σε αυτήν στοιχεία «ταπείνωσης» της κυβέρνησης. Πλην όμως, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η συμφωνία που ενδεχομέβνως θα αντικαταστήσει το μνημόνιο θα είναι και η θρυαλλίδα κατακλυσμιαίων εξελίξεων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, οι οποίες προφανώς θα συμπεριλάβουν και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία»

Κατά πλειοψηφία η εισήγηση – Απορρίφθηκε η προσθήκη της Αριστερής Πλατφόρμας

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ   η οποία, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει τα βασικά σημεία για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. 

Το κείμενο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χωρίς καταμέτρηση.

Η προσθήκη της πλατφόρμας είχε απορριφθεί νωρίτερα με ψήφους 95 κατά και 75 υπέρ.

Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αναφέρουν ότι το κείμενο της απόφασης αποτελεί αποδεκτή βάση συζήτησης.

Στο σχέδιο τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνει ότι τέσσερις μήνες τώρα «αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα». Ωστόσο σημειώνεται στο σχέδιο απόφασης, το ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση και προσθέτει ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.

Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται ότι αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες θέσεις και επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με την φωτιά». Επίσης αναφέρει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».

Τελικά, εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης, στο οποίο ενσωματώθηκε το κείμενο της κίνησης των «53».

Με κείμενό της, η κίνηση των «53+» -την οποία υπογράφουν οι Φάνης Κουρεμπές, Πάνος Λάμπρου, Χρήστος Λάσκος, Χαρά Ματσούκα, Ελένη Σταματάκη-, έκανε λόγο για σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, παρά τις θετικές κινήσεις της κυβέρνησης. 

Πιο αναλυτικά, το σχετικό κείμενο (που ενσωματώθηκε και στο σχέδιο πολιτικής απόφασης) αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Μπροστά στη σύγκρουση με τους δανειστές και τους εγχώριους υποστηριχτές τους, αυτός που θα δώσει τη μεγάλη μάχη είναι το κόμμα, μαζί με την κοινωνία και τα κινήματα που πρέπει να υπερασπιστούν τις επιλογές τους. Η κυβέρνηση οφείλει να δρα σε στενή σχέση με το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα και με τις επιλογές της να εμπνέει την κοινωνία και το κίνημα. Παρά τις θετικές κινήσεις της, που σε αρκετές περιπτώσεις άνοιξαν δρόμους και μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνεια, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε και σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, σε επιλογές προσώπων και ρητορικής, που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό τόσο στο κόμμα όσο και στα κοινωνικά κομμάτια που συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν…».

Τέλος το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής κάνει λόγο για την σαφή εντολή που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΚΕ, σημειώνοντας και την δυναμική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν απέκλεσε την ρήξη με τους δανειστές. Αναλυτιά το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικές αναφέρει τα εξής:

Με μία σαφή εντολή -παρά την επίδειξη δύναμης των στελεχών εκείνων που δεν αποκλείουν τη ρήξη με τους δανειστές- υπέρ της επίτευξης συμφωνίας, «έφυγε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο κατά τη διάρκεια των ομιλιών όσο και όσων προηγήθηκαν της ψηφοφορίας για το Σχέδιο Απόφασης, η πλευρά της μειοψηφίας απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους και αρκέστηκε να θέσει προς  ψήφιση τροπολογία καταμετρώντας επί της ουσίας της δυνάμεις της στο εσωκομματικό «πόκερ».

Τελικά όπως ομολογεί κορυφαίο κομματικό στέλεχος, το 55% υπέρ της πρότασης Τσίπρα και το 45% υπέρ της τροπολογίας «Λαφαζάνη», άφησε και τις δύο πλευρές ικανοποιημένες: από τη μία το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει με ικανοποίηση ότι αν πετύχει μια συμφωνία με όσα έχει ήδη «δώσει», αυτή θα ψηφιστεί χωρίς προβλήματα, και από την άλλη η μειοψηφία κατέγραψε ισχυρή υποθήκη για το μέλλον.

Άλλωστε, έλεγε χθες το βράδυ στέλεχος των λεγόμενων προεδρικών, η αναφορά στο Σχέδιο Απόφασης ότι «η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων», ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών, αλλά και προς το εσωτερικό του κόμματος, «που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο απ’ όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της ρήξης».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «απομένει τώρα στην κυβέρνηση να φτάσει εντός της εβδομάδας σε έναν αποδεκτό συμβιβασμό με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, με πρόβλεψη για αναδιάρθρωση του χρέους και ένα ισχυρό πακέτο δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές και τεχνολογίες».

Η «μπάλα», όπως είναι φυσικό, περνά στα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, που θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο Tρίτη στις Βρυξέλλες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης και σήμερα.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το εύρος των εκκρεμών ζητημάτων έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας σε τεχνικό επίπεδο είναι πιθανή.

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Εντολή συμφωνίας χωρίς να αποκλείεται ρήξη