Στόχος της κυβέρνησης η επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή

“Υπάρχει πρόθεση από όλους τους θεσμούς  καθώς και από την ελληνική κυβέρνηση για άμεση επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.  Στόχος μας η επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή. Είναι ώριμες οι συνθήκες για να επέλθει η συμφωνία. Η αισιοδοξία που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι λόγια του αέρα”, ανέφερε στο τακτικό briefing των συντακτών ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
 
Σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία για τις τράπεζες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. τόνισε πως δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας και διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός συστήνοντας ψυχραιμία, αναφέρθηκε σε δηλώσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό, οι οποίες με τρόπο αρκετά ανεύθυνο ανοίγουν ενίοτε τέτοια ζητήματα.
 
Σχετικά με τη σημερινή έκθεση της ΕΚΤ,  επεσήμανε πως το σενάριο χρεοκοπίας θέλουν να το αποφύγουν όλες οι πλευρές: “Κάνουμε τα πάντα ώστε αυτό το σενάριο να μην έχει καμία υπόσταση. Στη συμφωνία θέλουμε επίλυση των ζητημάτων ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Με τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα όλα αυτά τα σενάρια θα ανήκουν στο παρελθόν.”
 
Ολόκληρο το απομαγνωτοφωνημένο κείμενο της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής: 

Καλημέρα σε όλες και σε όλους. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση λέει ότι καταγράφεται η συμφωνία. Με δεδομένο ότι η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι μένει πολύ δουλειά ακόμη για να γίνει και οι πληροφορίες που υπάρχουν από την Ε.Ε. λένε ότι υπάρχουν αποκλίσεις και δεν υπάρχει συμφωνία, ποια συμφωνία καταγράφετε εσείς;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν καταγράφουμε, κατ` αρχήν, από μόνοι μας συμφωνία. Μια συμφωνία θέλει δύο μέρη. Η ελληνική ομάδα που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου έχουν αρχίσει οι διαδικασίες του BrusselsGroup, έχει μεταβεί εκεί με σκοπό να κλείσει αυτή η συμφωνία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτή η αισιοδοξία, την οποία εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι λόγια του αέρα. Εδράζεται σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, εδράζεται στην εμπειρία όλων των προηγούμενων εβδομάδων και την πρόοδο που έχει γίνει. Εμείς προσερχόμαστε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με σκοπό, μέχρι την Κυριακή, να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επειδή έχει ειπωθεί με διάφορους τρόπους από την κυβέρνηση, από κυβερνητικά στελέχη, ότι το «αγκάθι» στη συνομιλία βρίσκεται στο ΔΝΤ, μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι όντως θα υπήρχε συμφωνία εάν δεν υπήρχε το ΔΝΤ και να προβάλει τις ενστάσεις που προβάλει;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η στάση του καθενός από τους θεσμούς που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση είναι γνωστή, μέχρι στιγμής. Από εδώ και πέρα, υπάρχει η πρόθεση από όλους τους θεσμούς -και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης- να καταλήξουμε γρήγορα σε μια συμφωνία, η οποία θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτό, προφανώς, αφορά και το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και την Ε.Ε. και προφανώς και την ελληνική κυβέρνηση.

ΜΑΝΗ: Για τη συνέντευξη του κ. Γιούνκερ θέλω να σας ρωτήσω: Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου κ. Παπαμιλτιάδου, ότι η κυβέρνηση έχει κόκκινη γραμμή τις ομαδικές απολύσεις, η απάντηση του κ. Γιούνκερ επί λέξει, είναι: «ποτέ δεν μου έχουν πει κάτι τέτοιο από την ελληνική κυβέρνηση». Επίσης, επιμένει ότι οι συντάξεις και ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ψηλά απ` ότι σε 5-6 άλλες χώρες της Ευρώπης. Τι απαντά η κυβέρνηση;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όλα τα ζητήματα που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, τον κατώτατο μισθό, αλλά και τις συντάξεις, έχουν ειπωθεί σε όλα τα δυνατά επίπεδα. Έχουν ειπωθεί και στα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες, έχουν ειπωθεί και στους επικεφαλής των θεσμών και έχουν γίνει γνωστά και στα Eurogroup, αλλά και στις Συνόδους Κορυφής.

Έχουν γνωστοποιηθεί οι θέσεις μας σε αυτά τα θέματα, σε όλους τους αρμόδιους, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γιούνκερ.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Άκουσα χθες τον Πρωθυπουργό να συνιστά ψυχραιμία, μεταξύ των άλλων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σήμερα, λοιπόν -και με βάση το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή, παρά τη συζήτηση για επερχόμενη συμφωνία, αφού αμφισβητείται από διάφορες πλευρές-σε ποιους απευθύνεται αυτή η σύσταση για ψυχραιμία; Απευθύνεται προς το εσωτερικό της κυβέρνησης; Απευθύνεται προς το εξωτερικό της χώρας; Απευθύνεται προς τους πολίτες; Γιατί εξακολουθεί να υπάρχει και μια περιρρέουσα  ατμόσφαιρα, εξ` αιτίας δηλώσεων για capitalcontrols, για κατάσταση άσχημη στις τράπεζες κλπ.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Το είπα και την προηγούμενη φορά απ` αυτό το βήμα, θα το πω και σήμερα: Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με τις τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την  Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ, κάνουν όλες τις απαραίτητες κινήσεις και παρακολουθούν το τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος ανησυχίας. Ο Πρωθυπουργός, χθες, συστήνοντας ψυχραιμία, αναφέρθηκε κυρίως σε δηλώσεις οι οποίες γίνονται στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, οι οποίες με έναν τρόπο αρκετά ανεύθυνο, ανοίγουν τέτοιου τύπου ζητήματα, όπως αυτά για τα οποία με ρωτήσατε.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Υπάρχει μια έκθεση της ΕΚΤ που λέει ότι είναι πιο κοντά, είναι πιο πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Τι λέτε γι` αυτό;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σενάριο που θέλουν να το αποφύγουν όλες οι πλευρές. Από τη δική μας πλευρά, ως ελληνική κυβέρνηση, κάνουμε τα πάντα, ώστε αυτό το σενάριο να μην έχει την οποιαδήποτε υπόσταση. Και νομίζω ότι με όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλον αυτόν τον καιρό στις διαπραγματεύσεις, έχουμε δείξει ότι θέλουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα επιλύει τα ζητήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, που θα επιλύει τα ζητήματα των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας, ώστε όλα αυτά τα σενάρια να κλειστούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αυτό που έχουμε να δηλώσουμε, είναι ότι με αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, και με τη συμφωνία που επιδιώκουμε να κλείσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όλα αυτά τα σενάρια, θα είναι σενάρια που θα ανήκουν στο παρελθόν.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θεωρείτε ότι είναι επιθετική κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όχι, δεν κάνω κάποια τέτοια κρίση σε σχέση με αυτό. Αυτό που σας λέω, είναι ότι από τη δική μας πλευρά, ως ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους θεσμούς, αλλά και με τους εταίρους μας, διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα χρεοκοπίας για την ελληνική οικονομία.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Τι απαντά και πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις χθεσινές δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα που με σοβινιστική ρητορική επέμεινε πάλι χθες το βράδυ στο αίτημα έναρξης συνομιλιών για επαναχάραξη των θαλασσίων συνόρων, ένα αίτημα που ήλθε μαζί με την αναγόρευση του Σπετίμ Ιντρίζι ενός ηγετικού στελέχους των τσάμηδων, ως αντιπροέδρου της αλβανικής Βουλής και που σχεδόν καθημερινά επαναλαμβάνει αλυτρωτικές δηλώσεις για το ζήτημα των τσάμηδων.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση  έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σημασία που αποδίδει στη συνεργασία, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης, προφανώς, και της Αλβανίας. Εμείς, θα εργαστούμε  σε αυτή την κατεύθυνση. Φορείς, όμως, που προωθούν και αναδεικνύουν αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις, υπονομεύουν αυτή την προοπτική, ειδικά σε μια ευαίσθητη περίοδο για τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Από εκεί και πέρα, έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις το υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες προφανώς εκφράζουν και την ελληνική κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση της δόσης, βρίσκεται σε εξέλιξη, σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των δόσεων στο ΔΝΤ για τον Ιούνιο, στις 19 Ιουνίου;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Σας απάντησα και την προηγούμενη φορά. Δεν έχει τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση αυτό το θέμα, ούτε το έχει θέσει η ίδια. Και δεν είναι στις σκέψεις και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σήμερα, η Έμα Μπρόγκ από το CDUείπε σε συνέντευξή της στην BILDότι «ο κ. Βαρουφάκης είναι ενοχλητικός για τις διαπραγματεύσεις» και το ίδιο είπε και ο κ. Γιούγκερ με διαφορετικές λέξεις, προχθές, σε συνέντευξή του. Τι γίνεται με αυτή την ιστορία, τελικά, με τον κ. Βαρουφάκη;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Επανειλημμένα σας έχω πει και έχει εκφραστεί και από την ελληνική κυβέρνηση, ότι ο κ. Βαρουφάκης χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Έλληνα Πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης.

ΚΑΝΤΩΝΑ: Ήθελα να ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, επειδή η συμφωνία είναι κοντά, αν ο Πρωθυπουργός, προτού έρθει στη Βουλή προς ψήφιση, έχει την πρόθεση να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ζητήσει να «βάλουν πλάτη».

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, όταν ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω  συγκεκριμένα. Σε κάθε περίπτωση, η συναίνεση θα ήταν ευκταία στην περίπτωση μιας συμφωνίας.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επανέλθω στο θέμα της διαπραγμάτευσης, γιατί πέρα από το ότι δεν συμμερίζονται τη δική σας αισιοδοξία ότι η συμφωνία γράφεται, δεν συμμερίζονται και τα όσα ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα ότι είμαστε στην τελική ευθεία. Δηλαδή, δεν είναι ότι αμφισβητούν  το ότι γράφεται, αμφισβητούν και το ότι είμαστε στην τελική ευθεία. Και θέλω να μου πείτε, επειδή είπατε νωρίτερα ότι εδράζεται η αισιοδοξία σας και στην προηγούμενη εμπειρία, ποια είναι η προηγούμενη εμπειρία που έχετε αποκομίσει στις διαπραγματεύσεις;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Θα σας πω ότι δηλώσεις οι οποίες γίνονται, πολλές φορές, δεν είναι ουδέτερες σε σχέση και με τη διαπραγμάτευση, η οποία λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή. Δεν εξετάζω τους σκοπούς για τους οποίους γίνονται διάφορες δηλώσεις και μάλιστα δηλώσεις με διαφορετική χροιά, όπως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς μέσα από την ειδησεογραφία. Σίγουρα δηλώσεις οι οποίες γίνονται, που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, είναι δηλώσεις που εντάσσονται και σε ένα γενικότερο κλίμα διαπραγμάτευσης -και ενδεχομένως και πίεσης, αν θέλετε – προς την ελληνική πλευρά, ώστε στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης να κάνει κάποιες επιπλέον υποχωρήσεις. Επομένως, εμείς εκφράζουμε την αισιοδοξία μας. Έχουμε τη βούληση, την οποία έχουμε εκφράσει συγκεκριμένα και πρακτικά μέσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Έχουμε διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση, ενδεχομένως μεγαλύτερη από αυτή που αναλογούσε στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία, που έχει υποστεί τις γνωστές συνέπειες τα τελευταία πέντε χρόνια. Επομένως, πιστεύουμε ότι με βάση όλη αυτή τη διαδρομή, που έχουμε κάνει στις διαπραγματεύσεις, είμαστε κοντά στη συμφωνία. Και από εδώ και πέρα, προφανώς, όσοι δηλώνουν σε τόσο στεντόρειους τόνους την απαισιοδοξία τους, ελπίζουμε αυτό να μην υποκρύπτει και προθέσεις και όχι μόνο εκτιμήσεις.

ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΟΣ: Εκτός από τις Βρυξέλλες είναι και τα δημοσιεύματα από τον εξωτερικό Τύπο που συμμερίζονται την άποψη ότι δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, και αυτό δεν αφορά μόνο στα ευρωπαϊκά μέσα αλλά και τα αμερικάνικα, όπως η WallStreetJournalπου αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κάποιο ατύχημα. Πώς κρίνετε αυτά τα δημοσιεύματα;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Νομίζω η απάντηση είναι ίδια για όλα αυτά τα δημοσιεύματα. Οι επόμενες ημέρες, όπως ειπώθηκε πριν και από κάποιον συνάδελφό σας, είναι όντως κρίσιμες, για αυτό ακριβώς η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες είναι εκεί με σκοπό να κλείσει όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα και να κλείσει αυτή τη συμφωνία, που την έχει ανάγκη όχι μόνον η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Θα πιαστώ από την τελευταία αναφορά σας «μια συμφωνία που την έχει ανάγκη η παγκόσμια οικονομία». Στην έκθεσή της η ΕΚΤ αναφέρει ότι ο κίνδυνος επιμόλυνσης, να το πω έτσι, από μία κατάρρευση της Ελλάδας έχει περιοριστεί πάρα πολύ πια, οπότε μήπως αυτό μειώνει τον βαθμό πίεσης, που υπήρχε ως επιχείρημα από την ελληνική πλευρά; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα, το δεύτερο ερώτημα είναι ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι στις Βρυξέλλες με στόχο τη συμφωνία μέχρι την Κυριακή. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, τι γίνεται;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι κανένας δεν θα μπορούσε να απομειώσει τις συνέπειες, τις επιπτώσεις ενός Grexit, όπως με ρωτήσατε, μόνο στο οικονομικό επίπεδο. Δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογήσω από αυτό το βήμα εάν οι συνέπειες ενός τέτοιου απευκταίου ενδεχομένου θα ήταν μικρές ή μεγάλες για την παγκόσμια οικονομία, για την ίδια την Ευρωζώνη. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε πολύ ευρύτερες συνέπειες και σε παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομία, αλλά και με την ίδια την ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολιτικά ζητήματα, με γεωπολιτικά ζητήματα και νομίζω ότι οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες σε κάθε περίπτωση. Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σας, δηλαδή, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή που είναι ο στόχος, τι γίνεται: Εμείς εργαζόμαστε ώστε να έχουμε συμφωνία. Αυτό είναι το σενάριο, το βασικό σενάριο στο οποίο δίνει το βάρος της η ελληνική κυβέρνηση. Και ελπίζω στο επόμενο briefingπου θα κάνουμε, να είμαι εγώ εδώ και εσείς απέναντι και να μιλάμε πιο συγκεκριμένα για τη συμφωνία.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Οι αριθμοί δεν βγαίνουν ως προς την αποπληρωμή των δόσεων, κύριε Εκπρόσωπε. Και από την άλλη πλευρά, η κοινή λογική λέει ότι για ελάχιστα δισεκατομμύρια δεν μπορεί να προκληθεί παγκόσμια αναταραχή. Θέλω να σας υποβάλω το ερώτημα εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος διάσωσης για τη χρήση των 10,9 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,  ώστε να εκμηδενιστεί αυτός ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Είμαστε σε επαφή με όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διαπραγμάτευση, πόσω δε μάλλον και με τον ESM, που με ρωτήσατε σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα και ούτε μόνο τον ESM, είναι ένα θέμα το οποίο αφορά σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν τη διαπραγμάτευση. Επομένως, προφανώς γίνονται όλες οι απαραίτητες συνομιλίες, συζητήσεις σε όλα τα δυνατά επίπεδα, ώστε να δώσουμε απάντηση σε αυτά τα μείζονα προβλήματα.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Με δεδομένη τη διαφορά πολιτικού κλίματος, που έρχεται από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και από την Αθήνα, που είναι διαφορετικές μεταξύ τους, είπατε ότι δεν θα είναι μία συμφωνία που γράφουμε μόνο εμείς. Υπάρχει επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι έχει ξεκινήσει να γράφεται η συμφωνία. Και οι δύο πλευρές γράφουν ένα κείμενο συμφωνίας που θα έχει ολοκληρωθεί, κατά την εκτίμησή σας, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, στην επόμενη εβδομάδα; Είναι κάτι που γράφουν και οι δύο πλευρές ή είναι ένα σχέδιο λύσης που εμείς θα προτείνουμε, οριοθετώντας ουσιαστικά το σημείο πίσω από το οποίο δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε; Και βεβαίως, πού  εδράζεται η αντίληψη για διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό των χωρών με τις οποίες μιλάμε και μετέχουν με τον έναν ή άλλον τρόπο εκ της θέσεώς τους σε αυτή τη διαπραγμάτευση, όταν στη Ρίγα, από τη γερμανική πλευρά, τέθηκε ως προϋπόθεση για την εξεύρεση μιας λύσης η συμμετοχή του ΔΝΤ, έτσι όπως επανειλημμένα είχε τονίσει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν τελείωσε ο συνάδελφος, αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι εάν αυτό που γράφεται είναι κοινό  Staff- LevelAgreementή κάθε πλευρά γράφει τη δική της έκθεση;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Απαντώ πάνω κάτω στο κοινό ερώτημα. Δεν μιλάμε για δύο διαφορετικά κείμενα όταν μιλάμε για μία συμφωνία. Μιλάμε για ένα κοινό κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. Ξέρετε πολύ καλά ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν επέλθει συμφωνίες, έχουν υπάρξει προφανώς και διαφωνίες σε κάποια ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά. Αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή, όπου στα ζητήματα που υπάρχουν συμφωνίες είναι η ώρα να καταγραφούν στο χαρτί και τα ζητήματα που είναι ανοιχτά να κλείσουν και να καταγραφούν  και αυτά με τη σειρά τους στο χαρτί και να αποτελέσουν μία συμφωνία. Σχετικά με το άλλο ερώτημα που μου θέσατε, για τη διαφορετική θέση των χωρών, δεν το έχουμε θέσει, εμείς ως ελληνική κυβέρνηση δεν έχουμε αναφερθεί σε διαφορετικές θέσεις μέσα στις χώρες, εκτός εάν θέλετε να μου διευκρινίσετε περισσότερο το ερώτημα για να το καταλάβω. 

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Άκουσα τη δήλωση του Πρωθυπουργού χθες, που είπε ότι είναι προφανές πως μεταξύ των θεσμών ενδεχομένως υπάρχουν διαφορές στις τοποθετήσεις τους ή στις επιδιώξεις τους, όπως αυτοί εμφανίζονται στις συνομιλίες, αλλά επειδή είναι μια διαπραγμάτευση με πάρα πολλές παραμέτρους, ενδεχομένως και στο εσωτερικό χωρών υπάρχουν διαφορετικές φωνές.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Σε αυτήν την περίπτωση σας παραπέμπω απλά και μόνο στις δηλώσεις, οι οποίες γίνονται κατά καιρούς από αρμόδιους αξιωματούχους χωρών ή θεσμών.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από την ενημέρωση που έχετε γνωρίζετε εάν ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, συνεχίζει να στηρίζει με τις δικές του προσπάθειες το ελληνικό αίτημα μετά και την τελευταία συνομιλία ή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν θέλω να σας πω εάν στηρίζει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ούτε θέλω να σχολιάσω την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αντιλαμβανόμενος τα ζητήματα που υπάρχουν, σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία και με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας, δείχνει ενδιαφέρον να επέλθει αυτή η συμφωνία. Από εκεί και πέρα, δεν θέλω να κάνω καμία αξιολογική κρίση ούτε να δώσω περισσότερες πληροφορίες.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το ΔΝΤ παραμένει άκαμπτο, γι’ αυτό το λέω. Και με βάση τις τελευταίες δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι είναι η ώρα που θα κριθούμε όλοι, και οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση.

ΤΣΑΚΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τη Δευτέρα είναι η τριμερής συνάντηση του κυρίου Γιουνκέρ με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ. Θα έχει κάποια επικοινωνία ο πρωθυπουργός μαζί τους μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να υπάρξει κάποια εξέλιξη τη Δευτέρα; Μία περαιτέρω πρωτοβουλία, μία καλύτερη έκφραση βούλησης για την εξομάλυνση της στάσης των εταίρων απέναντι στην κυβέρνηση;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω αυτήν τη στιγμή εάν θα υπάρξει επικοινωνία. Ο Πρωθυπουργός, έτσι κι αλλιώς, έχει τακτική επικοινωνία με όλους τους ενδιαφερόμενους, σε αυτήν τη διαπραγμάτευση. Επομένως, δεν το θεωρώ απίθανο να έχει μία επικοινωνία με τους μετέχοντες σε αυτήν τη συνάντηση που αναφέρατε.

ΑΤΖΟΛΕΤΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το θέμα που προέκυψε χθες με την εμπλοκή ανώτατων αξιωματικών και μελών της ΕΥΠ σε ένα κύκλωμα δουλεμπορίας, όπου υπάρχουν και κάποιες συνομιλίες που έχουν καταγραφεί.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε, προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στα ζητήματα της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη, από τη δική της την πλευρά, πρέπει να ρίξει άπλετο φως σε αυτήν την υπόθεση και σε όλες τις υποθέσεις, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά σε σχέση με τον ρόλο τέτοιων κυκλωμάτων σε τόσο νευραλγικές υπηρεσίες.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Διορθώστε με, αν δεν κατάλαβα καλά.  Είπατε ότι μιλάμε για ένα κοινό κείμενο, στην ερώτηση που έκανε ο συνάδελφος, με τους θεσμούς, όπου θα καταγραφούν τα σημεία της συμφωνίας και τα σημεία της διαφωνίας. Έτσι δεν είπατε;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Θα επιλυθούν τα ζητήματα της διαφωνίας, θα καταγραφούν  τα σημεία συμφωνίας, θα επιλυθούν τα ανοιχτά ζητήματα, θα βρεθούν συμβιβαστικές φόρμουλες και θα καταγραφούν σ’ αυτά ως μέρος της συμφωνίας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:  Ακριβώς.  Εγώ, αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι:  Τι σας έκανε να είστε τόσο αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα θα υπάρχει λύση, όταν στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στα γνωστά εν πάση περιπτώσει θέματα, να μην τα επαναλαμβάνουμε, υπάρχουν μεγάλες διαφορές και οι πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες, είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια θέτουν και νέα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Νομίζουμε ότι είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες, ώστε να επέλθει συμφωνία.  Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις.  Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, έχει καταθέσει πολύ ρεαλιστικές προτάσεις.  Πάνω σε αυτές τις προτάσεις έχουν τοποθετηθεί και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, έχουν βελτιώσει κομμάτια και από αυτές τις προτάσεις.  Γίνεται μια εποικοδομητική συζήτηση, και όλο αυτό είναι που μας εμπνέει αισιοδοξία ότι μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει η θετική κατάληξη και η συμφωνία.

ΜΑΝΗ:  Ερμηνεύετε τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELAως μήνυμα Draghiγια τέλος χρόνου στην τετράμηνη διαπραγμάτευση και γιατί η κυβέρνηση δεν ζήτησε την αύξηση του ΕLA, σύμφωνα με την ενημέρωση…

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΜΑΝΗ:  Η Τράπεζα της Ελλάδος, συγγνώμη.  Τα στοιχεία του ρεπορτάζ λένε ότι Δευτέρα-Τρίτη είχαμε σημαντικές αναλήψεις, σημαντικό αριθμό αναλήψεων, και ποσά, τα οποία «τσιμπήθηκαν» κιόλας χθες.  Άρα, γιατί δεν έκρινε η Ελλάδα αναγκαίο να υπάρξει αύξηση του ELAαυτή τη φορά σε αυτή τη συνεδρίαση της ΕΚΤ; 

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επ’ αυτού:  Η Τράπεζα της Ελλάδος ή σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος; 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:  Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υπεύθυνη γι’ αυτό το…

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ:  Σας ρώτησε εν πάση περιπτώσει;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν το γνωρίζω.  Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.  Αυτό που είναι εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης, είναι:  με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το πλαφόν των 80,2 δις ευρώ του ELA, – με βάση τη χρήση αυτών των κεφαλαίων ρευστότητας από τις Ελληνικές Τράπεζες και με βάση τις εκτιμήσεις για εκροές των καταθέσεων – είναι επαρκές για να καλύψει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.  Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, δεν ζητήθηκε αύξηση αυτού του πλαφόν.

ΜΑΝΗ:  Τέλος χρόνου είναι, όμως, το μήνυμα Draghi;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Το τέλος χρόνου, δεν το προσδιορίζει μόνον ο κ.  Draghi, δεν το προσδιορίζει μόνον η ΕΚΤ. Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διαπραγμάτευση, νομίζουμε, πλέον, ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να επέλθει αυτή η συμφωνία και να λάβει τέλος, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο, η διαπραγμάτευση.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ:  Συμφωνεί και συμμερίζεται η Αθήνα στο πλαίσιο του δόγματος «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται» τη θέση του κύπριου κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος χθες αποδοκίμασε απερίφραστα τη δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Κύπρο Τζών Κόνινγκ που αμφισβήτησε ευθέως πως το κυπριακό πρόβλημα είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής.  Για την ελληνική κυβέρνηση, το κυπριακό ζήτημα εξακολουθεί να είναι θέαμα εισβολής και κατοχής;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:  Επανειλημμένα, η ελληνική κυβέρνηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε συναντήσεις τους με τους Κυπρίους ομολόγους τους έχουν εκφράσει την άποψή τους για το Κυπριακό.  Μπορώ να σας παραπέμψω στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού γι’ αυτό το ζήτημα.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:   Μπορείτε να μας πείτε, Κύριε Εκπρόσωπε, κατά προσέγγιση, ποιο θα είναι το ύψος των μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2015;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Είναι ένα ανοιχτό ζήτημα, που νομίζουμε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει κλείσει.

ΧΥΔΗΡΟΓΛΟΥ: Έχει παρουσιαστεί ένα πρόβλημα με την ατμοπλοϊκή σύνδεση στο Άγιο Ευστράτιο. 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

ΧΥΔΗΡΟΓΛΟΥ: Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ σοβαρό.  Τριάντα και πλέον ημέρες χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση εκατοντάδες κάτοικοι και εν όψει καλοκαιριού.  Θα ήθελα να ρωτήσω πώς προτίθεται η κυβέρνηση γενικότερα να λύσει τα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν για τους ακρίτες μας σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Είναι πολύ σοβαρό το θέμα.  Ήδη, έχει επιληφθεί του ζητήματος ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας ο κ. Δρίτσας και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κινήσεις -νομίζω και οι τελικές κινήσεις- ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της απευθείας σύνδεσης του Αη Στράτη με την Αττική, συγκεκριμένα με το λιμάνι του Λαυρίου. Επομένως, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η ελληνική Πολιτεία θα έχει διασφαλίσει αυτή την ακτοπλοϊκή σύνδεση για όλους αυτούς τους λόγους που μου είπατε και εσείς, οι οποίοι, όμως, είναι και μέσα στις προθέσεις της ελληνικής Πολιτείας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ:  Με αφορμή μια προηγούμενη απάντηση σας ότι οι δηλώσεις που γίνονται δεν εκφράζουν απλά απαισιοδοξία αλλά κρύβουν ίσως προθέσεις και σκοπιμότητες, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν νοιώθει η ελληνική κυβέρνηση, στην τελική ευθεία προς τη συμφωνία ότι εκβιάζεται από τους θεσμούς ή από ορισμένες πλευρές από αυτούς.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:  Η λέξη «εκβιασμός» είναι σκληρή. Στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης, μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν νομίζω ότι δεν υπάρχουν πιέσεις που, προφανώς, ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να το χαρακτηρίσω ως εκβιασμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται εκβιασμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει εκβιασμούς. Αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαπραγματευτεί σκληρά. ‘Έχει επιλέξει   να διαπραγματευτεί σκληρά όχι μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι είναι σκληρό καρύδι. Διαπραγματεύεται σκληρά, επειδή πιστεύει ότι με βάση αυτά που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες ελληνικές  κυβερνήσεις, η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία είχαν μπει σε λάθος ράγες. Για να μπορέσεις να αλλάξεις  αυτές τις ράγες χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση. Σε μια διαπραγμάτευση τέτοιου τύπου, η οποία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των θεσμών, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, εκβιασμοί δεν χωράνε. Και δεν χωράνε από καμία πλευρά.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Με αφορμή τη διαδικασία  της ακρόασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου εκφράστηκε η άποψη από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κύριο Μητρόπουλο, ότι υπήρξε «βασανιστική και εξευτελιστική διαδικασία», συμμερίζεται  η κυβέρνηση αυτή την άποψη; Και αν δεν τη συμμερίζεται, προτίθεται να προβεί σε κάποιες ενέργειες – επειδή η Πρόεδρος της Βουλής δέχεται την τελευταία εποχή συνεχείς επιθέσεις- να πάρει κάποιες  πρωτοβουλίες;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:  Η Πρόεδρος της Βουλής, η κυρία Κωνσταντοπούλου, σίγουρα δεν χρειάζεται κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες από την πλευρά της  ελληνικής κυβέρνησης για να νοιώσει τη στήριξη της. Η στήριξη τόσο στην κυρία Κωνσταντοπούλου όσο και στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης (κάτι για το οποίο ρωτήθηκα και πριν) είναι δεδομένη  από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Δεν συμμερίζομαι την άποψη περί βασανισμού. Αντιλαμβάνομαι ότι μια μακρά τέτοια διαδικασία με σκληρές και επίμονες  ερωτήσεις, ενδεχομένως να είναι κοπιαστική και μερικές φορές να ξεπερνάει  και τα όρια αντοχής, θα μπορούσαμε να πούμε. Όταν είσαι δώδεκα ώρες, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει και μια σωματική και φυσική κόπωση. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι πρόκειται περί βασανιστηρίου.

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:  Πάνω στην τελευταία σας απάντηση.  Επειδή τα ζητήματα δημοκρατικής τάξης δεν είναι ήσσονος  σημασίας…

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Κάθε άλλο θα έλεγα.

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:  Νομιμοποιούμαι εγώ να σας ρωτήσω πού ήσασταν το βράδυ που έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν ξέρω ποιος κρίνει το ποιες ερωτήσεις νομιμοποιούνται να γίνονται σε κάποιον. Αυτό σίγουρα δεν θα το κρίνει η ελληνική κυβέρνηση και ο καθένας και η καθεμία που κάνει τις ερωτήσεις –και ο καθένας και η καθεμία προφανώς που δίνει τις απαντήσεις – αναλαμβάνει και την ευθύνη των ερωτήσεων τις οποίες θέτουν. Δεν μπορώ εγώ ως κυβερνητικός Εκπρόσωπος να κρίνω ούτε ερωτήσεις ούτε απαντήσεις οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας όπως αυτής της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

 Σας ευχαριστώ πολύ