Δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την επικύρωση του ευρωπαϊκού Συντάγματος, οι Γάλλοι επιβεβαιώνουν με μεγάλη πλειοψηφία την απόρριψη αυτού του κειμένου, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Le Figaro.

Στην ερώτηση “Δέκα χρόνια μετά, αν ξαναγινόταν δημοψήφισμα, θα ψηφίζατε ναι ή όχι;” το 47% των ερωτηθέντων απαντούν όχι, το 29% ναι και το 24% δεν εκφράζει γνώμη.

Αν δεν ληφθούν υπόψη όσοι δεν εκφράζουν γνώμη, το ποσοστό τού όχι ανεβαίνει στο 62% και εκείνο τού ναι στο 38%. Στο δημοψήφισμα, που διενεργήθηκε στις 29 Μαΐου 2005 στη Γαλλία, το 55% των ψηφοφόρων απέρριψε το κείμενο και το 45% το ενέκρινε.

Το ρήγμα ανάμεσα στους υποστηρικτές και στους αντιτιθέμενους στο Σύνταγμα διαπερνά την αριστερά και τη δεξιά, με τους συμπαθούντες την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά να είναι, ωστόσο, πιο έντονα εχθρικοί απέναντι στην ευρωπαϊκή συνθήκη.

Το 2005 ο δεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ, καθώς και ο Νικολά Σαρκοζί, που τον διαδέχθηκε το 2007, και ο νυν πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τότε ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είχαν καλέσει τους Γάλλους να ψηφίσουν ναι.

Η ηγέτης της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012, χαρακτήρισε σήμερα την Ευρώπη “παράνομη στη Γαλλία”, υπογραμμίζοντας πως το κείμενο που απορρίφθηκε από τους Γάλλους στη συνέχεια ωστόσο εγκρίθηκε (με μικρές αλλαγές) και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Εξάλλου, στην ερώτηση “θα επιθυμούσατε η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο φράγκο;” το 29% των ερωτηθέντων απαντά ναι και το 71% όχι. Στην ίδια ερώτηση που είχε τεθεί τον Μάιο του 2010, το 38% είχε απαντήσει ναι και το 62% όχι.

Τέλος, στην ερώτηση αν θα ήταν υπέρ ή κατά του αποκλεισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη “στην περίπτωση όπου η Ελλάδα σταματήσει να αποπληρώνει το χρέος της προς τους ευρωπαίους εταίρους της”, το 64% απαντά ότι τάσσεται υπέρ του αποκλεισμού της Ελλάδας έναντι 36% που τάσσονται κατά.

Πηγή: Ημερησία