Με την τουριστική περίοδο να έχει ξεκινήσει και με τους χιλιάδες επισκεπτών να βρίσκονται επάνω στο νησί, το Κέντρο Υγείας Μυκόνου, δεν έχει ούτε τα απαραίτητα! Ρεπορτάζ: Αφροδίτη Α. Καλομάρη
Τί και αν έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια επενδύσεων σε ξενοδοχεία, beach bar και χώρους μαζικής εστίασης και καταλύμματα, οι γιατροί και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, κροούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν.
“Δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα αντιτετανικά εμβόλια. Στέλνουμε τους συγγενείς και τους φίλους των τραυματιών στα φαρμακεία”, δηλώνουν οι γιατροί και υπογραμμίζουν ότι ενώ υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο ακτινολογικό εργαστήριο, δεν λειτουργεί εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει ακτινολόγος! Οπότε, υποχρεωτικά, τα περιστατικά που χρήζουν αντίστοιχων εξετάσεων, στέλνονται σε εξωτερικά ιατρεία ή κλινικές. Αν αναλογιστεί κανείς δε, ότι σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος και η σοβαρότητα των περιστατικών, αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία…
Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της Μύκονου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αγγίζει τους 60.000 – 70.000 η ανάγκη για ιατρικό προσωπικό, αλλά φαρμακευτικό υλικό είναι επιτακτική.
Χορηγοί οι φαρμακοποιοί και οι πλούσιοι του νησιού
Πάρα πολλές φορές, οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί της Μυκόνου, παραδίδουν υλικό χωρίς αμοιβή στο Κέντρο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν πάγιες ανάγκες. Αντίστοιχα, υπάρχουν χορηγίες και από τους “πλουσίους” του νησιού. Το ασθενοφόρο που διαθέτει το Κέντρο Υγείας, είναι προσφορά εφοπλιστή, ενώ κατά καιρούς δίνονται ποσά για συντήρηση εξοπλισμού και ιατρικό υλικό πρώτης ανάγκης.
Στο “έλεος” τα βαριά περιστατικά
Στην περίπτωση σοβαρού περιστατικού, θα πρέπει να γίνει άμεση διακομιδή είτε στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Σύρου, ή σε κάποιο των Αθηνών. “Οι διακομιδές είναι είδος πολυτελείας”, δηλώνουν ανήσυχοι οι γιατροί και επισημαίνουν ότι πλέον προσπαθούν με κάθε δυνατό μέσο να σώσουν ανθρώπινες ζωές, ακόμη και όταν η μεταφορά των ασθενών γίνεται ώρες ή και μέρες αργότερα…