Αναζωπυρώση στα ανατολικά της Ουκρανίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας, εν όψει της συνάντησης της G7 στη Γερμανία που θα απασχολήσει αναπόφευκτα και η αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση, εκφράζοντας την «βαθιά τους ανησυχία» για την κατάσταση στα ανατολικά. 

Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος επιρρίπτει στο Κίεβο την ευθύνη, λέγοντας πως η ουκρανική πλευρά δεν εφαρμόζει τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ για συνομιλίες με τους φιλορώσους.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα ανατολικά της Ουκρανίας είδαν τις σφοδρότερες συγκρούσεις από την εφαρμογή της -εύθραυστης- εκεχειρίας μετά τη συμφωνία του Μινσκ το Φεβρουάριο. Η νέα αναζωπυρώση παρακολουθείται στενά από το εξωτερικό, και στο κάδρο της έχει ήδη μπει το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας: Η ΕΕ θα κληθεί στο τέλος του μήνα να «επικαιροποιήσει» τα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, ενώ η αντιμετώπιση της οποίας θα τύχει θα βρεθεί αναμφίβολα στο τραπέζι της G7.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα, πριν ο Ομπάμα αναχωρήσει για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, Ομπάμα και Ποροσένκο «κάλεσαν ακόμη μια φορά τη Ρωσία και τους αυτονομιστές που υποστηρίζει να συμμορφωθούν αυστηρά προς τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ του Φεβρουαρίου».

Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπογράμμισαν την «βαθιά τους ανησυχία». Από την πλευρά του, ο Ομπάμα υπογράμμισε τη σημασία παραμονής στη διπλωματική οδό και «διατήρησης της οικονομικής πίεσης στη Ρωσία μέχρι η Μόσχα να τηρήσει τους όρους του Μινσκ».

 
Πηγή: Το Έθνος