Διακρινόμαστε από αβάσταχτη βραδύτητα του πράττειν. Γεωστρατηγικά βρισκόμαστε σε θέση – κλειδί, που ελέγχει τους ενεργειακούς  δρόμους  προς Ευρώπη. Αλλά …

Του Στέλιου Παπαθεμελή

Ανθρωποφάγοι οι διεθνείς τοκογλύφοι. Αίσχιστοι και υποκριτές οι πολιτικοί τους εντολοδόχοι Βερολίνου – Βρυξελλών και ο μετενσαρκωμένος Μέττερνιχ Βόλφγκανγκ  Σόϊμπλε.

«Μεγάλοι έμποροι πωλούν / τα έθνη σαν κοπάδια / την γην προδίδουν και γελούν» κατά τον  «Kλέφτη»  του  Α. Ραγκαβή. «Εδώ όμως άρματα λαλούν / στ’ απάτητα λαγκάδια». Λαλούσαν, τότε. Ατυχώς τώρα σιγούν αιδημόνως, ή σκουριάζουν παρατημένα. Αυτό είναι το πρόβλημα…

Ό,τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας, μάς αφορά καίρια, όσο και τα τεκταινόμενα στα ανατολικά. Πολύ περισσότερο όταν είναι πασίδηλο ότι ενορχηστρωτής των γεγονότων είναι ο νεοοθωμανός σουλτάνος. Η ερημοδικία μας επέτρεψε την επώαση  εξελίξεων κόντρα στα ελληνικά συμφέροντα, αποσταθεροποιητικά ολόκληρης  της  Βαλκανικής.

Εμμονική  η παθητικότητά μας.  Γενναιόδωρη μέχρι βλακείας πολύμορφη ελληνική στήριξη των γειτόνων, όχι μόνον άνευ οιουδήποτε ανταλλάγματος αλλά και με αντίτιμο  «χολήν άμα και όξος». Άνευ ορίων σκανδαλώδης εύνοια των Δυτικών απέναντι σ’ αυτά.  Οι «προστάτες»  δεν έπραξαν τίποτε για να επιβάλουν στους ευνοούμενούς τους την τήρηση στοιχειωδών κανόνων δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Υπέθαλψαν διεφθαρμένες και κλεπτοκρατικές κυβερνήσεις, αρκεί ότι ήταν υποχείριές τους.

Επειδή η πολιτική, όπως και η φύση, μισεί το κενό, την ελληνική απουσία κάλυψε ακάθεκτος  ο τουρκικός επεκτατισμός.

Ελλαδική αδράνεια και δυτική εθελοτύφλωση ανέδειξαν εν θερμοκηπίω δύο ακραίους και κλιμακούμενους εθνικισμούς, αλβανικό και σκοπιανό με απροκάλυπτο στόχο τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας και παράπλευρη απώλεια την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.    Ασύστολος εμπρηστής ο Ταγίπ Ερντογάν περικυκλώνει στρατιωτικά την Ελλάδα, ξεσηκώνει Αλβανούς κατά Σκοπιανών και τους δύο μαζί κατά της Ελλάδος ενώ  «πουλάει»  ΜΟΕ και λοιπά νεοοθωμανικά υποπροϊόντα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Καθώς οι ΗΠΑ δείχνουν να εγκαταλείπουν τον Γκρουέφσκι έσπευσαν οι Ρώσοι λόγω Turkish Stream. Η βραδυφλεγής γεωπολιτική βόμβα των Βαλκανίων πρέπει να αξιοποιηθεί ως ακαταμάχητο πολιτικόν επιχείρημα στις ακατάληκτες συζητήσεις μας με τους Ευρωπαίους.

Οι περίοικοι μας μολονότι ελάσσονες και εμπερίστατοι διαθέτουν εθνικό δόγμα. Οι μόνοι που, στερούμεθα είμαστε εμείς. Οι πολιτικές ελίτ, δυστυχώς και οι πνευματικές δεν προβληματίζονται ποσώς για το κενό εθνικού δόγματος.

Η Αλβανία  «σκεύος εκλογής» των ΗΠΑ με ισχυρό λόμπι εκεί (ελληνικό υπάρχει;) βιώνει μια φάση έκστασης με το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας». Χωρίς να λύσει κανένα εσωτερικό της  πρόβλημα διακατέχεται από παθολογική εξωστρέφεια. Φαντασιώνεται με τον ίσκιο της. Η αμερικανοκίνητη αυτονόμηση του Κοσσόβου της άνοιξε την όρεξη για όμορες περιοχές σε Σκόπια, Σερβία, Μαυροβούνιο. Ακόρεστη τώρα διεκδικεί και την (βορειοδυτική) Ελλάδα!  Σοφόν και σαφές :  όποιος δεν διεκδικεί, διεκδικείται! Αφού δεν διεκδικούμε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας  (1914) που θεσπίζει την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου οι Αλβανοί δεν είναι περίεργο ότι διεκδικούν αυτοί την Νότια Ήπειρο και όχι μόνον…

Διακρινόμαστε από αβάσταχτη βραδύτητα του πράττειν. Γεωστρατηγικά βρισκόμαστε σε θέση – κλειδί, που ελέγχει τους ενεργειακούς  δρόμους  προς Ευρώπη. Αλλά …

Η Ελλάς μετά το ΄90 τάϊσε, πότισε, γιάτρεψε τη μισή τουλάχιστον Αλβανία. Έπρεπε να την είχε εξαρτήσει πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά. Την άφησε να γλιστρήσει στην αγκαλιά της Τουρκίας. Γι’ αυτό ο Ερντογάν υπαγόρευσε το πρόσφατο προκλητικό διάβημα του Ράμα που αμφισβητεί τα κυριαρχικά  μας δικαιώματα στο Ιόνιο ενώ αξιώνει τους χάρτες χερσαίων ερευνών μας στην Ήπειρο.       Μαριονέτα της Άγκυρας στα Τίρανα υπουργός ονόματι Ντούτσκα υπότροφος του Αττίλα στα Κατεχόμενα. Το αλβανοτουρκικό πάρτυ συνεχίζεται με δημόσια υπερπροβολή Τσάμηδων και τουρκοποίηση της  ναυτικής βάσης Αυλώνα.

Εθελές τα κι επαθές τα : Η Ελλάδα πέρυσι έστρωσε χαλί για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ ξεχνώντας  ότι ο Ράμα με τουρκική καθοδήγηση κίνησε την διαδικασία ακύρωσης της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, και αυτός μπλοκάρει έκτοτε την διευθέτηση του θέματος. Μόνο μια ελληνική πολιτική δυνάμεως και πυγμής μπορεί να πειθαναγκάσει τους αλλοπαρμένους Αλβανούς σε αλλαγή συμπεριφοράς.

Στο τεχνητό βορεινό μόρφωμα των Σκοπίων τα πράγματα είναι μαλλιά – κουβάρια. Διαφθορά του καθεστώτος, αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός  και αλαλάζων ψευδομακεδονισμός. Αλβανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι διεκδικούν εδάφη. Πλην Ελλήνων που δεν διεκδικούν τίποτε. Ανέκαθεν. Και μια ειδικού ενδιαφέροντος λεπτομέρεια : Στην αποκαλυφθείσα τηλεφωνική συνομιλία Γκρουέφσκι – Μιλοσόσκι ο τότε ΥΠΕΞ του τον ενημερώνει ότι ο ΓΑΠ είναι σύμφωνος  στην ονομασία «Ανεξάρητη Δημοκρατία της Μακεδονίας  (Άνω)» και τον ενθαρρύνει σε αποδοχή της με την επισήμανση ότι η «παρένθεση (Άνω) θα εξαφανισθεί γρήγορα». Ο σκοπιανός το κατάλαβε. Οι δικοί μας βαυκαλίζονται ακόμη με τάχα «γεωγραφικούς προσδιορισμούς  erga omnes»  ενώ ενός εστί χρεία : Επιστροφή στην φυσική αφετηρία:ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία – παράγωγα,  καταγγελία Ενδιάμεσης, υπεράσπιση εκεί ελληνικής μειονότητας και φυσικάαποτρεπτική πολιτική ισχύος.