Απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον γερμανικό DAX ^GDAXI-1,18% να έχει μπει σε πορεία διόρθωσης, χάνοντας πάνω από 10% από τα υψηλά του Απριλίου. Τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης και η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων επηρέασαν αρνητικά και σήμερα το κλίμα.  

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE-0,21% υποχώρησε κατά 0,21% στις 6.790 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,18% στις 11.065 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-1,28%έκλεισε πτωτικά κατά 1,28% στις 4.858 μονάδες. 

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,93% στις 385,39 μονάδες. 

Στο ταμπλό, η Deutsche Bank σημείωσε κέρδη 3,9%, μετά την ανακοίνωση ότι τοποθετήθηκε ως επικεφαλής ο Βρετανός Τζόν Κράιαν, σε αντικατάσταση του συνδιευθύνοντος συμβούλου της Άνσου Τζάιν. Αφορμή των διοικητικών αλλαγών ήταν οι κατηγορίες χειραγώγησης επιτοκίων αναφοράς, λανθασμένη πώληση παραγώγων, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων.

Επίσης, άλμα 6,8% κατέγραψε η Diageo, καθώς έχει διαρρεύσει ότι ο Jorge Paulo Lemann, δισεκατομμυριούχος από τη Βραζιλία, εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει την εταιρεία.

Επίσης, η Actelion ενισχύθηκε κατά 6,1%, μετά το δημοσίευμα των Sunday Times ότι η Shire την έχει προσεγγίσει για την ενδεχόμενη εξαγορά της. Η Shire υποχώρησε κατά 2,6%.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Sentix, εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα και της μικρής ενίσχυσης του ευρώ.

Ο μηνιαίος δείκτης που καταρτίζει η Sentix υποχώρησε στις 17,1 μονάδες τον Ιούνιο από 19,6 μονάδες που ήταν τον Μάιο. Ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στις 18,7 μονάδες, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, έναντι ανόδου 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επίσης, το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε τον Απρίλιο στα 22,3 δισ. ευρώ, χάρη στις ισχυρές εξαγωγές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Destatis, πρόκειται για ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,9% από τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,3%.

Τέλος, μικρή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος καταγράφηκε τον Μάιο του 2015 στη Γαλλία, με τον σχετικό δείκτη να φτάνει στις 99 μονάδες τον Μάιο, από 98 μονάδες τον Απρίλιο. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2015, για αύξηση 0,3%.

Πηγή: Ναυτεμπορική