UPD: Το Reuters επικαλούμενο γάλλους αξιωματούχους αναφέρει ότι δεν υπάρχει ακόμα προγραμματισμένη συνάντηση-Παιχνίδι για γερά νεύρα

-Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση για την νέα ελληνική πρόταση από τους θεσμούς

Σε θρίλερ πλέον παραπέμπει το ζήτημα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg, τα οποία επικαλούνται Γάλλους και Γερμανούς Αξιωματούχους, δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα η κρίσιμη τριμερής σύσκεψη. 

Την ίδια στιγμή ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνει τη συνάντηση στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο και στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής μεταξύ της Ε.Ε. και της Λατινικής Αμερικής, που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Το ενδεχόμενο να μην υπάρχει συνάντηση είχε αφήσει ανοιχτό χθες Τρίτη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως οι πιστωτές θα πρέπει να ελέγξουν και να αξιολογήσουν τις νέες προτάσεις που έχει υποβάλλει η Αθήνα.

Στο μεταξύ οι δανειστές έχουν στα χέρια τους την νέα πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση μαζί με δύο συμπληρωματικά κείμενα που περιέχουν συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ, ωστόσο μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν κυβερνητιοί κύκλοι “δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες”.

 

Στα σημερινά δημοσιεύματα/ρεπορτάζ κυριαρχεί η σημερινή συνάντηση των τριών ηγετών, υπογραμμίζοντας το βαρύ κλίμα στο οποίο γίνεται. 

Το Πρώτο Θέμα αναφέρει ότι “Η συνάντηση έκλεισε μετά από περιπετειώδεις διαβουλεύσεις-Σε βαρύ κλίμα απόψε η τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ”. Το ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής:

Σαν… τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων μοιάζει η αποψινή συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής – Χωρίς την απειλή εκλογών, αλλά με νέες προτάσεις στη συζήτηση ο πρωθυπουργός

Στα χέρια των δύο ηγετών, της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται η τύχη του ελληνικού προβλήματος, καθώς σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η αποψινή συνάντηση που θα έχει μαζί τους ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κρίνει την τύχη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης. Η τριμερής συνάντηση, που θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες,  αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία, ιδίως όταν υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κινήσεις, κυρίως από την πλευρά της Αθήνας.

Η συνάντηση γινεται μετά από περιπετειώδεις διαβουλεύσεις και αφού οι Βρυξέλλες δια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρωτίστως διαμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει κι άλλες υποχωρήσεις από το γνωστό κείμενο των 47 σελίδων ώστε να καλυφθεί αδιαμφισβήτητα το δημοσιονομικό κενό.

Κάποια στιγμή το μεσημέρι της Τρίτης η τριμερής ήταν στον «αέρα» και χρειάστηκε κυβερνητική ανακοίνωση αργά το βράδυ για να καταστεί σαφές ότι θα γίνει τελικά. Χρειάστηκαν αγωνιώδεις προσπάθειες και δεσμεύσεις για νέα μέτρα από τους υπουργούς Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλωτο, που βρίσκονται από προχθές στις Βρυξέλλες, καθώς και η κατάθεση νέων συμπληρωματικών κειμένων προς τούτο.

Η Αθήνα φέρεται να επιμένει μόνο σε ορισμένες ελάχιστες θέσεις, όπως η μη μείωση των συντάξεων ή τα εργασιακά. Ωστόσο αποδέχθηκε να ανεβάσει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 0,6% του ΑΕΠ που πρότεινε, στο 0,75% καλώντας τους δανειστές να κάνουν κι αυτοί μία μικρή υποχώρηση, καθώς ζητούν 1%.

Επιμένει επίσης σε μία ρητή δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, έστω σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, καθώς και στο αναπτυξιακό σκέλος της συμφωνίας. Υπό αυτούς τους όρους μπορεί να δεχθεί και μία παράταση του νυν προγράμματος.

Πάντως ο κ. Τσίπρας θα πάει στη συνάντηση έχοντας κόψει νωρίτερα την οδό διαφυγής του κόμματός του από συμφωνία-μέγγενη δια των εκλογών. Μιλώντας στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα προσφυγής σε εκλογές, απαντώντας και σε όσους στο εσωτερικό του κόμματος ζητούν κάτι τέτοιο.

Ωστόσο υπάρχει σαφώς το εσωτερικό μέτωπο, που πρέπει να διαχειριστεί, ιδίως μετά την κίνηση των 22 βουλευτών να ζητήσουν θεσμοθέτηση των εργασιακών.

Το ρεπορτάζ του Bloomberg κάνει λόγο ότι η προσοχή είναι στραμμένη στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ

Στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες εστιάζεται και πάλι η προσοχή για την επίτευξη μίας συμφωνίας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Με τις συζητήσεις να έχουν κολλήσει, πιθανόν θα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επιφέρουν τη μεγάλη πρόοδο», αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι η Μέρκελ και ο Ολάντ παρενέβησαν πιο έντονα τον περασμένο μήνα, υπερβαίνοντας τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η τριμερής συνάντηση, η οποία είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί μετά τη σημερινή σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής, σηματοδοτεί ότι επείγει να παραμείνει φερέγγυα η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα. Διαφωνίες παραμένουν όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέτρα για την επίτευξή τους, δήλωσε στο πρακτορείο αξιωματούχος με τον όρο της ανωνυμίας.

Το Bloomberg σημειώνει τις χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι «είναι δυνατή μία συμφωνία τις επόμενες ημέρες» και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει «δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα» για να αντικαταστήσει κάποιες από τις πιο αμφισβητούμενες απαιτήσεις των πιστωτών. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, έχει γίνει πραγματικά εντατική τεχνική εργασία, και έτσι είναι δυνατόν να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Η Ναυτεμπορική υπογραμμίζει την κρισιμότητα της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ, τονίζοντας ότι Προβληματίζει η «σιγή ασυρμάτου» των θεσμών

Αναλυτικά το ρεπορτάζ σημειώνει τα εξής:

Εν μέσω της «σιγής ασυρμάτου» από την πλευρά των δανειστών, μετά την κατάθεση της ελληνικής αντιπρότασης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Πρόκειται ασφαλώς για μία από τις πιο κρίσιμες συαντήσεις των τελευταίων ετών και σίγουρα την πιο κρίσιμη του σημερινού Πρωθυπουργού, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς την «τύχη» του ελληνικού προβλήματος χρέους.

Άγνωστο παραμένει και στην ελληνική αντιπροσωπεία αν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παραστεί στη σημερινή συνάντηση η αν θα μείνει διακριτικά στα παρασκήνια εκφράζοντας για μια ακόμη φορά τη δυσαρέσκειά του, κυρίως για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ παρά την περί του αντιθέτου ενημέρωση που είχε ο ίδιος.

Στο δια ταύτα, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ευθέως να εννοηθεί ότι το «πρόβλημα πλέον στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες είναι της τάξεως μερικών δεκάδων εκατομμυρίων (μιλούν για 500 ή 700 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας μάλιστα πως αν και τώρα δεν καταλήξουμε σε συμφωνία «τότε είναι σαφές πως κάποιοι στην Ευρώπη έχουν αποφασίσει να τελειώσουν με την Ελλάδα».

Ενδεικτική των προθέσεων του Μαξίμου είναι και η χθεσινή διαρροή κυβερνητικής πηγής ότι μετά την αντιπρόταση η Αθήνα «κατέβαλε σαφή προσπάθεια και ότι κάλυψε το ήμισυ της απόστασης που την χωρίζει από τους θεσμούς». Προς αυτήν την κατεύθυνση επιστρατεύτηκε ακόμη και το σχετικό tweet του Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.

Ωστόσο η πλευρά των θεσμών, πλην των δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων σε διεθνή μέσα ότι η ελληνική αντιπρόταση δεν οδηγεί σε συμφωνία και το «άδεισμά» τους από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μ. Σχοινά, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της. Στο Μαξίμου αναμένουν αυτό να γίνει στη σημερινή νέα τριμερή όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για τη λήψη και νέων μέτρων, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος και με το κλίμα δυσαρέσκειας στο εσωτερικό τουΣΥΡΙΖΑ για την επερχόμενη συμφωνία, με το κείμενο των 22 βουλευτών του κόμματος υπέρ της άμεσης κατάθεσης, προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού καθώς και για την μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Το συγκεκριμένο γεγονός μαζί με το ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρισκόταν χθες στη Γενεύη όπου εξασφάλισε το «ok» του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τις αλλαγές που επιθυμεί στα εργασιακά είχε ως αποτέλεσμα τη φημολογία ότι επίκειται ακόμη και σήμερα η κατάθεση του ν/σ. Κυβερνητικό στέλεχος, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, έλεγε χθες ότι όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση κάτι τέτοιο πρέπει να αποκλείεται, ωστόσο όταν και αν υπάρξει συμφωνία θα είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Τέλος το The Toc τονίζει ότι Όλα παίζονται στην τριμερή Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ-D Day για το ελληνικό ζήτημα: Συμφωνία ή χρεοκοπία κρίνονται από την συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ Ολάντ σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς η σημερινή συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργούμε την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανουσά Ολάντ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι δύο πλευρές κάνουν τις τελευταίες κινήσεις τους στην σκακιέρα των διαπραγματεύσεων με την ελληνική τρόικα αποτελούμενη από τους Ν. Παππά, Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη να βρίσκεται ήδη στην Βελγική πρωτεύουσα προσπαθώντας να αναζητήσει συγκλίσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί και τον ξένο τύπο να κάνει λόγο για απόρριψη των νέων ελληνικών προτάσεων από τους δανειστές που εμφανίζονται να επιμένουν σε αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις.Ο Αλέξης Τσίπρας θα κομίσει στους συνομιλητές του τις αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς για έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, μέσα σε ένααρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα από τις δηλώσεις Γιούνκερ αλλά και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς και τον πόλεμο διαρροών για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Υπό την σκιά της απόφασης της ΕΚΤ για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών που αναμένεται σήμερα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κρατά στα χέρια του την απόφαση για «συμφωνία ή περιπέτεια» για την χώρα με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να βράζει καιομάδα βουλευτών να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μία ενδεχόμενη συμφωνία ακόμα και αν αυτή προσαρμοστεί στην ελληνική πρόταση των 47 σελίδων. 

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αφορούν μέρα ύψους 700 εκ. ευρώ περίπου αφού η αντιπρόταση που διαμόρφωσε και κατέθεσε χτες η ελληνική τρόικα αποτελούμενη από τον Ν. Παππά τον Ευ. Τσακαλώτο και τον Γ. Χουλιαράκη μετά από επαφές με τον επίτροπο Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, περιλάμβανε: την αύξηση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από 11% σε 12-13%, την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, και την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 270 εκατ. ευρώ για το 2015, δηλαδή αντί για 0,6% του ΑΕΠ στο 0,75% και κατά 450 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, δηλαδή από το 1,5% στο 1,75%.Οι διαφορές Ελλάδας και δανειστών

Κλειδί για μια ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές θα αποτελέσει και η ρύθμιση του χρέους καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει για διευθέτηση του θέματος τώρα σε μία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Παρά το γεγονός ότι το Μ. Μαξίμου προσπαθούσε να κρατήσει μυστικές τις επαφές των κ.κ. Παππά – Τσακαλώτου- Χουλιαράκη, σύμφωνα με πληροφορίες μετά την συνάντηση με τον Π. Μοσκοβισί η ελληνική τρόικα δεν κατάφερε να συναντήσει στελέχη από το γραφείο του Προέδρου της Ε.Ε. Ζ. Κ. Γιούνκερ, γεγονός που καταγράφει το αρνητικό κλίμα μεταξύ της του Προέδρου της Κομισιόν και της Ελλάδας και παρέμειναν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνοδέψουν το βράδυ τον Αλέξη Τσίπρα. Η δήλωση μάλιστα το κ. Γιούνκερ ότι αν δεν υπάρξουν αντιπροτάσεις από την ελληνική πλευρά δεν θα γίνει και η συνάντηση με Μέρκελ – Ολάντ, έθεσε υπό αμφισβήτηση την προγραμματισμένη επαφή του κ. Τσίπρα με τους δύο ηγέτες, μέχρι αργά χτες το βράδυ που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές. 

Το βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες 

Η κατάθεση της ελληνικής αντιπρότασης και οι διαρροές στον ξένο τύπο ότι απορρίφθηκε από τους εταίρους προκάλεσε έναν πόλεμο ανακοινώσεων. Ο Ν. Παππάς σε ένα «πολεμικό» μήνυμα που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε γραπτή πρόταση και αναμένει γραπτή απάντηση και πως δεν κάνει διάλογο μέσω διαρροών. Παρά την δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν κ. Μ. Σχοινά ότι η Επιτροπή εξετάζει ενδελεχώς την ελληνική αντιπρόταση, η απάντηση ήρθε από ευρωπαίους αξιωματούχους που μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία έκαναν σαφές ότι η συμπληρωματική πρόταση της ελληνική πλευρά δεν είναι επαρκής και πως δεν περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό. Αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάιμσμπλουμ είχε δηλώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι μία από τις απαιτήσεις των χωρών του ευρώ για να δώσουν στην Ελλάδα την τελευταία δόση των δανείων. Τόνισε δε ότι «η προθεσμία για τους Έλληνες είναι έως το τέλος αυτού του μήνα, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια αρκετών χωρών της ευρωζώνης. Απομένει πραγματικά λίγος χρόνος». 

Το δίλημμα Τσίπρα και το εσωτερικό μέτωπο

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες, η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά και με την κλεψύδρα το χρόνου να τελειώνει καθώς στο τέλος Ιουνίου ολοκληρώνεται η παράταση του προγράμματος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης καθώς καλείται να αποφασίσει μετά την πίεση των δανειστών εάν είναι διατεθειμένος να οδηγηθεί σε μία επώδυνη συμφωνία που θα απέχει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά θα βάζει ξανά σε τροχιά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή θα διαλέξει τον δρόμο της περιπέτειας για την χώρα.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση φοβάται μία απόφαση της ΕΚΤ που θα περιόριζε τον ELA ή θα προχωρούσε σε κούρεμα των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών καθώς μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κόκκινο συναγερμό το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας σφίγγοντας και άλλο την θηλιά στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το μέτωπο των δανειστών που «ζητούν εγγυήσεις για να δώσουν χρήματα», όπως έχει δηλώσει ευρωπαίος αξιωματούχος αλλά καλείται να δώσει απάντηση και στα ερώτημα που τέθηκαν και στην χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος όπως για παράδειγμα «τι θα κάνουμε εάν πιεστούμε από τους δανειστές να υποχωρήσουμε ακόμα περισσότερο από την πρόταση των 47 σελίδων;». Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών και ζήτησε την στήριξη του κόμματος και την ενημέρωση του λαού. Γνωρίζει όμως ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία θα αντιμετωπίσει προβλήματα για να «περάσει» από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα από τους 22 βουλευτές μεταξύ των οποίων ήταν στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας (Θ. Πετράκος, Στ. Λεουτσάκος), επιρροές της Ζωής Κωνσταντοπούλου (Ρ. Μακρή., Γ. Μιχελογιαννάκης) καθώς και βουλευτές των τάσεων ΔΕΑ και ΚΟΕ οι οποίοι ζητούσαν με επιστολή τους επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, επαναφορά κατώτατου μισθού και μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα με το μέτωπο των δανειστών ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ όπου ένα τμήμα της υπερασπίζεται ήδη την επιστροφή στην δραχμή όπως ο κ. Λαπαβίτσας 

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ

ghReuters: Δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής συνάντηση Μέρκελ 

Επιδεινώνεται το κλίμα στο Χ.Α.