O Eλληνας πρωθυπουργός είχε έναν ακόμα κύκλο συνομιλιών με τους ομολόγους του από Γαλλία και Γερμανία το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο σημάδι από τις δύο πλευρές ότι βρέθηκαν πιο κοντά στο να επιτύχουν μια συμφωνία για την αποδέσμευση των 7,2 δισ. ευρώ, των χρημάτων του πακέτου διάσωσης.

Μετά από μία συνάντηση δύο ωρών που έλαβε χώρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, ο κ. Τσίπρας και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν τις συνομιλίες εποικοδομητικές, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί συμφωνία θα εντατικοποιηθούν – χρησιμοποιώντας παρόμοια γλώσσα με αυτή πολλών προηγουμένων συναντήσεων.

«Νομίζω ότι η ηγεσία της Ε.Ε. καταλαβαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσει σε μια βιώσιμη λύση και σε μια δυνατότητα για την Ελλάδα να επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή με ασφάλεια, ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο», είπε ο κ. Τσίπρας, σε κάποια σύντομα σχόλια στους δημοσιογράφους, όταν αποχωρούσε από τη συνάντηση. «Αυτό δεν θα δώσει ασφάλεια μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκ. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ αποχώρησαν δίχως να κάνουν σχόλια. Οι χωρίς αποτέλεσμα συνομιλίες διεξήχθησαν, ενώ τα σημάδια αυξάνονταν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα και κινούνται προς μία σκληρή γραμμή του τύπου «όλα ή τίποτα».

Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν πει σε συνομιλητές τους ότι η δημόσια απόρριψη από την πλευρά της Ελλάδας μιας προσφοράς για συμβιβασμό από τους δανειστές που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν σημάδι ότι ο συμβιβασμός ίσως να μην είναι εφικτός.

Για να αποτρέψει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, η Αθήνα πρέπει να συμφωνήσει σε μια νέα λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποδεσμευτούν τα 7,2 δισ. ευρώ της βοήθειας. Χωρίς αυτήν τη βοήθεια, η Ελλάδα θα κηρύξει χρεοκοπία στο δάνειο του 1,5 δισ. ευρώ που χρωστά στο ΔΝΤ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να φτάσουν σε μια συμφωνία μέχρι την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να εξασφαλίσουν τα 7,2 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να αποδεσμευτούν πριν από τη λήξη ενός ομολόγου της ελληνικής κυβέρνησης που έρχεται στις 20 Ιουλίου.

Οι παράγοντες της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι θα χρειαστεί ένας μήνας ώστε η Ελλάδα να νομοθετήσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και μία χρεοκοπία στο ομόλογο της 20ής Ιουλίου, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ, θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό χάος στη χώρα, όπως λένε.

Αν και το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος αυτού του μήνα, μια συμφωνία, εφόσον συναφθεί αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσε να περιλαμβάνει επέκταση του προγράμματος ώστε να μπορούν να εκταμιευθούν δόσεις του προγράμματος μέσα στον Ιούλιο.

Την ώρα που λάμβαναν χώρα οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών, η Standard & Poor’s υποβάθμισε το χρέος της Ελλάδας λέγοντας ότι η απόφαση της Αθήνας να καθυστερήσει μία πληρωμή 300 εκατ. δολ. στο ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα ήταν σημάδι πως «η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε πληρωμές συντάξεων και σε άλλες πληρωμές του εσωτερικού έναντι των προγραμματισμένων δανειακών της υποχρεώσεων».

Η S&P ανέφερε επίσης ότι η τρέχουσα αντιπαράθεση έχει υπονομεύσει την ελληνική οικονομία τόσο σοβαρά, ώστε οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές είναι πολύ πιθανό να συμπεριλαμβάνει υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις.

«Ακόμα κι αν υπάρξει μια συμφωνία με τους δανειστές μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, δεν περιμένουμε ότι θα καλύψει τις ανάγκες του χρέους της Ελλάδας πέρα από τον Σεπτέμβριο», έγραφε η έκθεση.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αποσπάσει περαιτέρω υποχωρήσεις από τους δανειστές της αυτήν την εβδομάδα καταθέτοντας μία αντιπρόταση στον Πιερ Μοσκοβισί, οικονομικό επίτροπο της Κομισιόν. Αλλά ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε την Τετάρτη πως ο κ. Μοσκοβισί διαμήνυσε στους Έλληνες υπουργούς ότι η νέα ελληνική πρόταση ήταν ανεπαρκής.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν που παρουσίασε το σχέδιο συμβιβασμού στον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, πίστευε ότι υπήρξε συμφωνία στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Περίμενε έτσι ένα σχέδιο για το πώς η Ελλάδα θα φτάσει τους στόχους, το οποίο θα λάμβανε υπόψη την αντίσταση της Αθήνας στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των φόρων στην ενέργεια.

Αντ’ αυτού, οι Έλληνες διαπραγματευτές κατέθεσαν νέους στόχους για τα πλεονάσματα χωρίς να συμπεριλάβουν κανένα νέο πλάνο για το πώς θα αναπληρώσουν τα ελλείμματα στο συνταξιοδοτικό ή στο πώς θα αντικαταστήσουν τα έσοδα από την αύξηση στον φόρο της ενέργειας.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να δεχτεί τον στόχο των δανειστών για πλεόνασμα το 2015, αλλά δεν έκανε κάποιο σχόλιο αναφορικά με το πώς θα επιτευχθούν περαιτέρω περικοπές.

Πηγή: Ημερησία