Το κλίμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών περιγράφουν σε άρθρο τους οι FT επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία διαφωνίας αλλά και ότι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση.

Σύμφωνα με το άρθρο η Αθήνα επέμεινε την Παρασκευή ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη, αλλά δεν έδειξε να συναινεί στις απαιτήσεις για παραχωρήσεις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Αθήνα έχει δηλώσει ότι υπέβαλλε ένα νέο σχέδιο που περιελάμβανε αναδιάρθρωση χρέους αλλά όχι και τις περικοπές στις συντάξεις, στοιχεία που είχαν απορρίψει οι θεσμοί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, το σχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει «χαμηλούς» στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και την επόμενη χρονιά. Οι πιστωτές έχουν ζητήσει πλεονάσματα πάνω από 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% το 2016. Τα επίπεδα αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα από τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος, αλλά υψηλότερα από αυτό που έχει επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές έχουν διακοπεί, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας και την αποτροπή μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Παράλληλα, αναφέρουν οι FT ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει ότι οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ θα συμπεριληφθούν σε όποια συμφωνία επιτευχθεί, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Ενώ η Αθήνα έχει αντισταθεί στις περικοπές αυτές, επικαλούμενη τους ήδη ταλαιπωρημένους συνταξιούχους, οι πιστωτές έχουν ζητήσει από Έλληνες αξιωματούχους να βρουν ισοδύναμα.

Επισημαίνεται ότι το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε το σχέδιο συμβιβασμού των πιστωτών έχει οδηγήσει σε αλλαγή στάσης αρκετών κυβερνήσεων, ειδικά στο Βερολίνο, όπου αυξάνεται η πολιτική πίεση για να παρουσιαστεί το σχέδιο ως μια προσφορά «take it or leave it».

Γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά την Παρασκευή έγιναν εκτεταμένες αναφορές από σχολιαστές της αγοράς για πιθανή μετάσταση σε άλλα κράτη της ευρωζώνης.

H Μπρέντα Κέλι, επικεφαλής αναλυτής της London Capital Group, είπε: «Φαίνεται άλλη μια φορά πως μια ελληνική χρεοκοπία είναι πρακτικά αναπόφευκτη. Οι επόμενες 24 με 72 ώρες θα είναι κρίσιμες, καθώς εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά για την ευρωζώνη».

Αναλυτές της ING προειδοποίησαν ότι «το γεμάτο ανατροπές ελληνικό δράμα πλησιάζει στην τελική λύση» προβλέποντας «έναν δύσκολο αλλά καθυστερημένο συμβιβασμό» με πολύ ρίσκο.

«Μια συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα έχει γίνει για άλλη μια φορά ένα μελοδραματικό σίριαλ. Η πιθανότητα ενός Grexit έχει αυξηθεί, καθώς οι πιστώτριες χώρες δεν θέλουν να κρατήσουν με κάθε κόστος την Ελλάδα στην ευρωζώνη» σημείωσαν.

Πηγή: Ημερησία