Ολες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διεμήνυσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τη στιγμή που σχεδόν ομόφωνα οι εταίροι και το ΔΝΤ δηλώνουν ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στη μεριά της ελληνικής πλευράς. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι είναι αδιανόητη η μη συμμετοχή του Ταμείου στη νέα συμφωνία που πρέπει να επέλθει με την Αθήνα.

Με τα σενάρια περί χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την αιφνιδιαστική κίνηση του ΔΝΤ να σκληρύνει τη στάση του να διαμορφώνουν το πολιτικό τοπίο και να επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές, η δήλωση της κ. Μέρκελ έρχεται σε αντίθεση με τον δραματικό τόνο που χρησιμοποίησε η Ευρώπη την Πέμπτη. Τόσο η Ελλάδα όσο και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να δείξουν θέληση ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις, είπε η καγκελάριος. «Οπου υπάρχει θέληση μπορεί να βρεθεί λύση, αλλά η θέληση πρέπει να προέρχεται από όλες τις πλευρές, οπότε είναι σημαντικό να εξακολουθήσουμε να μιλάμε μεταξύ μας», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, υιοθετώντας σαφώς καθησυχαστικότερο τόνο από πολλούς άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς.

Στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ διαβεβαίωνε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων θα επαναληφθούν, ωστόσο επέμενε ότι «η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες, «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο», διαβεβαίωσε ο κ. Γιουνκέρ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Culture. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι είχε συνομιλία διάρκεια δύο ωρών με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Εθεσα ορισμένο αριθμό παρατηρήσεων και προτάσεων τις οποίες εξέταζε η ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη το απόγευμα», είπε. Ερωτηθείς αν είναι πιθανή η σύναψη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, απάντησε ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες».

Ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επισήμανε ότι η αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων του Ταμείου από τις Βρυξέλλες δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως αποχώρηση του ΔΝΤ γενικότερα από τις διαπραγματεύσεις. Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σημείωσε επανειλημμένως την Πέμπτη ότι το Ταμείο «ποτέ δεν αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και ότι η αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων οφείλεται στο γεγονός ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται στις Βρυξέλλες είναι πολιτικής φύσεως και όχι τεχνικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν έχει πολύ σημαντικές διαφορές με την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στη διαπραγμάτευση.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, προειδοποίησε μέσω συνέντευξής του σε φινλανδική εφημερίδα ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αποδεχθεί τις σκληρές αποφάσεις τις οποίες απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της αν θέλει να εξασφαλίσει περισσότερα δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για την Ευρωζώνη είναι αδιανόητο το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, θέση που υιοθετεί και κατέστησε χθες σαφές και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: Η Καθημερινή