Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

 

Καλησπέρα σε όλες και όλους. Χαίρομαι που σας βλέπω χαμογελαστούς, επομένως, δεν υπάρχει λόγος να πω τίποτε, θα αρχίσουμε κατευθείαν με τις ερωτήσεις. Παρακαλώ.

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Πολλοί έχουν σπεύσει κύριε Εκπρόσωπε να μιλήσουν για ένα πλήρες αδιέξοδο, ακόμη και για σκηνικό ρήξης έχουν μιλήσει. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει απαιτήσεις τις οποίες θέτουν επιτακτικά οι θεσμοί. Οι συζητήσεις ποια περιθώρια έχουν; Ποια περιθώρια ευελιξίας υπάρχουν για να υπάρξει λύση; Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις, θα αναζητήσει η κυβέρνηση εκ νέου πολιτικά μονοπάτια για να μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο, σε καμία περίπτωση. Γνωρίζετε ότι οι διαπραγματεύσεις –το γνωρίζαμε άλλωστε όλοι μας- είναι δύσκολες. Και πώς να μην είναι δύσκολες, όταν οι απαιτήσεις των θεσμών και των πιστωτών της Ελλάδας είναι σκληρές και όταν η ελληνική κυβέρνηση έχει εκλεγεί με μια σαφέστατη λαϊκή εντολή; Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο. Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες, έτσι ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση. Επομένως, περιμένουμε και αναμένουμε τα επόμενα βήματα που θα γίνουν.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ρήγμα, δηλαδή η εμπλοκή που υπάρχει, υπάρχει εξ αιτίας του ΔΝΤ. Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Εάν ισχύει αυτό – και αν ισχύει αυτό θα ήθελα να μου πείτε, εάν η Ε.Κ.Τ. και η Κομισιόν έχουν αποδεχθεί τις ελληνικές θέσεις και εάν η κυβέρνηση έχει plan B για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, δεν θέλω να μιλήσω για τις θέσεις του κάθε θεσμού διαφορετικά. Μπορώ όμως να αναφερθώ σε συγκεκριμένες δηλώσεις που έχουν γίνει από αξιωματούχους, από στελέχη του ΔΝΤ. Για παράδειγμα, είδατε και εσείς -και εμείς- μια ανάρτηση που έγινε στο blog του ΔΝΤ από τον επικεφαλής οικονομολόγο Ολιβιέ Μπλανσάρ. Αυτό που λέει σε αυτήν, είναι ότι πρέπει να συζητηθεί για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και ότι πρέπει να υιοθετηθούν από την Ελλάδα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, βλέπουμε από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας αλλά και των θεσμών οι οποίοι εδράζονται στην Ε.Ε., ότι αποκλείουν την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και από την άλλη μιλάνε για όχι τόσο σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όσο αυτές του ΔΝΤ. Και εδώ τίθεται το βασικό ζήτημα, αν θέλετε την άποψή μου: Για να υπάρχει ένας συγκερασμός αυτών των απόψεων, καταλήγουν στον κοινό τόπο που είναι: όχι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λιτότητα για την Ελλάδα. Δηλαδή στην ουσία, συνταιριάζουν τα δύο αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει ούτε το ένα θετικό στοιχείο, ούτε το άλλο θετικό στοιχείο. Και – θα μου επιτρέψετε – όταν ακούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όταν ακούμε από τους θεσμούς που εδράζονται στην Ευρώπη ότι θέλουν την παρουσία του ΔΝΤ και πρέπει να είναι το ΔΝΤ μέσα στη συμφωνία, τίθεται το ερώτημα, εάν θέλουν το ΔΝΤ σε όλες του τις θέσεις. Δηλαδή και με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και πώς απαντούν σε αυτό το ζήτημα οι θεσμικοί εταίροι μας στην Ευρώπη.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Και plan B; Δεν μου είπατε.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτή είναι μια ερώτηση που έχει γίνει αρκετές φορές και προεκλογικά και μετεκλογικά και εδώ στο briefing. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ως βασικό πλάνο, και ως μόνο πλάνο αυτή τη στιγμή, το να υπάρξει μια συμφωνία.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Το Σάββατο ενημερωθήκαμε ότι ο Πρωθυπουργός είπε στους στενούς του συνεργάτες «ξεχάστε τις πρόωρες εκλογές, ξεχάστε και το δημοψήφισμα, θα σηκώσουμε το βάρος μιας δύσκολης συμφωνίας». Εγώ θα ήθελα πρώτα απ` όλα να σας ρωτήσω, εάν ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές ή για δημοψήφισμα. Και αν αυτή τη στιγμή -επειδή γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις και με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών κ. Βούτση- υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, σε περίπτωση νέου αδιεξόδου, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Μπορείτε να μας απαντήσετε τι ακριβώς θα συμβεί;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Ό,τι έχει πει ο Πρωθυπουργός ισχύει. Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός πρόσφατα, στην τελευταία του εμφάνιση στη Βουλή, πριν δύο εβδομάδες περίπου, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εντολή να κυβερνήσει για μια τετραετία. Έχει νωπή λαϊκή εντολή. Στο πλαίσιο αυτής της νωπής λαϊκής εντολής κινούμαστε. Η οποία λαϊκή εντολή, αυτό που μας υπαγορεύει, είναι να διαπραγματευτούμε σκληρά γι` αυτή τη συμφωνία, να μην αποδεχτούμε νέα μέτρα λιτότητας, όχι από κάποιο πείσμα, αλλά επειδή αυτά ακριβώς τα μέτρα λιτότητας είναι που δημιουργούν αυτόν τον αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο της ύφεσης και του μεγαλύτερου δημόσιου χρέους. Από αυτή τη λαϊκή εντολή την οποία πήραμε στις 25 Γενάρη καλυπτόμαστε απολύτως. Επομένως, σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές δεν είναι στο τραπέζι, χωρίς προφανώς, σε καμία περίπτωση, να φοβόμαστε τη λαϊκή εντολή.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν σκοπεύετε να ζητήσετε εκ νέου παρέμβαση από την Άνγκελα Μέρκελ, ίσως και κάποια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση, αυτή που αναζητάτε δηλαδή.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, στα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης κάποια πρόταση σχετικά με έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Ο Πρωθυπουργός, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με ηγέτες χωρών της Ε.Ε., με ηγέτες των θεσμών και νομίζω ότι το ίδιο μπορεί να συνεχιστεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα ήθελα να μας διαφωτίσετε σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση. Είδαμε τρεις κορυφαίους υπουργούς, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και άλλους δύο υπουργούς, να συναντώνται ουσιαστικά με κάποιους υπαλλήλους. Το ξέρατε αυτό ή πήγατε εκεί για άλλο ραντεβού και σε άλλο ραντεβού βρεθήκατε; Γιατί ξέρω ότι ήταν κάτι που, βασικά, πάντα το επικρίνατε, υπουργοί να συναντώνται με υπαλλήλους και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Και σε συνέχεια αυτού που λέτε, για τη συνάντηση που έγινε με τους τεχνοκράτες των θεσμών –που δεν ήταν όλοι τεχνοκράτες, αλλά ας πούμε ότι ήταν, για να απαντήσω- αυτό που τους ξεκαθαρίσαμε από τη δική μας την πλευρά τουλάχιστον και αυτό που τέθηκε και από τη δική τους την πλευρά, αυτό που μας είπαν, είναι ότι δεν έχουμε εξουσιοδότηση, δεν έχουμε και την αρμοδιότητα να συζητήσουμε πάνω στις προτάσεις σας και να διαπραγματευτούμε. Εμείς ερχόμαστε με αυτές τις προτάσεις, αυτούς τους στόχους, ποια είναι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό που απάντησαν οι υπουργοί, είναι ότι εμείς ήρθαμε εδώ για να διαπραγματευτούμε, γιατί και με τους θεσμούς θέλουμε να διαπραγματευτούμε, επομένως από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η εξουσιοδότηση είναι δύσκολο να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή υπάρχει και η καθημερινότητα που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, έχετε εικόνα στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία λόγω της υποχρηματοδότησης και ιδιαίτερα στις ογκολογικές μονάδες, στις ΜΕΘ και στις μονάδες νεφροπαθών;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Έχουμε απόλυτη εικόνα. Γνωρίζουμε αυτά τα προβλήματα. Τα γνωρίζαμε από καιρό, πριν αναλάβουμε την κυβέρνηση. Είναι προβλήματα για τα οποία, όλα αυτά τα χρόνια που ήμασταν στην αντιπολίτευση, ασκούσαμε σκληρή κριτική, για τους προϋπολογισμούς που είχαν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτές τις εικόνες στα νοσοκομεία. Και είναι προβλήματα τα οποία τα έχουμε παραλάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα δύσκολα προβλήματα μέσα στα νοσοκομεία, αλλά ταυτόχρονα και περιορισμένους προϋπολογισμούς. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, έτσι ώστε να καλυφθούν και οι εφημερίες –μπορώ να σας πω για παράδειγμα- οι οποίες δεν είχαν δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και χρωστούνταν στους γιατρούς από το 2012. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να έχει αξιοπρεπείς παροχές υγείας. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, γνωρίζουμε τις δυσκολίες και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε αυτό το μείζον ζήτημα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Έχω την αίσθηση ότι ο υπουργός Επικρατείας, κ. Παππάς, είπε ότι προτείνατε κάποια ισοδύναμα μέτρα τα οποία δεν δέχθηκαν οι θεσμοί. Θα ήθελα να μου πείτε, ποια είναι αυτά τα ισοδύναμα και ποιος δεν τα δέχθηκε.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια πρόταση η οποία κάλυπτε για το 2015 και το 2016 το δημοσιονομικό κενό. Συγκεκριμένα, για το 2016, όπου εκεί ήταν και το μείζον ζήτημα διαφωνίας με τους θεσμούς, παρουσιάσαμε μια πρόταση με μέτρα βέβαιης απόδοσης ύψους 1,9% του ΑΕΠ και τα υπόλοιπα μέτρα μέχρι το 2,5 % του ΑΕΠ, όσο το δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με τους θεσμούς –παρόλο που δεν συμμεριζόμαστε την ίδια άποψη –υπερκαλύπτονταν από μέτρα που θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε διοικητικά. Να σας δώσω κάποια παραδείγματα: Η ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία μέχρι σήμερα έχει αποφέρει στο ελληνικό δημόσιο περίπου 500 εκατομμύρια -και είναι ο προϋπολογισμός για το 2015 ότι θα φθάσει τα 700 εκατομμύρια- ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τους θεσμούς για το 2016. Ένα μέτρο το οποίο έχει αποδώσει ήδη 500 εκατομμύρια για το 2015 και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αποδώσει έστω και ένα ευρώ το 2016. Αντίστοιχα, κάναμε προτάσεις μιλώντας στο 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή τα μέτρα τα οποία δεν θεωρούνται από τους δανειστές βέβαιης απόδοσης, σε σχέση με το λαθρεμπόριο, σε σχέση με τη φοροδιαφυγή, σε σχέση με τον περιορισμό σπατάλης, σε σχέση με την ενοποίηση ταμείων, μέτρα τα οποία, κατά την άποψή μας, υπερακοντίζουν το 0,6%, το οποίο απαιτούνταν για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Και, επαναλαμβάνω, χωρίς να αποδεχόμαστε αυτό το δημοσιονομικό κενό για το 2016.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ανάμεσα στα ισοδύναμα υπήρχε η δαπάνη για εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων από τις αμυντικές δαπάνες και αν συγκεκριμένα το ΔΝΤ αρνήθηκε αυτή την περικοπή; Και δεύτερον, υπό αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Υπήρχε πρόταση μέσα στον περιορισμό των δαπανών- όπως με ρωτάτε- και για μείωση αμυντικών δαπανών, όχι στο ποσό που είπατε, αλλά υπήρχε πρόταση. Και με την ερώτηση που θέσατε, μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω και κάτι άλλο: Ακούσαμε πολλές φορές -και εσείς οι δημοσιογράφοι και εμείς η ελληνική κυβέρνηση- ότι αν δεν συμφωνούμε με μια σειρά από περικοπές, να καταθέσουμε τα δικά μας ισοδύναμα. Να βρούμε τρόπους να υπερκαλύψουμε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα, τη μείωση των συντάξεων. Όταν φέραμε αυτά τα ισοδύναμα, από την πλευρά μας – και όπως απάντησα και πριν στη συνάδελφό σας, ισοδύναμα τα οποία έχουν απόδοση, πιστοποιημένα έχουν απόδοση – ακούσαμε ότι πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε μέσα στις προτάσεις μας αύξηση των εσόδων, μέσω του 1% του ΑΕΠ, από τον ΦΠΑ και μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις μέχρι το 2016, αντίστοιχο ποσό 1% του ΑΕΠ ήτοι 1,8 δις ευρώ.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Πως εξηγείτε αυτή τη συμπεριφορά;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν είναι στο χέρι μου αυτή τη στιγμή να εξηγήσω εγώ αυτή τη συμπεριφορά.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να επιμείνω λίγο με τα ισοδύναμα. Μπορείτε να μας απαριθμήσετε μερικά μέτρα βέβαιης απόδοσης για να ξέρουμε γιατί συζητάμε; Γιατί ξέρουμε τι ζήτησαν οι δανειστές. Μας είπατε μερικά μέτρα από τα υπόλοιπα τα διοικητικά, δεν μας είπατε για τα μέτρα βέβαιης απόδοσης. Και το δεύτερο, επ’ αυτού πάλι, επειδή η κουβέντα, ξέρετε, με τα ισοδύναμα δεν είναι μια κουβέντα την οποία ανακαλύψαμε τώρα. Είναι μια κουβέντα ετών. Δηλαδή, και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι δανειστές ζητούσαν ισοδύναμα, για να καταλήξουν πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα, εκεί που ήθελαν αυτοί. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω το εξής: Μήπως όλη αυτή η συζήτηση είναι τελικώς αδιέξοδη με τα ισοδύναμα γιατί πάντα θα βρίσκεται κάτι που θα είναι νέο εμπόδιο και πάλι νέο εμπόδιο για να καταλήξει σε αυτό που ζητούν οι δανειστές, δηλαδή, περικοπές σε συντάξεις κλπ. Και μήπως είναι λίγο αφελής, θα έλεγα απαισιόδοξη αλλά μετά τα χθεσινά και λίγο αφελής η στρατηγική της κυβέρνησης να θεωρεί ότι μπορεί να βρει μέσα σε αυτό το πλαίσιο μια τέτοια λύση;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Σε σχέση με το αν είναι αφελής αυτή η τακτική της κυβέρνησης, σας απαντώ: Δεν είμαστε αφελείς. Όπως είπα και στην αρχή, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, γνωρίζουμε τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν, ενδεχομένως και τις διαφορετικές πολιτικές αναλύσεις, σε σχέση και με αυτά τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και με το τι μπορούν να προκαλέσουν, αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Εμείς, αυτό που απαντάμε, από τη δική μας την πλευρά -και αυτό σίγουρα δεν κινείται στο όριο της αφέλειας- ως ελληνική κυβέρνηση είναι: Δεν πρόκειται να πάρουμε μέτρα τα οποία μειώνουν συντάξεις ή αυξάνουν τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά ή μέτρα τα οποία εντείνουν αυτό το φαύλο κύκλο της λιτότητας. Μπορεί και αυτό να κινείται, κατά κάποιους, στο πλαίσιο της αφέλειας. Αφέλεια όμως, κατά την άποψή μας, είναι να πιστεύουν κάποιοι και στο εσωτερικό της χώρας -δεν μιλάω για το εξωτερικό- ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν φέρει σήμερα την ελληνική οικονομία δέσμια σε αυτή τη δύσκολη πραγματικά κατάσταση. Σε σχέση με το πρώτο σκέλος της ερώτησης που μου κάνατε: Τα μέτρα είναι γνωστά, δεν τα κρύβουμε. Έχουμε μιλήσει και για αυτά τα μέτρα, τα γνωρίζετε, έχουμε προτείνει μέτρα και για τους συντελεστές του ΦΠΑ, ότι και από εκεί αυξάνονται τα έσοδα. Έχουμε μιλήσει και για περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Έχουμε μιλήσει και για φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και μεταφέρουν στην ουσία τα φορολογικά βάρη στα πλουσιότερα εισοδήματα, με έναν τρόπο κοινωνικά δίκαιο προς τα χαμηλότερα εισοδήματα. Επομένως, δεν είναι μέτρα τα οποία είναι άγνωστα.

ΖΟΡΜΠΑ: Μόλις επαναλάβατε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που αυτή τη στιγμή οι θεσμοί ζητούν και φαίνονται ανυποχώρητοι. Επίσης, είπατε ότι δεν υπάρχει plan B στην κυβέρνηση. Πως προδιαγράφεται η επόμενη ημέρα, αν τελικώς ούτε η ελληνική κυβέρνηση υπαναχωρήσει σε συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές που έχει θέσεις, ούτε όμως και η άλλη πλευρά. Υπάρχει κρυφή ατζέντα, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα plan B, το οποίο απεργάζεται η κυβέρνηση σε περίπτωση αδιεξόδου; Και ποιο είναι το deadline της διαπραγμάτευσης;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Deadline στη διαπραγμάτευση είναι το να βρεθεί μια έντιμη συμφωνία, μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή. Αυτό είναι το πραγματικό χρονικό όριο και αυτό είναι το πραγματικό πολιτικό όριο για μια διαπραγμάτευση τέτοιου τύπου, η οποία λαμβάνει χώρα. Δεν έχουν μπει τελεσίγραφα. Εμείς δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Δεν βάζουμε και τελεσίγραφα. Δεν κάνουμε εκβιασμούς. Δεν δεχόμαστε και εκβιασμούς. Επομένως, εκτίμησή μας είναι -πεποίθησή μας αν θέλετε- ότι αυτό που θα πρυτανεύσει στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι οι φωνές αυτές που θέλουν να επιβάλλουν μια σκληρή πειθαρχία στην Ευρώπη, σε μια λογική απέναντι στις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως, θα πρυτανεύσουν οι φωνές αυτές που μιλάνε για την ανάγκη μια χώρα, όπως η Ελλάδα, μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, σκληρής ύφεσης και ανθρωπιστικής κρίσης και με μη βιώσιμο χρέος, εξαιτίας αυτού του φαρμάκου το οποίο ακολουθήθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, να μπορέσει να αναπνεύσει. Γι΄ αυτό, -το γνωρίζετε πολύ καλά κ Ζορμπά, όπως όλοι σας εδώ σε αυτή την αίθουσα – δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πολιτική βούληση να βρεθεί μια τέτοια συμφωνία. Αν δείτε τις προτάσεις που έχουμε κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κάποιες από αυτές δεν είναι στο πλαίσιο των πολιτικών που θέλουμε να εφαρμόσουμε, αλλά ήταν μια κίνηση στο πλαίσιο της ανάγκης να βρεθεί μια συναίνεση και μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Αν δούμε, λοιπόν, αυτές τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιζητά μια τέτοια συμφωνία και ότι δεν επιδεικνύει και τη λογική, αλλά και την αποφασιστικότητα έτσι ώστε και να έρθει συμφωνία, αλλά και να απαντήσουμε στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή υπάρχει και μια κινητικότητα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Θεοδωράκης σε λίγη ώρα επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να καλέσει τον κ. Σαμαρά, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μιλήσουν οι δυο τους;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου είναι ανοιχτές, το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού είναι ανοιχτό, έτσι ώστε όποιος αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης, στο δημοκρατικό πάντοτε τόξο, ζητήσει ενημέρωση, ζητήσει πληροφόρηση, ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο Πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί θετικά. Αυτό έχει αποδειχθεί και στην πράξη με όσους πολιτικούς αρχηγούς του έχουν ζητήσει συνάντηση, δεν το έχει αρνηθεί. Σήμερα, να σας ενημερώσω ότι τηλεφώνησε στη νέα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας τηλεφώνησε για να συγχαρεί την κ. Φ. Γεννηματά, αλλά και να την καλέσει όποτε και η ίδια επιθυμεί προκειμένου να την ενημερώσει. Και νομίζω ότι στο επόμενα 24ωρα, μια τέτοια συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του Πρωθυπουργού και της νέας Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει να είναι με ανοιχτά τα χαρτιά και να ενημερώνει και τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και όλη την Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο των ολομελειών του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτό έκανε και πριν δυο εβδομάδες. Αν χρειαστεί θα το επαναλάβει.

ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ: Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία; Έχετε κάποια δεδομένα πέρα από το γεγονός ότι είπατε πως θεωρείτε στο τέλος επειδή είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις και υπάρχει πολιτική βούληση θα έρθει συμφωνία; Έχετε κάποια άλλα δεδομένα;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία, είναι πως καμία πλευρά δεν έχει συμφέρον να μην υπάρξει συμφωνία.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επιμείνω σε μια ερώτηση, η οποία έγινε τουλάχιστον τρεις φορές σήμερα…

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Τότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος να επιμείνετε.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, με βάση τα όσα μας λέτε και ειδικά τα γεγονότα όπως εξελίσσονται το τελευταίο 48ωρο, έχει την αίσθηση ότι εταίροι και πιστωτές δεν επιθυμούν την πολιτική της επιβίωση; Υπάρχει αυτή η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου; Διότι, με βάση τα όσα μας λέτε αλλά και τα όσα λένε οι πιστωτές και οι θεσμοί, αλλά και οι ηγέτες, διαφαίνεται ότι προτάσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχουν και αντιπροτάσεις υπάρχουν. Και σε κάποια πράγματα, η ελληνική πλευρά βρίσκεται πολύ κοντά στις αξιώσεις των πιστωτών. Όμως, φαίνεται πως δεν δίνεται λύση. Υπάρχει αυτή η εκτίμηση; Και αν ναι, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το deadline είναι η ύπαρξη συμφωνίας; Διότι, εάν εταίροι και πιστωτές έχουν κάνει την επιλογή τους αυτή και αν εσείς, σαν ελληνική κυβέρνηση το φοβόσαστε σημαίνει ότι θα πρέπει να σκέφτεστε, ως ελληνική κυβέρνηση και κάποια εναλλακτική λύση.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Με προϊδεάσατε αρνητικά. Εν τέλει, δε νομίζω ότι είχε επαναληφθεί αυτή η ερώτηση. Σίγουρα, υπάρχουν πολλές πολιτικές εκτιμήσεις και από την πλευρά της Ευρώπης και από την πλευρά των θεσμών για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα στη μια ή την άλλη περίπτωση. Δηλαδή, σε σχέση με τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Εκτίμηση δική μας είναι ότι σίγουρα υπάρχουν και κύκλοι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα προτιμούσαν να μην είναι Πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας, και στη κυβέρνηση να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλουμε εμείς, είναι να καταστήσουμε σαφές είναι ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκφράζει την άποψή του. Από τη δική μας την πλευρά, ως ελληνική κυβέρνηση, σεβόμαστε, απολύτως, τη λαϊκή εντολή που έχουμε πάρει. Σεβόμαστε όμως και τους κανόνες της Ε.Ε. – και αυτό νομίζω το αποδεικνύουμε στην πράξη. Στο ερώτημα σχετικά με τη συμφωνία, θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω στις προηγούμενες απαντήσεις που έδωσα. Πιστεύουμε ότι έχουν συμφέρον όλες οι πλευρές να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Κανένας, ούτε η ελληνική πλευρά, ούτε η πλευρά – νομίζω – των πιστωτών και των θεσμών δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας.

ΜΠΟΛΑ: Ήθελα να ρωτήσω για το τι περιμένουμε πια, από εδώ και πέρα. Αν έχει κάποια επαφή ο Πρωθυπουργός με αξιωματούχους ή με Ευρωπαίους ηγέτες, αν είχατε ως κυβέρνηση κάποια επαφή με τις Βρυξέλλες και αν προτίθενται να καθίσουμε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν επεξεργαζόμαστε και νέα αντιπρόταση ή αν έχουμε φτάσει στο όριό μας και αν φτάσουμε την Πέμπτη στο Eurogroup, επί ποιού θέματος θα γίνει η διαπραγμάτευση στην οποία θα συμμετέχει ο κ. Βαρουφάκης και μόνο;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Ο κ. Βαρουφάκης. Νομίζω ότι έχετε ενημερωθεί πως αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου -θα ξεκινούσε στις 12:30 – πραγματοποιείται η σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, υπό τον Πρωθυπουργό. Σε αυτή τη σύσκεψη θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης και θα διαμορφωθούν τα βήματα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΜΠΟΛΑ: Περιθώρια για νέα αντιπρόταση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι σε αρκετά μεγάλο βαθμό έχουμε εξαντλήσει τα όρια.

ΜΠΟΛΑ: Επαφές;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όλα αυτά θα τα δούμε. Όπως απάντησα και σε άλλο ερώτημα, υπάρχει αυτή τη στιγμή ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, υπήρχε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει και λόγος, προφανώς, να μη συνεχιστεί.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Είπατε ότι το deadline είναι να βρεθεί αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Γνωρίζετε, όμως, υποθέτω πολύ καλύτερα από εμάς τους υπόλοιπους, ότι στις 30 Ιουνίου λήγει η δανειακή σύμβαση, επομένως, εάν έως τότε δεν έχει βρεθεί κάποια συμφωνία η χώρα θα βρίσκεται στον αέρα. Σας ζητώ να συγκεκριμενοποιήσετε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, τα πλάνα, καθώς -όπως λέτε- δεν θα ζητήσετε Σύνοδο Κορυφής, δεν θα προκαλέσετε κάποιο τηλεφώνημα με την κυρία Μέρκελ. Τι θα κάνετε; Δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός; Και επιπλέον άκουσα να λέτε στην αρχή, ως εισαγωγή: «Δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο σε καμία περίπτωση». Δηλαδή, εσείς πώς θα προσδιορίζατε τη σημερινή κατάσταση, μετά και τη χθεσινή άγονη, άκαρπη, ας μην την πω αδιέξοδη, συνάντηση των Βρυξελλών. Βλέπετε κάποιο φως στο τούνελ;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Κανείς μας δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι σε μια τέτοια σκληρή διαπραγμάτευση τα πάντα θα λυθούν μέσα από μια διαδικασία όπου δεν θα περάσεις και από τέτοιου τύπου διαφωνίες, ακόμη και αδιέξοδα (εγώ δεν έχω πρόβλημα με τη λέξη) μέσα σε όλη αυτήν τη διαδικασία. Όταν προχωρά η διαπραγμάτευση ,όταν κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι, όταν πλέον έχεις φθάσει κοντά σε ένα τέτοιο σημείο και η κάθε πλευρά πιστεύει ότι έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις, τότε είναι λογικό, σε αυτές τις στιγμές, να υπάρχει και μια όξυνση, στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης. Εγώ έτσι φανταζόμουν ότι γίνονται οι διαπραγματεύσεις και νομίζω ότι έτσι όλοι έχουμε στο μυαλό μας αυτού του τύπου τις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορούμε, όμως, να μιλάμε – σε καμία περίπτωση δεν θέλει η ελληνική πλευρά να μιλά – για το τέλος των διαπραγματεύσεων και ακριβώς γι’ αυτό δεν χρησιμοποίησα και στην αρχή τον όρο «αδιέξοδο». Δηλαδή, το χθεσινοβραδινό δεν είναι κάτι το οποίο παγιώνεται. Προφανώς, όλες οι πλευρές έχουν συμφέρον και υποθέτω ότι έχουν και τη βούληση να συνεχιστεί αυτή η διαπραγμάτευση. Σχετικά με το πρώτο ερώτημα που κάνατε, σας παραπέμπω στη συζήτηση η οποία γίνεται αυτήν τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου. Επομένως, ας μην προδικάσω. Άλλωστε, δεν είμαι και στη σύσκεψη για να γνωρίζω αυτήν τη στιγμή ακριβώς, αλλά φαντάζομαι ότι στο τέλος της ημέρας θα υπάρχει και μία σχετική ενημέρωση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ισχύει η θέση της κυβέρνησης ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ στις 30 του μήνα;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει συμφωνία και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη δόση του ΔΝΤ.

ΛΟΥΚΑ: Κύριε Σακελλαρίδη, με δεδομένες τις πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς, εκτιμάτε ή φοβάστε ότι αυτές μπορεί να ενταθούν με μία ενδεχόμενη αρνητική απόφαση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Τετάρτης από την ΕΚΤ; Και στην περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, γιατί κατά καιρούς έχουν υπάρξει τέτοιες εισηγήσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ, η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν θέλω να πιστεύω ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πάρει μια τέτοια απόφαση, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, και επειδή έχει υπάρξει και λίγος ντόρος από χθες το βράδυ: Ειλικρινά θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης στον ελληνικό λαό, για την απίστευτη ψυχραιμία την οποία επιδεικνύει, παρά τα διάφορα κελεύσματα προς το αντίθετο. Και νομίζω πως αυτή η ψυχραιμία είναι και το βασικότερο όπλο αυτής της κυβέρνησης, να απαντήσει σε όποιον εκβιασμό τίθεται είτε άμεσα είτε έμμεσα.

ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παίρνω μία πάσα να πω, μιας και αναφέρατε την ψυχραιμία του ελληνικού λαού. Αναφερθήκατε, για ακόμη μία φορά, στο γεγονός ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα λιτότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα ζήσαμε τον ΦΠΑ, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, μέρα με τη μέρα να ανεβαίνει για τον μεσαίο συντελεστή στο 11, στο12, στο 13. Και το ακούει αυτό ο ελληνικός λαός και ταυτόχρονα ακούει ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι η φορολόγηση, οι πρόσθετοι φόροι ή η αύξηση φορολογικών συντελεστών που προτείνει, δεν είναι σε μια κατεύθυνση λιτότητας; Και ένα δεύτερο: Επανέρχομαι σε ένα θέμα που είχαμε πει. Μέχρι σήμερα αυτό που ξέρουμε, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, είναι 47 σελίδες. Αυτό το γνωρίζουμε, το ξέρουμε. Παρ’ όλα αυτά, μέρα με τη μέρα επίσης διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν νέες προτάσεις, εμπλουτισμένες. Και ταυτόχρονα, δεν ξέρουμε ακριβώς ποιες είναι αυτές οι προτάσεις, οι νέες αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς. Θα ήθελα, εάν μπορούμε, να αναφερθούμε σ’ αυτό.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Σήμερα ο ΦΠΑ στη μεσαία κατηγορία είναι 13,5%. Η αρχική πρόταση όντως ήταν 11% και πλέον η τελική πρόταση που υποβλήθηκε είναι 13%. Επομένως, δεν νομίζω ότι είναι αύξηση, από το 13,5% μιλάμε για 13% στο μεσαίο επίπεδο. Ο κατώτερος συντελεστής είναι 6,5% και σήμερα μιλάμε για 6%. Θα μου πείτε: «Από πού τα βρίσκετε τα παραπάνω έσοδα»; Λογική ερώτηση. Γίνονται, όντως, αναπροσαρμογές στα αγαθά και τις υπηρεσίες μέσα σε αυτές τις κατηγορίες. Επειδή, όμως, θέλουμε να προστατεύσουμε το λαϊκό εισόδημα, φροντίζουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε τα βασικά αγαθά να πάνε σε συντελεστές που ήταν χαμηλότεροι από πριν. Το δεύτερο ερώτημα ήταν σε σχέση με τα μέτρα. Αυτό που μπορώ να σας πω – και σας το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια – είναι ότι τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι μέτρα που αποσκοπούν στην αναδιανομή του εισοδήματος, είναι μέτρα που δεν πλήττουν τον κόσμο ο οποίος έχει πληρώσει το «μάρμαρο» αυτής της κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, κύριε Εκπρόσωπε, εάν οι πρόσθετοι φόροι συνιστούν αναπτυξιακά μέτρα ή ενδεχομένως, σύμφωνα με τα βιβλία της οικονομίας, είναι υφεσιακά; Και δεύτερον, θα ήθελα να μου πείτε αυτούς τους πέντε μήνες που δεν έχει ληφθεί καμία σκληρή μνημονιακή απόφαση, εάν έχει κάνει η κυβέρνηση τον λογαριασμό για το κόστος αυτών των καθυστερήσεων; Μήπως τελικώς είναι μεγαλύτερο από το e-mail Χαρδούβελη;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει από την πρώτη ημέρα όλα αυτά τα αντιαναπτυξιακά, όπως σωστά είπατε, μέτρα. Που είναι οι πάρα πολλοί φόροι, που είναι οι μειώσεις στις συντάξεις, οι μειώσεις στους μισθούς. Να βλέπατε τότε τι ωραία ανάπτυξη θα είχαμε τα επόμενα χρόνια. Δεν το κάναμε ως κυβέρνηση. Αναγνωρίζουμε, γιατί δεν πετάμε στα σύννεφα, ότι προφανώς έχει υπάρξει κόστος. Το κόστος, όμως, από πού προέρχεται; Είναι ένα κόστος το οποίο υπάρχει, όχι επειδή δεν έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις, ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν νομίζω να πιστεύει κάποιος ότι εάν είχαμε κάνει μεταρρυθμίσεις στο γάλα, θα είχαν εκτιναχτεί οι ρυθμοί ανάπτυξης, όπως λεγόταν παλιά. Φαντάζομαι ότι όλοι το θυμόσαστε. Αυτήν τη στιγμή το βασικό πρόβλημα είναι η ρευστότητα. Εάν υπήρχε ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, κανείς δεν θα συζητούσε για συνθήκες στασιμότητας, θα μιλούσαν όλοι για ανάπτυξη. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Δεν είναι επιλογή μας οι υψηλοί φόροι, δεν είναι επιλογή μας τα μέτρα ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από μια πολύ σοβαρή νομοθετική πρωτοβουλία που πήραμε, αυτή της ρύθμισης των 100 δόσεων, που έχει δώσει ανάσα ρευστότητας, στο πλαίσιο του δυνατού, σε πολλές επιχειρήσεις και σε πολλά φυσικά πρόσωπα. Από εκεί και πέρα, εμείς γι’ αυτό προσπαθούμε να κλείσει αυτή η συμφωνία με έναν έντιμο τρόπο, προκειμένου να μην φαλκιδεύσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης. Όχι για το επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο, αλλά για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Αυτό θα έπρεπε να είναι και η πυξίδα όλων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, για να μπορούμε να είμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση.
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εάν κατάλαβα καλά, δεν θα υπάρξει καινούργια λίστα στο επερχόμενο Eurogroup. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είπατε ότι έχετε φθάσει στα όριά σας ή τα έχετε ξεπεράσει. Και η δεύτερη ερώτηση. Εκείνες τις κρίσιμες ημέρες ο πρωθυπουργός θα πάει στην Αγία Πετρούπολη για τη Σύνοδο των BRICS. Είναι η εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν είναι η Σύνοδος των BRICS, είναι το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ούτως ή άλλως ήταν προγραμματισμένο το ταξίδι του πρωθυπουργού. Αυτό το ξέρετε και μήνες πριν. Επομένως, γι’ αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει λόγος ακύρωσης. Ο πρωθυπουργός θα είναι σε στενή επικοινωνία και με τον υπουργό Οικονομικών που θα βρίσκεται στο Eurogroup, καθώς και με όλο το οικονομικό επιτελείο, όπως και με τη διαπραγματευτική ομάδα. Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα που μου θέσατε, εάν θα καταθέσουμε νέα λίστα στο πλαίσιο του Eurogroup, αυτό που οφείλω να πω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μια λίστα με μέτρα και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν υπάρχει λόγος να μην γίνουν αποδεκτές. Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος. Και σε επίπεδο ποσοτικό και σε επίπεδο ποιοτικό. Από εκεί και πέρα, δεν είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αυτό το πράγμα. Όταν, για παράδειγμα, υπάρχει μια εμμονή από την πλευρά των θεσμών σε ένα πεντασέλιδο κείμενο -που έχετε δει όλοι σας άλλωστε, όπως έχετε δει και τις 47 σελίδες- το οποίο, όταν έγινε η συζήτηση στη Βουλή, απορρίφθηκε συλλήβδην από όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου, ποια είναι τα περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης; Να αποδεχθεί κάτι το οποίο να προσιδιάζει σ’ αυτό το πεντασέλιδο κείμενο των θεσμών; Σας το λέω ειλικρινά: έστω ότι ο Πρωθυπουργός ήθελε να φέρει το πεντασέλιδο κείμενο, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Δεν υπήρχε περίπτωση όχι να περάσει από τη Βουλή, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχθεί κανένας στην ελληνική κοινωνία, όχι μόνο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΟΣ: Έχει φανεί από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ότι υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό και όπως είπε και ο Πρωθυπουργός να σηκωθεί το βάρος μιας επώδυνης συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι οι θεσμοί αρνούνται και πολλές φορές με εμμονή τις όποιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δείχνει ότι μιλάνε περισσότερο για μια πολιτική διαπραγμάτευση εκείνοι και ότι θέλουν να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε πολιτική ασφυξία στο εσωτερικό της χώρας, μιας και που πλησιάζουν και οι ισπανικές εκλογές και το PODEMOS είναι σε αρκετά υψηλά νούμερα και η Αριστερά. Από την άλλη πλευρά εσείς λέτε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να κάνουν πίσω είναι γιατί φοβούνται τα δικά τους οικονομικά προβλήματα. Πόσο σίγουρος είστε ότι οι θεσμοί θα κάνουν πίσω, φοβούμενοι οικονομικές επιπτώσεις για τις χώρες τους και δεν θα συνεχίσουν να πιέζουν και για τις επόμενες 15 μέρες που είναι και το όριο της διαπραγμάτευσης, στις 30 Ιουνίου ουσιαστικά, να προκαλέσουν κρίση στην ελληνική πολιτική σκηνή;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη, δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος θεσμός, δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κάποια ηγεσία σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να επιδιώκει να προκαλέσει πολιτική κρίση στην Ελλάδα και να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του ελληνικού λαού. Αυτά δεν συμβαίνουν απ’ ότι γνωρίζουμε – και σε αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι οι Ευρωπαϊκοί λαοί – στις Δημοκρατίες, δεν συμβαίνουν στην Ευρώπη, δεν έχουν καμιά σχέση με τον δημοκρατικό πολιτισμό. Επομένως, από αυτό αντλώ τη σιγουριά μου, αν θέλετε, που είναι στοιχειώδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ NOVOSTI): Στην Αγία Πετρούπολη περιμένετε και το Συνέδριο της Μικτής Ελληνο- Ρωσικής Επιτροπής για συμφωνίες που έχουν προγραμματιστεί;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω συγκεκριμένα για ποιες συμφωνίες. Θα υπογραφούν, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν διμερείς συμφωνίες, που θα αφορούν μια σειρά από τομείς, οι οποίοι ούτως ή άλλως είχαν συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα και στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Πούτιν. Θα τις μάθουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ NOVOSTI): Και για τον αγωγό;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, αν θα υπάρξει συμφωνία και πάνω σε τι θα υπάρξει συμφωνία και τι θα υπογραφεί. Θα είμαστε σε θέση όμως, να το απαντήσουμε.

ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, λίγο στα χθεσινά θέλω να ξαναγυρίσω. Η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης γνώριζε ποίοι θα είναι συνομιλητές της; Αν ναι, υπήρχαν άλλες προσδοκίες για τη συνάντηση; Γιατί, από τη δήλωση του κ. Δραγασάκη μείναμε με την εντύπωση λίγο ότι έπεσαν από τα σύννεφα.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Έπεσαν από τα σύννεφα από τις προτάσεις;

ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Όχι , ότι έπεσαν από τα σύννεφα από την αντίδραση, γιατί η συνάντηση κράτησε μόνο 45 λεπτά της ώρας και κατάλαβαν ότι οι συνομιλητές τους δεν ήσαν εξουσιοδοτημένοι για να πάρουν κάποια απόφαση. Η πρώτη ερώτηση μου είναι αν γνώριζαν ποιοι θα είναι οι συνομιλητές τους και αν υπήρχαν άλλου τύπου προσδοκίες σε αυτή τη συνάντηση.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Προφανώς, πρώτον, όταν πας σε μια συνάντηση γνωρίζεις ποιος θα κάθεται απέναντι σου. Δεύτερον, οι θέσεις αυτές, οι οποίες εκφράστηκαν με αυτόν τον τρόπο, δεν προκάλεσαν εντύπωση. Υπήρχαν και τα προμηνύματα ότι δεν υπάρχει κάποια διαφορετική αίσθηση πάνω στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης απ’ αυτό το οποίο ήταν τελικά το αποτέλεσμα. Και αυτό, αν θέλετε την άποψη μου, από μόνο του ήταν αρκετό , έτσι ώστε να μην υπάρξει μια θετική κατάληξη στη χθεσινή συνάντηση. Από τη στιγμή που προσέρχεσαι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, από τη στιγμή που κοινό μήνυμα -αν θέλετε– και της γερμανίδας Καγκελαρίου και του γάλλου Προέδρου, αλλά και όλων των υπολοίπων Ευρωπαίων, είναι «συζητείστε με τους θεσμούς, διαπραγματευθείτε με τους θεσμούς, μην περιμένετε λύση σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών ή σε επίπεδο πολιτικό…

ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, ήταν οι θεσμοί;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Εκπρόσωποι των θεσμών ήταν.

ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Ήταν εκπρόσωποι των θεσμών, αλλά δεν ήταν κάποιο θεσμικό όργανο. Και συναφής είναι και η δήλωση του Ιταλού Πρωθυπουργού Matteo Renzi.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Ναι, αλλά μην το μπλέκουμε τώρα. Σας απαντώ στο προηγούμενο: Επειδή βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση της διαπραγμάτευσης, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να πει στην ελληνική κυβέρνηση – δεν το λέω σε εσάς – να αφήσει υπονοούμενο στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει τη διάθεση, έτσι ώστε να βρεθεί η συμφωνία. Επομένως, έγινε αυτή η συνάντηση σε ένα επίπεδο αναντίστοιχο εάν θέλετε και αν αυτό είναι που με ρωτάτε. Και αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να λάβει χώρα καμία διαπραγμάτευση, επειδή δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν το κάτι παραπάνω, που αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη να συζητήσουμε.

ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Εμείς νομίζαμε ότι είχαν εξουσιοδότηση αρχικά; Εκεί πάει το «έπεσαν από τα σύννεφα».

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτό είναι δικό τους θέμα, αν είχαν εξουσιοδότηση ή όχι. Αυτόν που στέλνουν – φαντάζομαι – περιμένεις να έχει την εξουσιοδότηση.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, συμφωνία πάση θυσία;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτή είναι η ερώτηση;

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Συμφωνία, που θα έχει χαρακτηριστικά μιας έντιμης συμφωνίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουμε μια συμφωνία, η οποία θα μπορεί να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα μπορεί να εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό, θα μπορεί να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα μπορεί να εγκριθεί και από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Μόνο μια τέτοια συμφωνία. Αυτή τη στιγμή το να επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος εκφεύγει και από τη λαϊκή εντολή, αλλά και από τον ορθολογισμό σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής.

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, την Τετάρτη και την Πέμπτη βγαίνουν τα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος. Σίγουρα, θα λειτουργήσουν νομιμοποιητικά στο εσωτερικό της χώρας ως προς την τακτική της κυβέρνηση και σίγουρα θα χρησιμεύσουν και ως προς την επίρρωση της θέσης ότι η μνημονιακή αναδιάρθρωση ήταν λάθος. Θα ανανεώσουν την τακτική της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης στο εξωτερικό και αν ναι, με ποιο τρόπο σκοπεύετε να τα αξιοποιήσετε;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Οποιαδήποτε τεκμηρίωση σε σχέση με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σίγουρα ενισχυτική στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης.

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβάζοντας τη δήλωση του Πρωθυπουργού σήμερα σε κάποια εφημερίδα, θέλω να ρωτήσω: Έχει αναθέσει κανείς στην ελληνική κυβέρνηση τη «μεσσιανική» αποστολή να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία στην Ευρώπη;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όχι, δεν το έχει βάλει κανείς με τρόπο εμφατικό στην ελληνική κυβέρνηση. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, θέλουμε να είμαστε συνεπείς, να πρωτοτυπήσουμε – αν θέλετε – και να είμαστε συνεπείς στη λαϊκή εντολή που έχουμε λάβει στο επίπεδο της χώρας μας. Αλλά θέλουμε και νομίζουμε ότι επειδή η κάθε χώρα στο επίπεδο Δημοκρατίας, στο επίπεδο της Ευρώπης, νομίζουμε ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχει σημασία και για το επίπεδο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και για το επίπεδο της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας να γίνονται σεβαστά, όχι με εκβιαστικό τρόπο, αλλά να γίνονται σεβαστά ως αιτήματα αυτά που πατάνε τεκμηριωμένα πάνω στην πραγματικότητα, αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης. Και όταν λέω αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, δεν μιλάμε για μαξιμαλιστικά ζητήματα. Μιλάμε για αιτήματα που έχουν να κάνουν με τα στοιχειώδη. Μπορεί κανείς εύκολα να υπερασπιστεί σήμερα τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους; Όχι σε αυτή την αίθουσα, εννοώ γενικά. Μπορεί κανείς να υπερασπιστεί εύκολα την ανάγκη να υπάρχει συνέχιση της πολιτικής λιτότητας; Νομίζω, όχι.

ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Η μια ερώτησή μου είναι αν έχουμε επισημοποιήσει στην Ευρώπη την Επιτροπή Λογιστικού Χρέους, προκειμένου να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις που θα μας δώσει. Και το δεύτερο είναι, για πόσο χρονικό διάστημα θα πληρώνουμε τους ξένους και αν υπάρχει πλέον απόφαση να σταματήσουμε να τους πληρώνουμε.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει απόφαση να σταματήσουμε να πληρώνουμε, όπως γνωρίζετε. Έχω ερωτηθεί σχετικά πολλές φορές. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου- ήταν και το προηγούμενο ερώτημα της συναδέλφου σας- όπου στην ουσία δίνονται διαπραγματευτικά χαρτιά στην ελληνική κυβέρνηση.