Με ικανοποίηση δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του 2012 (ΟΜΤ) συνάδει με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

«Η ΕΚΤ χαιρετίζει την απόφαση» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα, συμπληρώνοντας πως εξετάζει τώρα τις λεπτομέρειες της απόφασης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφασή του στήριξε την Τράπεζα, αποκρούοντας τη νομική κίνηση στην οποία προχώρησε ομάδα 35.000 Γερμανών –μεταξύ των οποίων πολιτικοί και ακαδημαϊκοί- οι οποίοι ήθελαν να διαλυθεί το πρόγραμμα που καταρτίστηκε το 2012 όμως δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Σε ανακοίνωσή του, που εξηγεί την απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θέτει επίσης ορισμένους όρους, λέγοντας πως θα πρέπει να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να διασφαλιστεί πως οποιοδήποτε τέτοιο πρόγραμμα δεν θα παραβιάζει κανόνες που αποτρέπουν την παροχή χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες προς τις κυβερνήσεις.

Πρόκειται για απόφαση-σταθμό σε μια μακροχρόνια διαμάχη για το «τύπωμα χρήματος» και τα όρια των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αποτελεί νίκη για την ΕΚΤ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, από το οποίο είχε ζητηθεί να αποφανθεί επί της αγωγής της προαναφερθείσας ομάδας ευρωσκεπτικιστών , είχε κρίνει πως υπάρχουν λόγοι να πιστεύει ότι το σχέδιο OMT παραβίαζε τους κανόνες που απαγορεύουν στην ΕΚΤ να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις. Ζήτησε γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διατήρησε όμως το δικαίωμά του να λάβει την τελική απόφαση.

Πηγή: Sofokleousin.gr