Το σενάριο εκλογών επαναφέρει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο BBC και τη Liberation

Μία οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι οικονομικά εφικτή επεσήμανε ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

«Πριν από μερικές εβδομάδες παρουσιάσαμε τις ιδέες μας, οι οποίες πιστεύαμε ότι ήταν το κοινό έδαφος των διαπραγματεύσεων των τελευταίων δύο-τριών μηνών. Πιστεύουμε ότι έχουμε διάθεση συμβιβασμού, κάναμε προτάσεις, τις οποίες παρουσιάσαμε στους θεσμούς σε έγγραφο που ήταν πολύ κοντά στις αρχικές τους προτάσεις», τόνισε ο κ.Τσακαλώτος.

Και υπογράμμισε: «Συνεπώς, αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι μπορούν να γίνουν περαιτέρω υποχωρήσεις, αναζητούμε κοινό έδαφος, αλλά το τελικό προϊόν αυτού που θα συμφωνήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις, τα επενδυτικά προγράμματα, τη χρηματοδότηση, θα πρέπει να είναι οικονομικά εφικτό. Εάν δεν πετύχουμε οικονομικά εφικτή συμφωνία, τότε θα πάμε στο λαό».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα πρέπει να είναι ικανή να τηρήσει τις δημοσιονομικές τις δεσμεύσεις. «Εάν συμφωνήσουμε σε ένα στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 1% φέτος και 2% του χρόνου, τότε εγώ θα μπορώ να πω στον πρωθυπουργό, ότι μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς να υποχωρήσουμε σε μεγαλύτερη ύφεση που θα κάνει ανέφικτους τους στόχους, και τότε οι Ευρωπαίοι θα επιστρέψουν και θα πουν: Δεν μπορείτε να μιλήσετε στους Έλληνες, γιατί ποτέ δεν εκπληρώσατε τις υποσχέσεις σας».

Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε: «Θα πρέπει να μας αφήσετε να δοκιμάσουμε μια διαφορετική συνταγή».

Στο ερώτημα, για το εάν η κυβέρνηση θα προσφύγει σε δημοψήφισμα στην περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός εξηγεί : «Επιθυμούμε μια συμφωνία με ένα σωστό πρόγραμμα στο εσωτερικό της ευρωζώνης (…) Εάν όμως η επιλογή θα είναι η συνέχιση της λιτότητας μέσα στο ευρώ, ή έξοδος από το ευρώ, ανήκει στον ελληνικό λαό να εκφράσει την άποψή του», δήλωσε.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Τσακαλώτος αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, τις θέσεις του για το περιθώριο χρόνου που θα πρέπει να παραχωρηθεί στην Ελλάδα.

«Θα πρέπει να μας δοθεί ένα έτος », εξηγεί, «με μια συμφωνία για το χρέος και ένα πρόγραμμα επενδύσεων. Να μας δοθεί ο χρόνος να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αγωνισθούμε κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση», τονίζει.

Χθες, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση του 1,6 δισ. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθότι δεν έχει τα χρήματα.

ethnos.gr

«Αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, το ευρώ μπορεί να