H Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοξένησε την ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου με θρησκευτικούς ηγέτες. Ο πρώτος Aντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς υποδέχτηκε τον Aντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι και δεκαπέντε θρησκευτικούς ηγέτες χριστιανικών, εβραϊκών, μουσουλμανικών, ινδουιστικών, βουδιστικών και μορμονικών κοινοτήτων.

Η φετινή συνάντηση είχε ως θέμα «Ζούμε μαζί ξεπερνώντας τις διαφωνίες μας».

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Ο διάλογος αυτός ποτέ δεν ήταν σημαντικότερος. Καθώς οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν θεμελιώδεις προκλήσεις, οι εκκλησίες και οι θρησκείες συγκαταλέγονται στους παράγοντες που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και τη γεφύρωση των διαφορών που διχάζουν. Οι ηγέτες που βρίσκονται ανάμεσά μας συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορούν να προσφέρουν την πείρα τους στην καταπολέμηση του φονταμενταλισμού και των διακρίσεων αλλά και στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης.»

Ο Aντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, αρμόδιος για την υλοποίηση του διαλόγου, πρόσθεσε: «Μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να νικήσουμε τη ριζοσπαστικοποίηση και τον φονταμενταλισμό. Ο διάλογος μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων έχει καθοριστική σημασία για την υπεράσπιση των αξιών των κοινωνιών μας. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να ενισχύσουν αυτόν τον διάλογο και να μην τον περιορίσουν στο επίπεδο της θρησκευτικών ηγετών και των θεολόγων, αλλά να τον επεκτείνουν στους νέους. Οφείλουμε να επενδύσουμε περισσότερο, όχι μόνο στην οικονομία μας αλλά και στο μέλλον των νέων της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα προάγουν βασικές αξίες, όπως η ειρήνη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στις μελλοντικές γενιές και κοινωνίες».

Τα συμπεράσματα της σημερινής συνάντησης υψηλού επιπέδου θα συζητηθούν στο πρώτο ετήσιο Συμπόσιο για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στην ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2015. Το κεντρικό θέμα του Συμποσίου θα είναι «Ανεκτικότητα και σεβασμός: πρόληψη και καταπολέμηση του μίσους έναντι των Εβραίων και των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη».

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει συχνά συναντήσεις υψηλού επιπέδου και συζητήσεις εργασίας με τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές ενώσεις και κοινότητες, καθώς και με φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις. Η σημερινή υψηλού επιπέδου συνάντηση ήταν η ενδέκατη μιας σειράς συναντήσεων που εγκαινίασε η Επιτροπή το 2005. Από το 2009 ο διάλογος με τις εκκλησίες, τις θρησκευτικές, φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις προβλέπεται στη συνθήκη της Λισαβόνας.

Η Επιτροπή συμβάλλει στον διάλογο μέσω συναντήσεων όπως η σημερινή και μέσω οικονομικής στήριξης σχεδίων που προωθούν τη διαπολιτισμική, διαθρησκευτική και διαδογματική κατανόηση. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες» (2014-2020), η Επιτροπή συγχρηματοδοτεί, με προϋπολογισμό ύψους 185,5 εκατ. ευρώ, σχέδια ευαισθητοποίησης στις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ανεκτικότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός και η συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών.

Το πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» (2014-2020) θα στηρίξει το 2015 σχέδια που εστιάζουν στην πρόληψη και καταπολέμηση του μίσους και της μισαλλοδοξίας έναντι των Εβραίων και των Μουσουλμάνων, καθώς και σχέδια που προωθούν την ανάπτυξη εργαλείων και πρακτικών για την πρόληψη, τον έλεγχο και την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, με την ανάπτυξη αντεπιχειρημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες για τον διάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις εκκλησίες, τις θρησκευτικές κοινότητες και τις φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις περιέχονται στην ιστοσελίδα της ΓΔ Δικαιοσύνης για τα θεμελιώδη δικαιώματα

Δελτίο Τύπου για την ετήσια συνάντηση της Επιτροπής με φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις στις 2 Ιουνίου 2015

To Δελτίο Τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ

Κατάλογος συμμετεχόντων

Joelle AFLALO, Εβραϊκή Κοινότητα του Λουξεμβούργου

François CLAVAIROLY, Πρόεδρος της Προτεσταντικής Ομοσπονδίας της Γαλλίας (Fédération Protestante de France)

Jamie CRESSWELL, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βουδιστών

Albert GUIGUI, Αρχιρραβίνος Βρυξελλών και Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Ευρωπαίων ραβίνων στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη

Khalid HAJJI, Γενικός Γραμματέας του Ουλεμά Ευρώπης Μαρόκου

Svamini HAMSANANDA, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ινδουιστών

Επίσκοπος Christopher HILL, Πρόεδρος της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών

Επίσκοπος Robert INNES, Επίσκοπος στην Ευρώπη

Πρεσβύτερος Patrick KEARON, Πρώτος Σύμβουλος για την Ευρώπη / Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών

Ο Σεβασμιότατος Καρδινάλιος Reinhard MARX, Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Freising και πρόεδρος της COMECE

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης JOSEPH, Ρουμανική και Ορθόδοξη Μητρόπολη της Δυτικής και Νότιας Ευρώπης

Ali Sayed RAZAWI, Κοινός Γενικός Γραμματέας των Majlis e Ulama e Shia Europe

Irmgard SCHWAETZER, Präses της Συνόδου της Ευαγγελικής Εκκλησίας Γερμανίας

Maria VOCE, Πρόεδρος του κινήματος Focolare

Αικατερίνη Καρκαλά-Ζορμπά, Ορθόδοξος Ακαδημία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ελλάδα

 

Πηγή: Γραφείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής