“Ένα Grexit, εάν η κρίση χρέους της Ελλάδας συνεχίζει να κλιμακώνεται, δεν είναι αυτό που φαντάζει ως το πλέον πιθανό σενάριο. Ούτε το Graccident. Αυτό που είναι το πιο πιθανό σενάριο, στη πραγματικότητα, είναι η πτώση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα”.

Αυτή είναι η άποψη που εκφράζεται στο σημερινό φύλλο της Handelsblatt, σε έναάρθρο που μάλιστα φέρει τον τίτλο: “Η πτώση του Αλέξη Τσίπρα: Τι θα συμβεί στο μέλλον στην Ελλάδα;”.

Η φωτογραφία του άρθρου μάλιστα, που απεικονίζει το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα σε μια μεγάλη σημαία, την οποία όμως μαζεύουν εκείνη τη στιγμή, συνοδεύεται από τη λεζάντα: “τελείωσαν οι ημέρες του Αλέξη Τσίπρα;”.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως το πιο πιθανό σενάριο, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και η πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής, δεν είναι ούτε το περίφημο Grexit για το οποίο γίνεται συχνά λόγος, ούτε καν για το Graccident και την θεμιτή ή αθέλητη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το πιο πιθανό σενάριο, αναφέρεται, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, είναι η πτώση του Αλέξη Τσίπρα, η “αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα”, ενώ γίνεται αναφορά και στην αλλαγή και σκλήρυνση της στάσης της Ελλάδας απέναντι στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που έχουν γίνει, αλλά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τους τελευταίους μήνες.

Μπορεί η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, να σημείωσε πρόσφατα πς “όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος”, αλλά όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μάλλον συνειδητοποιούν πως οι πιθανές διέξοδοι από τη κρίση κλείνουν και δύσκολα θα αποφευχθεί μια σύγκρουση.

Ένας συμβιβασμός, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές δείχνει “εξαιρετικά απίθανος”, όλο και περισσότερο, καθώς, όπως σημειώνεται στο κείμενο, λύση δεν δόθηκε ούτε στη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στο Eurogroup της Πέμπτης.

Η επικείμενη σύνοδος της Δευτέρας χαρακτηρίζεται ως μια “τελευταία ελπίδα”, καθώς παρότι μεταξύ των δύο πλευρών, η διαφορά αφορά λίγα δισεκατομμύρια, η συμφωνία μοιάζει ταυτόχρονα τόσο κοντά, και τόσο μακριά, αντίστοιχα.

Οι διαφορές, όσον αφορά τις αποφάσεις για μέτρα που θα ληφθούν, δεν έχουν πλέον να κάνουν μόνο με χρηματικά ποσά- κυρίως, έχουν να κάνουν με μια έλλειψη εμπιστοσύνης, που υπάρχει. “Χρήματα θα μπορούσαν να υπάρξουν αρκετά, εκείνη που έχει εξαντληθεί είναι η καλή θέληση”, σημειώνεται.

Το άρθρο καταλήγει πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να ξεπεράσουν τα πολιτικά τους ταμπού, ειδάλλως θα μπορούσε να προκληθεί αναταραχή, τόσο στο ελληνικό όσο και στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Εξάλλου, ο σκοπός είναι ένας, αυτός που όλοι εύχονται: ησυχία και ηρεμία.

Πηγή:  HuffPost Greece  |