Στην τελική (;) ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας. Σειρά συναντήσεων του Πρωθυπουργού πριν την Σύνοδο
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναντήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνάντηση κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, στη συνέχεια θα προστεθούν η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το απόγευμα πριν την σύνοδο, θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και στις 8 ώρα Ελλάδος θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.
Παράθυρο για επίτευξη συμφωνίας αφήνουν οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η Ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων. “Καλή βάση” για τις συνομιλίες τις χαρακτηρίζει η Κομισιόν, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι άλλες πιέσεις θα δεχθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στις συναντήσεις που θα έχει πριν την Σύνοδο Κορυφής.
Τα σημερινά δημοσιεύματα επικεντρώνουν τα ρεπορτάζ τους στα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφωνίες των δυο πλευρών.
Το πρώτο Θέμα σημειώνει ότι “Σήμερα η πιο κρίσιμη ημέρα: Τελευταία κίνηση του Τσίπρα για συμφωνία“, και το ρεπορτάζ του αναφέρει τα εξής:
Με νέες προτάσεις ανά χείρας ο πρωθυπουργός – Σκοπίμως δεν τις απέστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες από το βράδυ της Κυριακής – Στις 11:45 συνάντηση με τον Γιούνκερ – Στις 12 συνάντηση με Λαγκάρντ, Κερέ, Ντάισελμπλουμ – Στις 19:30 «βλέπει» Τουσκ – Στις 20:00 η Σύνοδος Κορυφής
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες αποφασισμένος να εξασφαλίσει μία συμφωνία με τους δανειστές: Είναι διατεθειμένος να παρουσιάσει νέα, έστω και επώδυνα μέτρα, ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό, για το οποίο πιέζεται από τους δανειστές, αλλά υπό έναν όρο: η συμφωνία θα έχει σοβαρά στοιχεία βιωσιμότητας, θα μπορεί να σταθεροποιεί δηλαδή και να δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία για να βγει από την κρίση μεσοπρόθεσμα. Άρα, κατά την ελληνική πλευρά πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή, ισχυρή δέσμευση για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο.
Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν, με αφορμή και την γκρίνια που υπήρξε χθες βράδυ από την Κομισιόν ότι δεν πήρε τις νέες προτάσεις, πως ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία θα καταθέσουν τις νέες ιδέες μόνο εάν βρουν πρόσφορο έδαφος για τις δύο προϋποθέσεις. Με βάση αυτή την τακτική το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να μην στείλει από χθες κάποιο νέο σχέδιο, αλλά να το «αναπτύξει» στις σημερινές κρίσιμες συναντήσεις και συσκέψεις, στις οποίες θα μετέχει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, καθώς συνεδριάζει και το Eurogroup.
Η σύγχυση πάντως που υπήρξε χθες βράδυ για το εάν έχει αποστείλει η όχι η Αθήνα το νέο σχέδιο επιτάθηκε και από το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε κάποια στιγμή πως έχει λάβει τις ελληνικές προτάσεις και μάλιστα πρόσθεσε ότι ίσως κάποιες χώρες να έχουν αντίτυπο. Το πιθανότερο, εκτιμούν πηγές κοντά στην κυβέρνηση, είναι να ενημερώθηκε για τις προθέσεις και τις νέες ιδέες της Αθήνας ο Γάλλος πρόεδρος, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ κατευθείαν από τον κ. Τσίπρα κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί τους ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Κυριακής. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη βούληση των δύο ηγετών, δηλαδή τον γαλλογερμανικό άξονα, για την επίτευξη μίας πολιτικής λύσης και εκτιμά ότι αυτή η βούληση θα υπερισχύσει όλων των άλλων δυνάμεων, που δρουν στην ευρωζώνη ενάντια σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Μάλιστα ο πρωθυπουργός φαίνεται σε αυτή τη φάση να αξιοποιεί και την ανησυχία ιταλών και Ισπανών, που πιέζουν να δοθεί μία λύση, καθώς τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να εκτινάξει και τα δικά τους επιτόκια δανεισμού.
Σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των Θεσμών.
Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον προέδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Μάλιστα πριν και από την πενταμερή Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Πάντως είναι ακόμη αβέβαιο τι θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup, στη συνεδρίαση που θα ακολουθήσει στις 13:30. Έτσι κι αλλιώς η Αθήνα θεωρεί αυτή τη συνεδρίαση αποτέλεσμα των πιέσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία προσπάθεια των σκληρών της ευρωζώνης να σαμποτάρουν μία βιώσιμη και δίκαιη λύση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχει δρομολογηθεί μία φόρμουλα συμφωνία, που θα προβλέπει εξάμηνη παράταση – δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο – με επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πιστωτικό γεγονός, πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος ύψους 0,8% και ρητή δέσμευση για το χρέος. Παράγοντες που έχουν γνώση των όσων συζητούνται λένε ότι η συμφωνία θα επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να βγει από τη διαπραγμάτευση με απώλειες, που θα είναι όμως διαχειρίσιμες πολιτικά, έστω κι αν απογοητεύσει ένα μέρος της εκλογικής του βάσης.
Η εξάμηνη, όπως και οποιασδήποτε διάρκειας παράταση της δανειακής σύμβασης, δεν είναι η πρώτη επιλογή της Αθήνας και εξαρτάται από τους όρους που θα τη συνοδεύουν. Φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο και μάλλον δεν έχει το περιθώριο να την απορρίψει από τη στιγμή που θα έχει κάποιες ελάχιστες εγγυήσεις για τα θέματα που την απασχολούν (χρέος και ανάπτυξη).
Το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου επικεντρώνεται στο Τι θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στη σημερινή σύνοδο Κορυφής και αναφέρει χαρακτηριστικά:
Κορυφώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές τη φορολογία και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και να επιτευχθεί η συμφωνία την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Από χθες ο υπουργός Επικρατείας Ν Παππάς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης βρίσκονται σε επαφές με εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές και να επιτευχθεί συμφωνία στη σημερινή έκτατη συνοδό κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο μέτωπο του ΦΠΑ το κρίσιμο θέμα είναι ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 13%. Οι δανειστές πιέζουν ώστε η εστίαση να υπαχθεί στον συντελεστή 23% από 13% σήμερα καθώς με το μέτρο αυτό μειώνεται σημαντικά η διαφορά των δύο πλευρών σε ότι αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ. Από την άλλη πλευρά, αδιαπραγμάτευτη είναι για την ελληνική κυβέρνηση η παραμονή του ηλεκτρικού ρεύματος στο 13% σε αντίθεση με τους πιστωτές που προτείνουν την μετάταξη του στο 23%. Η πρόταση που συζητείται στο τραπέζι είναι ΦΠΑ με τρεις συντελεστές 6%, 13% και 23% ενώ εκτιμάται ότι από τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν μπορούν να επιτευχθούν έσοδα 1% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τα φάρμακα θα παραμείνουν στο 6%.
Νέες προτάσεις έχουν κατατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Η νέα πρόταση που συζητείται είναι η εισφορά να ισχύσει για επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αντί για 1 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο σενάριο. Παράλληλα, αποκλείουν από το υπουργείο Οικονομικών κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι ένα από τα κρίσιμα μέτωπα στα οποία θα κριθεί η συμφωνία. Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι από την πρότασή τους για κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοτήσεων. Η ελληνική πρόταση προβλέπει να ξεκινήσουν οι περικοπές από 1.1. 2016 και να ολοκληρωθούν σε μία περίοδο 3 ετών προκειμένου να μη θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα. Εκτιμάται ότι στο καυτό αυτό μέτωπο θα υπάρξει τελικά συμφωνία στις σημερινές διαβουλευσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμφωνία.
Η Καθημερινή αναφέρει “Πιό κοντά στα δεδομένα των δανειστών η αντιπρόταση” και σημειώνει τα εξής:
Με αντιπρόταση που έρχεται πιο κοντά στα δεδομένα που έχουν θέσει οι δανειστές και κυρίως στο κομμάτι του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση προσδοκά σήμερα το λιγότερο σε μία σαφή δήλωση προσέγγισης των δύο πλευρών. Τα χρονικά περιθώρια, άλλωστε, για την ελληνική πλευρά είναι σχεδόν μηδαμινά, με το Δημόσιο να μην μπορεί υπό τις σημερινές συνθήκες να εξυπηρετήσει πλήρως μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν υπάρχουν και τα κεφάλαια για την εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τέλος Ιουνίου. Στο περιβάλλον αυτό, σήμερα το πρωί συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να εγκρίνει την αύξηση του ορίου του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA), ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στις τράπεζες.
Χθες έκλεισε η αντιπρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση της Αθήνας είναι ότι η κυβέρνηση περιλαμβάνει μέτρα εξοικονόμησης περίπου 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό σύστημα. Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει:
1. Υιοθέτηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρότειναν οι δανειστές. Δηλαδή, 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% του ΑΕΠ το 2016.
2. Λήψη μέτρων για βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του ασφαλιστικού συστήματος περίπου κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των εισφορών. Ένα από τα σενάρια που είχε εξεταστεί παλαιότερα ήταν η αύξηση κατά 2% των εργοδοτικών εισφορών, η αύξηση κατά επίσης 2% των εισφορών των εργαζομένων και η κατάργηση της μείωσης κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών.
Πέραν αυτών, θα προχωρήσει και ο δραστικός περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η κατάργησή τους να γίνει σε βάθος τριών ετών και όχι έξι ετών όπως αρχικά πρότεινε η κυβέρνηση, ενώ είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η περικοπή τους από τον Ιούλιο.
3. Δημοσιονομικά μέτρα – ΦΠΑ. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές προϊόντων από συντελεστή σε συντελεστή, ώστε να προκύψει η αύξηση των εσόδων κατά περίπου 1% του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί η πλειονότητα των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το ρεύμα παραμένει προς το παρόν στο 13%, όπως και η εστίαση.
Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονταν χθες «συγκρατημένα αισιόδοξοι» ενόψει των σημερινών εξελίξεων, καθώς η αντιπρόταση της Αθήνας δεν καλύπτει πλήρως την πρόταση Γιούνκερ, όπως ανέφεραν.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ανάγκη για επίτευξη μίας συμφωνίας είναι επιτακτική, καθώς τα κρατικά ταμεία είναι στο «κόκκινο». Αν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δήμοι δεν τοποθετήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση να καταβάλει στο τέλος του μήνα τους μισθούς και τις συντάξεις. Το «κενό» υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 600-800 εκατ. ευρώ για τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, ενώ δεν υπάρχει ούτε το 1,6 δις ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Επίσης, χωρίς συμφωνία και με τις εκροές καταθέσεων να είναι διαρκώς αυξανόμενες, αυξάνεται και ο κίνδυνος επιβολής μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων. Πάντως, για σήμερα η ΕΚΤ συνεδριάζει το πρωί, με σκοπό να αυξήσει τον ELA ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις τράπεζες.
Στις επόμενες ώρες το ενδεχόμενο συμφωνίας ακούγεται πλέον πιθανότερο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες που έχουν στα χέρια τους το κείμενο με τις προτάσεις της κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα σχέδιο που πλησιάζει, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, στο στόχο μιας ολοκληρωμένης (comprehensive) συμφωνίας το πλαίσιο της οποίας, μπορεί να στηριχθεί τόσο στις αλλαγές στο ασφαλιστικό όσο και στις μεταβολές στον ΦΠΑ με τις οποίες κλείνει σε μεγάλο βαθμό η διαφορά που υπάρχει στο δημοσιονομικό κενό, ενώ το εργασιακό μεταφέρεται για αργότερα. Το πλαίσιο αυτό χρηματοδοτικά επιτρέπει την απομάκρυνση του κινδύνου χρεοστασίου μέσα στο καλοκαίρι χωρίς τη χρήση των κεφαλαίων που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ και η χρήση τους εποπτεύεται από το EFSF. Ανοίγει, δε, ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του χρέους μεσοπρόθεσμα “απελευθερώνοντας” την εξυπηρέτηση του χρέους από τις υποχρεώσεις αποπληρωμής μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, που αρχίζει να τρέχει η εξυπηρέτηση του δανείου προς το EFSF και τα διακρατικά δάνεια.
Στο “καυτό” θέμα του ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η κυβέρνηση αποδέχεται την αλλαγή των συντελεστών στα νησιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απαίτηση των θεσμών, αποδέχεται την αύξηση του ΦΠΑ σε έξι πλούσια νησιά, μεταξύ των οποίων η Μύκονος, η Ρόδος κτλ., και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή στα υπόλοιπα.
Στο σημείο αυτό, όμως, παραμένουν οι ενστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και χτυπάνε “κόκκινο”. Σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Καμμένου, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ απειλεί με ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, ο κ. Καμμένος έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις προθέσεις του πριν το σχέδιο προτάσεων φύγει για τις Βρυξέλλες και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει από την πλευρά του για τους κινδύνους αυτούς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του.
Κατά πως φαίνεται όμως το εσωτερικό αυτό πρόβλημα της κυβέρνησης δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους διαπραγματευτές, ενώ σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ορισμένοι εκ των συνομιλητών του πρωθυπουργού αντιμετωπίζουν την παράμετρο αυτή ως εργαλείο τακτικής διαπραγμάτευσης και όχι σαν πραγματικό κίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης.
Σε ερώτηση του Capital.gr, για το κατά πόσο μπορεί η συγκεκριμένη πρόταση της Αθήνας να αποτελέσει πεδίο συμβιβαστικής λύσης σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής κοινοτικοί αξιωματούχοι απαντούν ότι η δήλωση του κ. Σχοινά πως η πρόταση αποτελεί καλή βάση συζήτησης είναι κυριολεκτική και κατά συνέπεια είναι δυνατόν να υπάρξουν πολύ γρήγορες διαδικασίες που να επιτρέψουν την κατάθεση κειμένου συμφωνίας μέχρι το απόγευμα αν δεν υπάρξουν απρόοπτες αναδιπλώσεις σε ουσιαστικά σημεία.
Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, ο χρόνος έχει οργανωθεί έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα διορθωτικών παρεμβάσεων πριν από τη βραδινή Σύνοδο.
Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι για το κλίμα μέσα στο οποίο εξελίσσονται οι διαδικασίες αυτές ότι το τελευταίο δεκαήμερο έχουν προηγηθεί συζητήσεις ανώτατων νομικών και δικαστικών αξιωματούχων από τη Γαλλία και τη Γερμανία, στις οποίες καταγράφεται σύγκλιση απόψεων σε νομικό επίπεδο που υποστηρίζει τη θέση ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση είναι νομικά αδύνατη και υπό τις παρούσες συνθήκες κάθε απόπειρα εξοστρακισμού της θα προκαλούσε μείζονος σημασίας πρόβλημα για τη νομική υπόσταση της Ευρωζώνης.
Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι για τις εκτιμήσεις αυτές έχουν ενημερωθεί τόσο η Α. Merkel όσο και ο F. Hollande ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής όπως και εκείνης της ερχόμενης Πέμπτης στην οποία το διακύβευμα είναι η ενδεχόμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Euro2day.gr εξηγεί “Πού θα κριθεί η μάχη στις Βρυξέλλες”
Ετοιμη για όλα τα ενδεχόμενα εμφανίζεται η κυβέρνηση πριν το μπαράζ των σημερινών επαφών με τελικό ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής. Με ποια ατζέντα κατεβαίνουν οι δυο πλευρές. Η επιλογή της παράτασης και τα ελληνικά προαπαιτούμενα. Καλή βάση για πρόοδο η ελληνική πρόταση, λέει η Κομισιόν.Πού θα κριθεί η μάχη στις ΒρυξέλλεςΓια το Θερινό Ηλιοστάσιο η πιο μεγάλη ημέρα ήταν χθες. Για την Ελλάδα, τη θέση της στην ευρωζώνη και για την ίδια την ευρωζώνη, η πιο μεγάλη ημέρα και νύχτα θα είναι ταυτόχρονα σήμερα.Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενώ στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονταν από το Σάββατο οι Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.Οι τελευταίες (προς ώρας…) «πινελιές» στη νέα, τρίτη σε δύο εβδομάδες, τροποποίηση της ελληνικής πρότασης, μπήκαν χθες και εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε επί πεντάωρο στο Μαξίμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ελληνική πρόταση έφτασε ξημερώματα σήμερα στις Βρυξέλλες. Το ανακοίνωσε με tweet ο διευθυντής του γραφείου του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ Martin Selmayr προσθέτοντας ότι «είναι καλή βάση για πρόοδο στην Σύνοδο Κορυφής».Μεσούσης της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου πάντως, ο κ.Τσίπρας ενημέρωσε για τις αλλαγές τηλεφωνικά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, χωρίς να υπάρξει καμία διαρροή, έσωθεν και…έξωθεν, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκαν. Κυβερνητική πηγή πάντως ανέφερε ότι οι εν λόγω επαφές «έδειξαν πως μπήκαμε σε σοβαρή συζήτηση».Με σημαδεμένα χαρτιά;Το κυβερνητικό επιτελείο μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες «με συγκρατημένη αισιοδοξία». Το μόνο σίγουρο, όπως λένε πηγές, είναι ότι σήμερα θα φανεί εάν οι «θεσμοί» επιδιώκουν πράγματι μία λύση ή εάν έχουν προκρίνει την πολιτική σύγκρουση μέχρι τέλους με την νέα κυβέρνηση. Εάν δηλαδή η σκληρή παρτίδα πόκερ θα παιχτεί σήμερα με σημαδεμένα χαρτιά.Σ΄αυτή την εκδοχή δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες. Αλλά και δεν θεωρούν βέβαιο ότι έφτασε η «μεγάλη ώρα» της συμφωνίας. Αυτό που αναμένουν – στην καλύτερη περίπτωση – από την αποψινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης είναι να διαπιστωθεί η πρόοδος σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και να δοθεί η «εντολή» στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της τεχνικής πλευράς.Θα ξέρουμε από το μεσημέρι…Τα μηνύματα, ουσιαστικά, θα έχουν δοθεί πολύ πριν ξεκινήσει η έκτακτη Σύνοδος, καθώς:* Πριν το μεσημέρι (13:30) θα συνεδριάσει το Eurogroup – μάλιστα ο Γερουν Ντάισελμπλουμ επέσπευσε κατά 2,5 ώρες την έναρξη για να υπάρχει άφθονος χρόνος συζήτησης πάνω στη νέα ελληνική πρόταση. Η στάση του Β. Σόιμπλε αναμένεται σκληρή αν κρίνει κανείς από τις χθεσινές δηλώσεις περί «συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες». Νωρίτερα συνεδριάζει το EWG εξετάζοντας την ελληνική πρόταση.* Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ανακοίνωσε χθες, αίφνης, ότι θα υπάρξει συνάντηση του κ.Τσίπρα με τους επικεφαλής των «θεσμών», δηλαδή με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκαρντ (στην ομάδα θα προστεθεί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ) ενώ νωρίτερα ο ίδιος θα έχει ξεχωριστό τετ α τετ με τον πρωθυπουργό.Που σημαίνει ότι ενισχύεται η «τεχνική» πλευρά της διαπραγμάτευσης κορυφής και θα προηγηθεί της «πολιτικής» που θα ξεκινήσει, επισήμως, στη Σύνοδο στις 8μμ.* Ενδιάμεσα η ΕΚΤ θα πάρει αποφάσεις για το ELA.Οχι σε παράταση με ασφυξίαΣύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το σενάριο της παράτασης του ισχύοντος δανειακού προγράμματος κερδίζει έδαφος ώστε η κατάληξη να είναι «win win» – για την Αθήνα και τους «θεσμούς».Επ΄αυτού, η επίσημη κυβερνητική θέση είναι ότι διεκδικεί, απόψε, «μία αμοιβαία επωφελή συμφωνίας που θα δίνει οριστική λύση και δεν θα μεταθέτει την αντιμετώπιση του προβλήματος».Ανεπισήμως όμως κορυφαίοι υπουργοί έλεγαν μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο πως «ναι μεν η παράταση δεν αποτελεί πρώτη επιλογή μας αλλά την συζητάμε υπό όρους».Τους εξής δύο:Πρώτον, η παράταση (σ.σ. για τρίμηνη ή τετράμηνη μιλούν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης) να συνοδευτεί από χρηματοδότηση που δεν θα επαρκεί μόνο για την αποπληρωμή των δανείων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ (ύψους 10,3 δισ. ευρώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο) αλλά και για τις ανάγκες της χώρας στο εσωτερικό της «πλην της καταβολής μισθών-συντάξεων που είναι διασφαλισμένη».Τα ποσά, λένε, θα προκύψουν από τα «υπόλοιπα» του ευρωπαϊκού πυλώνα (1,8 συν 1,9 δις ευρώ), τα 10,9 δις ευρώ του ΤΧΣ και την αύξηση του ορίου έκδοσης εντίκων – ή από συνδυασμούς των παραπάνω.Δεύτερον, στη «μίνι συμφωνία» (που θα συνεπάγεται η παράταση) να υπάρχει αναφορά στο χρέος – έστω και χωρίς χρονοδιαγράμματα και εργαλεία διευθέτησης.Ακύρωσε αυριανή ομιλίαΑν όλα πάνε καλά… και φτάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής, ο «καπνός» (λευκός, γκρίζος ή μαύρος) θα βγεί αργά τη νύχτα.Οπως σημειώσαμε και χθες πάντως, ο κ.Τσίπρας ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο το πρωί ομιλία του στο Στρασβούργο, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μένει να δούμε εάν θα παραμείνει για επαφές στις Βρυξέλλες ή εάν θα επιστρέψει στην Αθήνα για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης…
Το news247.gr υπογραμμίζει ότι “Η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα έφτασε. Τα 20 μέτρα που θα φέρουν την πολυπόθητη συμφωνία” και αναλύει:
Εκμηδένισε την απόσταση του 0,5% του ΑΕΠ που τη χώριζε από τους δανειστές η Ελλάδα. Αυξάνονται κατά 900 εκατ. ευρώ τα εισπρακτικά μέτρα. Ο μακρύς κατάλογος της βελτιωμένης ελληνικής πρότασης.
Mε όπλο την αύξηση των εισπρακτικών μέτρων κατά 900 εκατ. ευρώ, επιχειρεί η Ελλάδα να πείσει τους δανειστές πως, μετά το θρίλερ των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, ήρθε η ώρα για συμφωνία.
Η μέρα της κρίσης έφτασε, η στιγμή της αλήθειας έρχεται και πλέον είναι θέμα λίγων ωρών να διαπιστωθεί εάν Ελλάδα και δανειστές μπορούν να φτάσουν στην πολυπόθητη συμφωνία που θα ανοίξει εκ νέου τους κρουνούς χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία και θα αποτρέψει το ελληνικό ατύχημα, ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό.
Η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση – που εστάλη ήδη στους δανειστές και την οποία θα παρουσιάσει στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης – προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, τις πρόωρες συνταξοδοτήσεις, καθώς και στην έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων.
Ο Γ. Βαρουφάκης αναμένεται να δώσει το παρών σε μια από τις πιο καθοριστικές συνεδριάσεις σε επίπεδο Eurogroup που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, με στόχο να προκύψει συμφωνία σε τεχνικό – τεχνοκρατικό επίπεδο και να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική συμφωνία, λίγες ώρες αργότερα, στη διάρκεια της κρίσιμης Συνόδου Κορυφης των Ευρωπαίων ηγετών.
Μετά από ένα καυτό σαββατοκύριακο γεμάτο ζυμώσεις, διαβουλεύσεις και επαφές, το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε σε μεγάλη αναμόρφωση των ελληνικών προτάσεων, με στόχο να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση φαίνεται πως έχει εκμηδενίσει την απόσταση του 0,5% του ΑΕΠ που χώριζε Αθήνα και θεσμούς στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού του 2015.
Η διαφορά του 0,5% του ΑΕΠ συνέχιζε να προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, ακόμη και μετά τη συμφωνία για τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017).
Στην πρώτη γραμμή των εισπρακτικών μέτρων βρίσκονται οι ευρείες μετατάξεις προϊόντων στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, αλλά και η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, που θα αρχίσει να επιβάλλεται σε όσες επιχειρήσεις κατέγραψαν κέρδη άνω των 500.000 ευρώ το 2014.
Στη βελτιωμένη ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται ακόμη η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και η μεγαλύτερη μείωση των αμυντικών δαπανών.
Η μείωση των συντάξεων παραμένει «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται, πλην της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ζητά να ισχύσει η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 1/1/2016, ενώ οι δανειστές επιμένουν από 1/7/2015, ζητώντας να κλείσουν «εδώ και τώρα» οι πόρτες για 120.000 υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα προ-συνταξιοδότησης.
Ειδικότερα, η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τα εξής:
1) Διατηρείται το καθεστώς των τριών συντελεστών ΦΠΑ, με έναν υπερμειωμένο 6%, έναν μεσαίο 13% και τον υψηλό 23% (έναντι 6,5%, 13% και 23% σήμερα).
Η ελληνική πρόταση προβλέπει σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό, με στόχο την είσπραξη εσόδων 1,8 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές.
Ταυτόχρονα η Αθήνα δίνει μάχη η ΔΕΗ να παραμείνει στο 13%, ενώ η εστίαση φαίνεται πως τελικώς οδηγείται στο 23%.
2) Επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% σε περισσότερες από 1.400 επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ (έναντι επιβολής σε εταιρείες με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη ελληνική πρόταση) για το 2014.
Στόχος του μέτρου είναι η είσπραξη εσόδων πάνω από 1,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, 650 εκατ. ευρώ το 2015 και 650 εκατ. ευρώ το 2016.
3) Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% από τη φετινή χρήση.
Το μέτρο αφορά περισσότερες από 14.900 επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να καταβάλουν έξτρα φόρο 450 εκατ. ευρώ το 2016.
4) Κατάργηση της έκπτωσης του 30% στην έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 30.00 ευρώ ετησίως
Από την εφαρμογή του μέτρου αναμένονται έσοδα ύψους 220 εκατ. ευρώ για το 2015 και 250 εκατ. ευρώ για το 2016.
5) Επιβολή φόρου στην τηλεοπτική διαφήμιση με στόχο να προκύψουν έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ για το 2015 και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για το 2016.
6) Επιβολή φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο.
Από την εφαρμογή του μέτρου προβλέπονται έσοδα 35 ύψους εκατ. ευρώ για το 2015 και 225 εκατ. ευρώ το 2016.
7) Αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% για Ι.Χ άνω των 2.500 κυβικών, αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής και πισίνες.
Από την εφαρμογή του μέτρου προβλέπονται έσοδα ύψους 47 εκατ. ευρώ για το 2015 και ακόμη 47 εκατ. ευρώ το 2016.
8) Περικοπές ύψους 200 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες για το 2016.
9) Διοικητική επίλυση των διαφορών σχετικά με τη φορολογία ακινήτων των τελευταίων χρόνων.
Από το εν λόγω μέτρο προβλέπονται έσοδα 50 εκατ. ευρώ για το 2015 και ακόμη τόσα για το 2016.
10) Τεχνικός έλεγχος για όσα οχήματα δεν πέρασαν ΚΤΕΟ. Υπολογίζονται έσοδα ύψους 122 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016.
11) Οφειλές από ανασφάλιστα οχήματα.
Υπολογίζονται έσοδα 51 εκατ. ευρώ για το 2015 και 40 εκατ. ευρώ για το 2016.
12) Περιορισμός στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Υπολογίζεται εξοικονόμηση δαπανών ύψους 71 εκατ. ευρώ για το 2016.
13) Επιστροφές από τη φαρμακευτική δαπάνη.
Εξοικονομούνται 140 εκατ. ευρώ το 2015 και 140 εκατ. ευρώ το 2016.
14) Πάταξη λαθρεμπορίου στα καύσιμα.
Στόχος είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 75 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ. ευρώ το 2016.
15) Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Προβλέπονται έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ έως το 2016.
16) Πάταξη φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ.
Προβλέπονται έσοδα 50 εκατ. ευρώ το 2015 και 700 εκατ. ευρώ το 2016.
17) Περιορισμός των τριγωνικών συναλλαγών.
Υπολογίζονται έσοδα ύψους 24 εκατ. ευρώ το 2015.
18) Προμήθειες και τηλεοπτικές άδειες.
Προβλέπονται έσοδα 340 εκατ. ευρώ για το 2015.
19) Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Υπολογίζονται έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016.
20) Εφαρμογή κανόνων της Ε.Ε. για το περιβάλλον και την γεωργία.
Προβλέπονται έσοδα ύψους 276 εκατ. ευρώ το 2015.
Τέλος ο ΣΚΑΙ στο ρεπορτάζ για “Τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα στους δανειστές” αναφέρει τα εξής:
Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία που θα αποτρέψει την χρεοκοπία για την Ελλάδα, είπε ο επίτροπος Μοσκοβισί, ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής, η Αθήνα απέστειλε τις νέες της προτάσεις σε Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Τόνισε ότι στο σημερινό Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, θα αποφασιστεί κατά πολύ η μοίρα της Ελλάδας στο ευρώ.
Χαρακτήρισε μάλιστα τη μέρα αυτή κρίσιμη, αποφασιστική και ζωτική, για την τύχη της Ελλάδας και για την τύχη του ευρώ καθώς οπως σημείωσε «πάνε και τα δυο μαζί».
Η δουλειά γύρω από τις ελληνικές προτάσεις είναι «ποιοτική» και οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό «καλές συνθήκες», δήλωσε πριν απο λίγο ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν, σχολιάζοντας τις νέες ελληνικές προτάσεις.
Η πρόταση αποτελεί «Καλή βάση» για τις συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής, σχολίασε μέσω twitter, ο επικεφαλής του γραφείου του Ζ.Κ. Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάγερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση περιλαμβάνει λήψη μέτρων για το ασφαλιστικό, ίσο με το αίτημα των δανειστών στο 1,8 δισ ευρώ, που θα προέλθει από αύξηση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Περιλαμβάνει ακόμα την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και τη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά.
Αναμένεται να προβλέπει επίσης έκτακτη εισφορά για τις εταιρίες που έχουν καθαρά κέρδη από 500 χιλιάδες ευρώ και άνω και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από 30 χιλιάδες ευρώ.
Κομισιόν: «Καλή βάση» για τις συνομιλίες στη Σύνοδο η ελληνική ..