Τι πρέπει να κάνει έως την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας; Για να διατηρήσει την κυβερνητική πλειοψηφία πρέπει σε 48 ώρες να αποφύγει νέες παραχωρήσεις στους δανειστές και να πετύχει μια συμφωνία για το χρέος. Και τα δύο φαίνονται δύσκολα, γράφει η γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στις μεγάλες παραχωρήσεις που δέχτηκε να κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός για να πετύχει μια συμφωνία γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας που είναι έτοιμη να δείξει τα δόντια της.  

Μιλώντας στην  Die Zeit, ο Κώστας Λαπαβίτσας προειδοποιεί ότι δεν θα ψηφίσει «νέα οικονομικά μέτρα» και εξηγεί ότι προτιμά την έξοδο από το ευρώ. Από την πλευρά του ο Αλέξης Μητρόπουλος προειδοποίησε ότι η ελληνική πρόταση δεν θα περάσει από τη βουλή όπως είναι.

Δεν αποτελεί έκπληξη αυτή η επανάσταση: με «κόκκινες γραμμές» ο Αλέξης Τσίπρας διατηρούσε την ενότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις αυτές κατέρρευσαν, οι εντάσεις είναι λογικό να ξαναγεννηθούν.Ο κεντρικός στόχος των δανειστών είναι να αναγκάσουν τώρα τον Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί με τους κεντρώους από το Ποτάμι. Για να αποφύγει αυτό το σενάριο ο Τσίπρας πρέπει να πείσει τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να οπισθοχωρήσουν αλλά να γίνουν εμπροσθοφυλακή για το κόμμα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, το βράδυ της Δευτέρας, απέκλεισαν κάθε διαπραγμάτευση για το χρέος. Ωστόσο, όλοι καταλαβαίνουν, ότι ο Τσίπρας δεν θα μπορέσει να «πουλήσει» στη βουλή τη συμφωνία χωρίς ένα σχέδιο για το χρέος. Σύμφωνα με πηγή από την ελληνική κυβέρνηση «επιμένουμε σε μια διευθέτηση για το χρέος, και θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία». Αλλά αυτή η αισιοδοξία θα πρέπει να ταυτιστεί με την ευρωπαϊκή λογική, κυρίως τη γερμανική, η οποία από την πρώτη στιγμή αρνείται να συζητήσει το θέμα. Το καλύτερο που μπορεί να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια υπόσχεση αναδιάρθωσης «αργότερα, όταν η εμπιστοσύνη επανέλθει». Την ίδια που πέτυχε ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς, τον Νοέμβριο του 2012, χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί…

Γιατί αυτό το θέμα του χρέους είναι κεντρικό, αφού όσα χρωστάνε στα ευρωπαϊκά κράτη δεν πρέπει να αποδοθούν παρά μετά το 2020; Γιατί το να αποδεχθούν μέτρα λιτότητας χωρίς αναδιάρθωση είναι σαν να επιστρέφει η Ελλάδα εντελώς στην προηγούμενη λογική όταν τα πλεονάσματα χρησίμευαν στην αιώνια αποπληρωμή των δανειστών. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα συγκεντρώνει φόρους και θα παίρνει μέτρα λιτότητας ώστε να αποπληρώνει τους δανειστές. Τότε, η ελληνική οικονομία, παρά τις επενδύσεις Γιούνκερ και την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα έκανε απλά κύκλους.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι έως την Πέμπτη να αποσπάσει μια συμφωνία για το χρέος ώστε να κρατήσει όσο περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί στην πλειοψηφία και να αποφύγει το σενάριο που επιζητούν από την αρχή οι δανειστές: να σπάσουν την πλειοψηφία του Ελληνα πρωθυπουργού. Απομένει να δούμε τι θα γίνει αν ο Τσίπρας δεν τα καταφέρει.

Πηγή: The Toc