Τα ελληνικές προτάσεις, οι κρίσιμες συναντήσεις, οι αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ & το διπλό μέτωπο που αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός  

Ο δρόμος γιατην επίτευξη συμφωνίας δεν φαίνεται να είναι στρωμένος με ρόδα, αφ’ ης στιγμής κατατέθηκαν οι ελληνικές προτάσεις. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πιάσει δουλειά και η “ετυμηγορία” θα είναι έτοιμη στο αυριανό eurogroup. Πέρα όμως από αυτό η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το εσωτερικό μέτωπο και τις αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν ανοιχτά την διαφωνία τους, δηλώνοντας ότι αυτά ταμέτρα δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή. Ο ελληνικός τύπος, όπως είναι φυσικό, επικεντρώθηκε στα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες χθες, αναλύοντας τις ελληνικές προτάσεις και σκιαγραφόντας τι είναι πιθανό να ακολουθήσει και στο εξωτερικό μέτωπο με τους δανειστές, αλλά και στο εσωτερικό με όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκφράζουν την αντίδρασή τους.    

Tο ρεπορτάζ του BHMAτος κάνει λόγο για «Παγιδευμένη» στο ευρώ η ελληνική κυβέρνηση, και αναφέρει τα εξής: 

Φοροεπιδρομή με υπογραφή του Πρωθυπουργού και μετάθεση του προβλήματος στο εσωτερικό επιφέρει η έκτακτη σύνοδος κορυφής.

Η παράταση της εκκρεμότητας μετά τις κρίσιμες συναντήσεις των Βρυξελλών που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, ερμηνεύθηκε  ως ένδειξη της απροθυμίας του Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε ρήξη.

Παρά ταύτα, ήδη από το πρωί της Δευτέρας και αφότου κατέστη σαφές ότι στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα της τάξεως των 8 δισ. (2,7 δισ. ευρώ. για το 2015 και 5,6 δισ. για το επόμενο έτος), το ερώτημα που αιωρείται είναι αν η ενδεχόμενη συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή, χωρίς να υπάρξουν απώλειες από την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Με τον τρόπο αυτό φάνηκε πως κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα – εφόσον εν τέλει υπάρξει συμφωνία – μετατίθεται λίαν προσεχώς στο εσωτερικό και στο κατά πόσον ο κ. Τσίπρας είναι σε θέση να διαφυλάξει την συνοχή της κυβέρνησης και της Κ.Ο. του.

Ο κίνδυνος περιπλοκής πάντως δεν έχει εξαλειφθεί, καθώς στις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Ανγκελα Μέρκελ έγινε σαφές ότι πρόθεση για συζήτηση απομείωσης του χρέους δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα επιχειρήθηκε να τεθεί από τον κ. Τσίπρα κατά την συζήτηση με τους ομολόγους του στην Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να συναντήσει κάποια θετική ανταπόκριση.  Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι «δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία» και ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ευρώπης».

Την ίδια στιγμή, με βάση πληροφορίες από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας, η διαδικασία ερμηνεύθηκε ως μία ένδειξη της πραγματικής συνθήκης «εγκλωβισμού» και πιθανώς αμετάκλητης απόφασης της Ευρώπης να διατηρήσει την χώρα στην ΟΝΕ, ανεξαρτήτως των επιθυμιών της κυβέρνησης και με γνώμονα – κυρίως – την πολιτική σημασία της αδιατάραχτης πορείας  της ΟΝΕ ως οικονομικής και δυνάμει πολιτικής ενότητας.

Όπως κατέστη σαφές από τις συναντήσεις της νύχτας που προηγήθηκε της Συνόδου, η θεσμική εκπροσώπηση της Ενωσης αντιμετώπισε ως συνομιλητή τον Αλ. Τσίπρα και όχι τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group (Ευκλ. Τσκαλώτο) ή το Eurogroup (Ι. Βαρουφάκη).

Υπό την έννοια αυτή, ένα από τα καθοριστικά σημεία των συζητήσεων των ημερών ήταν η προσωπική δέσμευση του κ. Τσίπρα για όλα τα προτεινόμενα μέτρα και τις προτάσεις της Αθήνας, όπως η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, οι αυξήσεις στην φορολογία και μία σειρά άλλων αποφάσεων που φάνηκε πως αξιολογήθηκαν σε πρώτη φάση ως ένδειξη πολιτικής βούλησης για την επίτευξη συμφωνίας – αν και εκκρεμεί η πλήρης τεχνική αξιολόγησή τους.

Η κίνηση αυτή απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ειδικώς αφότου ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος, ως επικεφαλής των ΑΝΕΛ το πρωί της Δευτέρας ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα μέτρο όπως η κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ.

Η κατάθεση των ελληνικών προτάσεων από τον Πρωθυπουργό και η συζήτησή επ’ αυτών, που προηγήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, φάνηκε πως ήταν το κυρίαρχο στοιχείο, εξ ου και η εξαιρετικά σύντομη διάρκεια της συνεδρίασης του eurogroup, από την οποία προέκυψε η αναγγελία μίας νέας συνεδρίασης εντός διημέρου.

Από τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους εκπροσώπους της τρόικας και ειδικώς από εκείνη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καταδείχθηκε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση επιζητεί την συνεργασία και όχι την σύγκρουση, καθώς ο κ. Τσίπρας σημείωσε στην συνομιλία του με την κυρία Λαγκάρντ ότι δεν επιδιώκει την αποχώρηση του Ταμείου από τις συζητήσεις και το πρόγραμμα, αλλά αντιθέτως θέλει την συμβολή του στην συζήτηση για το χρέος, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ως αντάλλαγμα την απόφαση για επιβολή σκληρών μέτρων. Παρά ταύτα, κάποιο θετικό σήμα δεν υπήρξε.

Καταλυτική εκτιμάται ότι ήταν η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της ΕΚΤΜάριο Ντράγκι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξέθεσε διεξοδικά την θέση του για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών και εξήγησε ότι αυτή θα συνεχιστεί όσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα. Κοινώς, ότι εντός μίας εβδομάδας αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη θετική, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς ελέγχου κεφαλαίων.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η ΕΚΤ δεν θα είναι καν σε θέση να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα σήμαινε την αδυναμία ανταπόκρισης της κυβέρνησης στις δανειακές της υποχρεώσεις αλλά ακόμη και στην καταβολή μισθών και συντάξεων, παρά τα όσα διατείνεται το Μέγαρο Μαξίμου – μία εξέλιξη που θα έθετε τη χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης.

 Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις συναντήσεις των Βρυξελλών έγινε σαφές ότι οι όροι των διαπραγματεύσεων είναι πολύ απλούστεροι (και σκληρότεροι) απ’ ό,τι πίστευε η ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό επειδή η απόφαση της ΕΚΤ της 22ης Ιανουαρίου με την οποία κατέστη δυνατή η αγορά ομολόγων από την τράπεζα, συνιστά στην ουσία και ένα τείχος προστασίας της ΟΝΕ έναντι μία ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες και αφότου όλα τα δεδομένα αποσαφνίστηκαν στην ελληνική κυβέρνηση, φάνηκε πως ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει εν τέλει επιλέξει το σενάριο της ρήξης με την ΟΝΕ, αλλά – αν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο – με ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει αντιδράσει ανοιχτά.

Στο δικό του ρεπορτάζ το Protothema.gr σημειώνει την κρισιμότητα του επόμενου 48ωρου, παρά την κατάθεση των προτάσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ενώ σε εκτενή ανάλυση καταγράφει πλέον τις ισορροπίες και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακόμα ένα κρίσιμο 48ωρο παρά τα 8 δισ. μέτρα

ΦΠΑ και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά – «Πρώτα ψήφιση στη Βουλή και προαπαιτούμενα, μετά χρηματοδότηση της Ελλάδας» το μήνυμα των εταίρων – Μοσκοβισί: Θα φτάσουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα εντός της εβδομάδας – Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Περιμένουμε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης

Ακόμα μία παράταση πήρε το ελληνικό δράμα καθώς η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής δεν κατέληξε σε συμφωνία και έτσι οι αποφάσεις μετατίθενται για το Eurogroup το βράδυ της Τετάρτης.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών σε 48 ώρες θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την ελληνική πρόταση που κατατέθηκε. Οπως ξεκαθάρισαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες η όποια συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί πρωταρχικά από το ελληνικό κοινοβούλιο και κατόπιν από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά. Οπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, τα «άγρια» μέτρα των οκτώ δισ. ευρώ, που δεσμεύεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, είναι απλά και μόνο η βάση συζήτησης, ενώ το ζήτημα της χρηματοδότησης και του χρέους έπεται… «Το χρέος είναι βιώσιμο» είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος της Γερμανίας, δίνοντας το στίγμα των Ευρωπαίων να παραπέμψουν τη σχετική συζήτηση στο μέλλον.

Οσον αφορά τα «αγκάθια», ΦΠΑ και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στις Βρυξέλλες.

Σήμερα από πλευράς Ευρωπαίων δηλώσεις έκανε ο αυστριακός υπουργός οικονομικών. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, αν δεν υπάρξει πρώτα συγκεκριμένο πλάνο εφαρμογής των νέων ελληνικών προτάσεων» διεμήνυσε το πρωί της Τρίτης ο Χανς Γ. Σέλινγκ. Μια μόλις ημέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την χώρα μας, ο κ. Σέλινγκ υπογράμμισε -σύμφωνα με το Reuters- ότι πρώτα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα από την ελληνική βουλή και στη συνέχεια θα εγκριθεί η βοήθεια για την χώρα. Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, σημειώνοντας παράλληλα πως ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν μπορεί να περάσει από την «πίσω πόρτα».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Σε νέες δηλώσεις του σήμερα υποστήριξε ότι κατά τις χθεσινές συναντήσεις καταγράφηκε πρόοδος και σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, αν και διευκρίνισε ότι υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. στον ΦΠΑ.

«Πρέπει να εργαστούμε με ηρεμία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε μια συμφωνία εντός της εβδομάδας. Είναι ζωτικής σημασίας» υπογράμμισε, αναφέροντας πως όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση.

«Η Κομισιόν επιδιώκει μια συμφωνία που θα έχει διάρκεια» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Η «μπάλα» στην Αριστερή Πλατφόρμα
Αρχισαν τα «νταούλια» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Λεουτσάκος: Έχω μεγάλες επιφυλάξεις για την ελληνική πρόταση – Λαπαβίτσας: Πώς θα πάμε στις εκλογικές μας περιφέρειες με αυτή τη συμφωνία; – Μητρόπουλος: Ο Τσίπρας να εξηγήσει πώς φτάσαμε εδώ – Μιχελογιαννάκης: Η Πρόεδρος της Βουλής δεν θα επιτρέψει να περάσουν από τη Βουλή σε ένα νόμο, σε ένα άρθρο – Κοδέλας: Η συμφωνία δεν μπορεί να έρθει και δεν πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή

Η ερώτηση της κυρίας Λαγκάρντ στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τις χθεσινές διεργασίες στις Βρυξέλλες «αν μπορεί να περάσει αυτά τα μέτρα από την Βουλή», δείχνει την δυσκολία που έχει μπροστά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας στις προσεχείς ημέρες που το τελικό κείμενο θα έλθει προς ψήφιση από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. 

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι πρώτα τα μέτρα θα ψηφιστούν από την ελληνική βουλή και στην συνέχεια θα πάρουν τον δρόμο της έγκρισης από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ. 

Το χρονοδιάγραμμα είναι σφικτό. Στις επόμενες δύο ημέρες οι θεσμοί από κοινού μέ την ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν για να εξειδικεύσουν τα σημεία που κατά τους δανειστές χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το τελικό κείμενο της συμφωνίας να πάρει την έγκριση του Eurogroup όπως από την αρχή απαιτούσε ο κ. Σόιμπλε. Στην συνέχεια ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση να το φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή. 

Αμηχανία στο εσωτερικό του κόμματος 

Η διαρροή των πρώτων πληροφοριών προκάλεσε μούδιασμα και αμηχανία στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ήδη από τα πρώτα στοιχεία και ενώ μένουν ακόμη πολλές αδιευκρίνιστες πτυχές η γενική αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις των δανειστών και ότι η συμφωνία δύσκολα θα περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι η διαφαινόμενη συμφωνία επιβεβαίωνει τις κριτικές που είχαν ασκηθεί «στην υποχωρητική τακτική της κυβέρνησης» και τους φόβους για τα χειρότερα που είχαν εκφραστεί. Οι πρώτες αντιδράσεις άρχισαν από χθες το βράδυ. 

Μιχελογιαννάκης: Η Πρόεδρος της Βουλής δεν θα επιτρέψει να περάσουν από τη Βουλή σε ένα νόμο, σε ένα άρθρο

Τον χορό έσυρε ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης ο οποίος μιλώντας στο δελτίο του Chanell 9 ανέφερε:  «Μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να περάσει απ’ τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα και θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει”.

Και σήμερα, με παρέμβασή του στο «Πρωινό ΑΝΤ1», δήλωσε ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση είναι εγκλήματα προεξοφλώντας ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή. Ο κ. Μιχελογιαννάκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι τα τρόφιμα και τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και οι έμμεσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις που ουσιαστικά αφαιρούν δύο μισθούς το χρόνο από κάθε εργαζόμενο. Είπε δε πως είναι σίγουρος ότι η Πρόεδρος της Βουλής δεν πρόκειται να επιτρέψει να περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα σε ένα νόμο σε ένα άρθρο, ακολουθώντας τακτικές προηγουμένων κυβερνήσεων τις οποίες το κόμμα του καταδίκαζε ως αντιπολίτευση.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης εκτίμησε ακόμη ότι: «Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ’ την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει «όχι» σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ρώτησε: «Πώς μπορείς να κάνεις μία συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;».

Ο κ. Μιχελογιαννάκης πρόσθεσε ότι δεν θα στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει γνωστά και σημείωσε ότι γνωρίζει ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία».

Μητρόπουλος: Ο Τσίπρας να εξηγήσει πώς φτάσαμε εδώ

Τις δικές του επιφυλάξεις κατέθεσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος λέγοντας στην τηλεόραση του Star ότι «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά. Πιστεύω ότι στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή». 

Το πρωί της Τρίτης, μάλιστα, με νέες δηλώσεις του στο MEGA κάλεσε τη Βουλή να στείλει μήνυμα εθνικής υπερηφάνειας στους δανειστές και μετά να ακολουθήσουν εκλογές ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει πώς φτάσαμε ως εδώ. Ζήτησε, επίσης, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος λέγοντας ότι πρέπει ο λαός να απαντήσει αν δέχεται αυτό το «μανιφέστο κοινωνικής γενοκτονίας».

Η «μπάλα» τώρα είναι στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να «καταπιεί» τις ενστάσεις που υπέβαλλε όλο το προηγούμενο διάστημα και να βρει επιχειρήματα για να ψηφίσει την συμφωνία ή σε διαφορετική περίπτωση να προκαλέσει εσωκομματικές και πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι δίχως σημασία ότι μέχρι και χθες στο βασικό της άρθρο η Iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε βασικό της θέμα άρθρο με τίτλο «ρεαλισμός ετούτες τις ώρες είναι η τόλμη για μία μεγάλη ανατροπή». 

Το άρθρο κάνει ιδιαίτερα «σκληρή» επίθεση στο εσωτερικό της χώρας μιλώντας για εκβιασμό των δανειστών και τελεσίγραφο το οποίο διακινούν: «νεοδοσίλογοι, δημοσιογράφοι, αναλυτές και πολιτικοί. Θαυμάστε την «Ευρώπη» τους και το σύγχρονο «ραγιαδισμό», επενδυμένο, όπως πάντα, με «ιδεολογική» πορφύρα, αντάξιο των χειρότερων στιγμών του «δοσιλογισμού» σε αυτή τη χώρα, που πάντα ήταν ανθηρός στις κρίσιμες ώρες της”.

Ασκεί όμως κριτική και στην ηγεσία της κυβέρνησης λέγοντας ότι «Δυστυχώς η Ελλάδα αφέθηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το στραγγαλισμό και τώρα τα τελεσίγραφα. Αυτές τις ώρες η κυβέρνηση βρίσκεται στις Βρυξέλλες , έχοντας στις αποσκευές της νέες υποχωρήσεις…Οι ξεπεσμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και η νεοαποικιοκρατική μετριότητα των κυρίαρχων ευρωζωνικών κύκλων πιθανώς να μην αρκεστούν στις παλιές και νέες κυβερνητικές υπαναχωρήσεις και να φορτώσουν την ατζέντα τους με νέες απαιτήσεις, επιδιώκοντας , ίσως, μια μείζονα κρίση για την «τελική λύση», με την κατάρρευση, όπως, ίσως, φαντάζονται, της κυβέρνησης».

Το άρθρο καταλήγει με την γνωστή πρόταση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ελλάδα στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα πρέπει να απαντήσει βλέποντας μπροστά και όχι πίσω, χαράσσοντας εναλλακτικούς δρόμους απέναντι σε παρωχημένα δόγματα και θέσφατα, που εμφανίζονται ως απαρασάλευτα από μια ξεπεσμένη ΕΕ και από μια διαπλεκόμενη εγχώρια ολιγαρχία η οποία πλουτίζει τρώγοντας τις σάρκες αυτής της χώρας. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλισμός των στιγμών για μια νέα προοπτική, όσο μεγάλες και να είναι οι προσωρινές δυσκολίες».

Λεουτσάκος: Έχω μεγάλες επιφυλάξεις για την ελληνική πρόταση

Εν τω μεταξύ, επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος, σχολιάζοντας το πρωί της Τρίτης την ελληνική πρόταση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Λεουτσάκος είπε πως θα πρέπει να δούμε συνολικά τα μέτρα και το τι θα περιλαμβάνουν για την ελάφρυνση του χρέους και την αναπτυξιακή προοπτική που θα δίνουν στη χώρα, γιατί εξετάζοντας τα μεμονωμένα είναι προφανές ότι είναι ετεροβαρή και καταδεικνύουν τα ασφυκτικά πλαίσια της ευρωζώνης.

Ωστόσο, όπως τόνισε, διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις για τα προτεινόμενα μέτρα και για το αν αυτά θα περάσουν στη Βουλή.

Λαπαβίτσας: Πώς θα πάμε στις εκλογικές μας περιφέρειες με αυτή τη συμφωνία;

Αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα δηλώνει από την πλευρά του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας.

«Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;» αναρωτιέται ο βουλευτης Ημαθίας.

Ερωτηθείς για το ποιες πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές ο κ. Λαπαβίτσας απαντά ότι «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μέτρα λιτότητας». Ο κ. Λαπαβίτσας στη συνέντευξή του αφήνει, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές λέγοντας ότι «αυτό δεν θα αποτελέσει έκπληξη για μένα». 

«Αλλά αυτό δεν θα οφείλεται στο ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να συμβιβαστεί. Οι δανειστές απαιτούν την πλήρη παράδοση» εξηγεί, ενώ τάσσεται, δε, υπέρ της εξόδου από το ευρώ είτε για πέντε χρόνια είτε με αμοιβαία συμφωνία ώστε η ελληνική οικονομία να ανασάνει.

Κοδέλας: Η συμφωνία δεν πρέπει να έρθει στη Βουλή και δεν μπορεί να ψηφιστεί

Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι συμφωνία που θα προσθέτει νέα βάρη και δεν δίνει διέξοδο στη χώρα δεν πρέπει να έρθει στη Βουλή έστειλε με δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας.

Παράλληλα άσκησε κριτική ότι χάθηκε χρόνος από την 20η Φεβρουαρίου και έκανε λόγο για λάθος εκτίμηση «ότι θα βρεθεί με έναν σχετικά εύκολο τρόπο μια συμφωνία με τους δανειστές».

Σύμφωνα με τον βουλευτή Αργολίδας με τη συμφωνία «αντί να πάμε αντίστροφα, να ανακουφίζεται ο κόσμος και η κοινωνία από τα υπέρμετρα βάρη, πάμε και φορτώνουμε επιπλέον βάρη όπως η αύξηση του ΦΠΑ», ευνοούνται τα μονοπώλια με την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς και δίνεται «πράσινο φως στη συνέχιση του αποικιακού τύπου ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας μέσω ΤΑΙΠΕΔ».

«Να μην μας σύρουν σε μια συμφωνία, η οποία θα μας φέρει σε αντίθεση με όσα λέγαμε και για όσα μας ψήφισε ο κόσμος και ενάντια στις κοινωνικές ομάδες που δεν είναι απέναντί μας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να έρθει στην ελληνική Βουλή (η συμφωνία) κι αν έρθει, προφανώς ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του κι εγώ θα αναλάβω τη δική μου. Δεν μπορεί να ψηφιστεί μια τέτοια συμφωνία» κατέληξε ο κ. Κοδέλας.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος με σύντομο σχόλιό του στο facebook, έγραψε πως δεν μπορεί η Αριστερά να μην έχει άλλη εναλλακτική.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της κομμουνιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης ανήρτησε κείμενο με τίτλο «Όχι στο νέο Μνημόνιο που πρότεινε η κυβέρνηση! Οι βουλευτές, τα όργανα και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν τη νέα μνημονιακή συμφωνία» και καλεί «τους βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις άλλες τάσεις και συνιστώσες, να πάρουν ξεκάθαρη θέση». 

«Οι βουλευτές να δεσμευθούν ότι θα καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία. Όλα τα όργανα του κόμματος από την Π.Γ και την ΚΕ έως την ΟΜ του πιο απομακρυσμένου σημείου της χώρας έχουν χρέος να αποδοκιμάσουν την μνημονιακή συμφωνία και να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας», αναφέρεται στο κείμενο.

Η «Εποχή» του Τσίπρα κατηγορεί το «Iskra» του Λαφαζάνη για στυλ «μπολσεβίκ»

Εκτός, όμως, από δηλώσεις στελεχών του κόμματος η δυσφορία για τα νέα μέτρα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία εκφράζεται έντονα και μέσα από την κόντρα της ιστοσελίδας Iskra.gr του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της εφημερίδας «Εποχή», που ανήκει στην εκδοτική ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην «Εποχή» εξαπολύεται επίθεση προς το Iskra και γίνεται λόγος για… «στυλ μπολσεβίκ».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, το στυλ αυτό «δεν έπαψε ποτέ να εξασκεί μιαν ιδιαίτερη γοητεία σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ο προσωπικός βίος αυτών των στελεχών και μελών δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνον ενός μικροαστού γραφειοκράτη».

Σύμφωνα με την «Εποχή», «η Αριστερή Πλατφόρμα είχε το θράσος να ονομάσει το μέσο επικοινωνίας της Ίσκρα, θεωρώντας πως έτσι επικυρώνει την επαναστατική της ταυτότητα». Μάλιστα, όπως αναφέρει, «σίγουρα, τα κόκαλα του Λένιν θα τρίζουν από το σύνδρομο «επαναστατικής» μεγαλομανίας που έχει καταλάβει τα κομματικά εκείνα στελέχη, τα οποία πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του βίου τους στρογγυλοκαθισμένα στα γραφεία τής Κουμουνδούρου, στα βουλευτικά έδρανα και τώρα σε υπουργικούς θώκους!».

Η απάντηση του Iskra.gr δεν άργησε να έρθει, με την ιστοσελίδα να κάνει λόγο για «λιβελογράφημα» και ένα κείμενο που «βρίθει αποκλειστικά από εμπαθείς χαρακτηρισμούς, ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις».

Το δημοσίευμα του Iskra.gr:

«Με πραγματική έκπληξη διαβάσαμε στην εφημερίδα ”Εποχή”(!!!) της 20ης Ιουνίου ένα λιβελογράφημα, στην κυριολεξία, κατά της Iskra και της ”Αριστερής Πλατφόρμας”, το οποίο φέρει την υπογραφή της Τζίνας Πολίτη. Θεμιτή η κριτική ακόμα και η πιο σκληρή επίθεση ανάμεσα σε αριστερά έντυπα και ιστοσελίδες. Το κείμενο, όμως, αυτό υπό το ”μεταμοντέρνο” τίτλο ”Το στυλ μπολσεβίκ” στην ”Εποχή” δεν ασκεί ούτε κριτική ούτε επίθεση, όσο σκληρή και αν είναι. 

Το αφοριστικό αυτό κείμενο βρίθει αποκλειστικά από εμπαθείς χαρακτηρισμούς, ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις και μειωτικές αναφορές στην κομματική διαδρομή συλλήβδην και συλλογικά (πλην των δεκαετιών στο ΚΚΕ!), αρκετές εκ των οποίων λέγονται και γράφονται κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνήθως από δεξιά και ακροδεξιά χείλη και έντυπα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τους λόγους και τις αφορμές που υποκίνησαν ένα τέτοιο λιβελογράφημα, που έχει οσμή από άλλες σκοτεινές περιόδους μέσα στην Αριστερά όπου το επιχείρημα το αντικαθιστούσαν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και οι μειωτικές προσωπικές αναφορές. Ας μην δίνουμε όμως προεκτάσεις σε ασήμαντα περιστατικά. Παραδίδουμε απλώς αυτούσιο το κείμενο στην κρίση των αναγνωστών μας».

Το Euro2day κάνει λόγο για το “Αντίβαρο στα μέτρα 8 δισ. που ζητάει η κυβέρνηση”, επικεντρώνοντας στις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, αλλά και το ενδεχόμενο να ζητηθούν και άλλα από τους δανειστές. Αναλυτικά το ρεπορτάζ έχει ως εξής:  

Η «μπάλα στην Ευρώπη» λέει ο Τσίπρας, δείχνοντας την παροχή χρηματοδότησης στην οικονομία και το θέμα του χρέους. Ολοκλήρωση της συμφωνίας και ψήφιση ακόμα και το σαββατοκύριακο στο θετικό σενάριο. Ο φόβος της πίεσης για επιπλέον μέτρα και οι λεπτές ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.
Ενα βαρύ πακέτο μέτρων 8 δισ. ευρώ φέρνει από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας. Κι επειδή ο κίνδυνος να καταρρεύσει υπό το βάρος του η συνοχή της κυβέρνησης και η πολιτική της υπεροχή είναι υπαρκτός, αναζητεί επειγόντως υποστηρίγματα.
 
Αυτά δεν είναι άλλα από την ένταξη στην (επιδιωκόμενη, ακόμα) συμφωνία, των τριών ελληνικών θέσεων για: χρέος, επαρκή χρηματοδότηση που να μην περιορίζεται στην αποπληρωμή των δόσεων σε ΔΝΤ-ΕΚΤ και γενναίοεπενδυτικό πακέτο.
 
Ο πρωθυπουργός έκλεισε τον κύκλο των νυχτερινών δηλώσεων των ηγετών, επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω παραμένουν ελληνικά αιτήματα και, συνεπώς, η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει «δύο 24ωρα ακόμα». Μέχρι, δηλαδή, το νέο Eurogroup της Τετάρτης που θα προετοιμάσει την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Πέμπτη-Παρασκευή).
 
Για τον λόγο αυτό θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 
Θέλοντας να δώσει το στίγμα της επιμονής στα εν λόγω “ελληνικά προαπαιτούμενα” και έχοντας λάβει μηνύματα από την “μουδιασμένη” κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας έδωσε αυστηρό τόνο στην προβολή τους με τη φράση “η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας“. Επιστρέφοντας δηλαδή την πίεση, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι “θεσμοί” ήθελαν… την μπάλα να βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας.
 
Μίλησε με όλους
 
Μετά από ένα 15ωρο-φωτιά, στη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός συνομίλησε κατ΄ιδίαν με όλους τους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης αλλά και τηλεφωνικά με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, μετείχε στη συνάντηση κορυφής των «θεσμών» (Γιούνκερ-Λαγκαρντ-Ντράγκι) και, αργά το βράδυ, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, η λύση παραμένει ζητούμενο – αν και πιο κοντά από ποτέ.
 
Οπως αναμενόταν, η αποδοχή της νέας ελληνικής πρότασης έγινε νωρίς το πρωί χθες, στο τετ α τετ Τσίπρα-Γιούνκερ, με τους «θεσμούς» να διευκρινίζουν αργότερα ότι η πρόταση «γίνεται δεκτή ως βάση συζήτησης».
 
Το κλίμα βάρυνε στο Eurogroup το μεσημέρι, όπου (όπως επίσης αναμενόταν…) ο Β. Σόιμπλε όχι μόνο απαξίωσε την πρόταση αλλά και από κοινού με τον Ιρλανδό ΥΠΟΙΚ πρότεινε να ξεκινήσουν capital controls στις ελληνικές τράπεζες.
 
Εν τέλει και το Eurogroup δέχθηκε «τη βάση συζήτησης» και ο δρόμος προς τη βραδυνή Σύνοδο Κορυφής άνοιξε.
 
Κι άλλα μέτρα θέλει το ΔΝΤ
 
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξαν ενστάσεις από τους δανειστές σε σημεία της πρότασης – για παράδειγμα η κ. Λαγκαρντ φέρεται να διαφώνησε με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και ναζήτησε… πρόσθετα μέτρα, πέραν των 8 δισ. ευρώ.
 
«Η νέα πρόταση, που είναι αναμφισβήτητα πιο ολοκληρωμένη και περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, εξακολουθεί να στερείται εξειδίκευσης και να μην ανταποκρίνεται πλήρως σε όσα έχουμε ζητήσει», δήλωσε δημοσίως η κ. Λαγκάρντ.
 
Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις των Γιούνκερ-Μέρκελ-Ολάντ, το θέμα του χρέους «δεν συζητήθηκε» – μάλιστα η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε: «το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί. Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή το θέμα του χρέους, μιλάμε για τη χρηματοδότηση”.
 
Ουδείς εκ των ηγετών ή των αξιωματούχων άλλωστε μίλησε και για το έτερο θέμα, της χρηματοδότησης, παρότι ελληνικές πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε σχετική συζήτηση στη Σύνοδο.
 
Σφήνα στο χρονοδιάγραμμα
 
Αυτός ήταν και ο λόγος, λένε, που ο κ. Τσίπρας μίλησε για την “μπάλα” όταν ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις των ηγετών, βάζοντας σφήνα στα χρονοδιαγράμματα: ενώ δηλαδή οι Μέρκελ-Ολάντ έκαναν σαφές ότι πρέπει να ψηφιστεί άμεσα η συμφωνία από την ελληνική Βουλή ώστε να πάρουν σειρά τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια (σ.σ. τέσσερα, με πρώτο το Γερμανικό), ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλων αυτών πρέπει να προηγηθεί η αποσαφήνιση του τρίπτυχου “χρέος-χρηματοδότηση-επενδυτικό πρόγραμμα” και οι αποφάσεις να ληφθούν στο Eurogroup της Τετάρτης.
 
Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο κ. Παππάς μέσω δήλωσής του στο Euronews: «Νομίζω ότι όποιος διαβάσει το έγγραφο που υποβάλαμε θα καταλάβει ότι έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε. Και όποιος δημοσίως επιμένει ότι δεν έχουμε κάνει αυτό που μας αναλογούσε δεν λέει την αλήθεια»…
 
Κατεπείγουσα ψηφοφορία, εάν…
 
Τόσο ο κ.Τσίπρας με τη νυχτερινή δήλωσή του (στη 1.30 πμ) όσο και νωρίτερα το Μαξίμου με την δημοσιοποίηση σημείων της πρότασης, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τον «δίκαιο χαρακτήρα της» επειδή τα βάρη «μετακυλίονται στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα» από τα χαμηλά και τα μεσαία.
 
Την ίδια ώρα όμως στην Αθήνα εμφανίσθηκαν οι δύο πρώτοι βουλευτές, οι Αλέξης Μητρόπουλος καιΓιάννης Μιχελογιαννάκης, οι οποίοι δήλωσαν ότι «αυτή η πρόταση δεν περνάει από τη Βουλή».
 
Μάχη (και) με τους βουλευτές
 
Βουλευτές των λεγόμενων «αριστερών» τάσεων διεμήνυαν… το ίδιο και οι νυχτερινές συσκέψεις πήραν φωτιά.
 
Ο κ.Τσίπρας και τα επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν από σήμερα το πρωί άλλη μία δύσκολη διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά με τους βουλευτές του κόμματος (σ.σ. και τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο).
 
Κατά τις πρώτες πληροφορίες, θα εξηγήσουν τα διλήμματα και θα ζητήσουν να στηριχθεί η συμφωνία «εάν κλείσει μέχρι την Παρασκευή» – εάν δηλαδή ικανοποιηθούν τα τρία ελληνικά αιτήματα.
 
Στο καλό σενάριο (συμφωνία συν αποδοχή από τις κοινοβουλευτικές ομάδες) η Βουλή θα συγκλιθεί ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
 
Στο κακό… όλα θα ξαναβρεθούν στον αέρα, καθώς το ερώτημα εάν ο κ.Τσίπρας θελήσει να «περάσει» τη συμφωνία με τη στήριξη της αντιπολίτευσης και να πέσει αμέσως μετά λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, δεν έχει απαντηθεί θετικά...

To Capital.gr σημειώνει ότι “Προϋπόθεση για τη συζήτηση χρέους, οι “αποφάσεις” της Βουλής, θέτοντας το ερώτημα αν “Μπορεί η συμφωνία να χαλάσει για “μισό συν μισό” δισ. ευρώ; Γιατί τόση περίπου είναι διαφορά που χωρίζει το δημοσιονομικό σκέλος στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού και το δημοσιονομικό κενό μεταξύ Αθήνας και δανειστών”.

“Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να… πετύχει κανείς κάτι τέτοιο (σ.σ. αποτυχία συμφωνίας) στο σημείο που έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις”, σχολιάζουν επιτελικά στελέχη του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών. Και για το λόγο αυτό η αυριανή συνάντηση στο Eurogroup αντιμετωπίζεται με πολύ μικρότερη ανησυχία από εκείνη που υπήρχε μέχρι χθες το πρωί.

Το “πολιτικό” σημείο στο οποίο παραμένουν τα προβλήματα έχει να κάνει με την υπόθεση της διευθέτησης του χρέους το οποίο η ελληνική πλευρά το θέλει ως μέρος του συνολικού πακέτου της συμφωνίας, το ΔΝΤ όχι μόνο δεν έχει αντίρρηση αλλά το επιδιώκει επίσης, αλλά η ευρωπαϊκή πλευρά δεν θέλει να το συνδέσει με τις προτάσεις οι οποίες θα δοκιμάσουν τις “αντοχές” των κοινοβουλευτικών ομάδων όταν η πρόταση θα πάει στα κοινοβούλια.

Στο κόμμα της κας Μέρκελ κάπου 50 βουλευτές της έχουν διαμηνύσει την οριστική αντίθεσή τους στην νέα πρόταση και μένει να ξεκαθαριστεί το κατά πόσο ο κ. Σόιμπλε θα ρίξει το “βάρος” της γνώμης του για να μην υπάρξουν προβλήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι γερμανοί σχολιαστές που φέρονται να συνομιλούν με την κα Μέρκελ επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι η κα Μέρκελ τελευταία έχει κινητοποιήσει επιχειρήματα υπέρ της συμφωνίας που συνδέονται με τους γεωπολιτικούς κινδύνους στα ΝΑ Βαλκάνια σε περίπτωση ατυχήματος με την Ελλάδα, δεν έχει να κάνει τόσο με τις πραγματικές της ανησυχίες όσο με τις ιδιαίτερες “ευαισθησίες” μερίδας του CDU και στις οποίες ποντάρει η γερμανίδα καγκελάριος για να παρακάμψει τις αντιρρήσεις για συμφωνία, τις οποίες υποθάλπει η στάση του κ. Σόιμπλε…

Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέμα της διευθέτησης του χρέους εξακολουθεί να είναι ακρογωνιαίος λίθος των όρων συμμετοχής του ΔΝΤ στη συμφωνία (τόσο για το διάστημα των επόμενων 12 μηνών όσο και για την ολοκλήρωση της αποπληρωμής). Παραμένει όμως “αγκάθι” για την επίτευξη της συμφωνίας μέχρι αύριο βράδυ.

Και η ευρωπαϊκή διπλωματία δεν έχει ακόμα… τετραγωνίσει τον κύκλο, το πώς δηλαδή θα δοθεί μία δέσμευση για το χρέος χωρίς αυτή να ενταχθεί στο πακέτο της συμφωνίας που θα πάει στα κοινοβούλια των δανειστών, αλλά την ίδια στιγμή θα είναι βασικό στοιχείο στο “πακέτο” της συμφωνίας που θα πρέπει να περάσει από την ελληνική βουλή… Αυτός ο γόρδιος δεσμός θα πρέπει να λυθεί τα επόμενα 24ωρα καθώς η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης θα πρέπει να δρομολογηθεί με το αγκάθι της συμφωνία για το ελληνικό θέμα να έχει βγει από τα πλευρά της… ατζέντας της συζήτησης της Ε.Ε. με τους Βρετανούς.

Η μεγάλη “λακκούβα” με τα προαπαιτούμενα

Τα  prior actions (προαπαιτούμενα) που θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή πριν την πρώτη πολιτική συμφωνία, αλλά και αυτά που θα ψηφίζονται το επόμενο διάστημα για να έρχονται οι δόσεις, βρίσκονται ήδη επί τάπητος σε έναν κρίσιμο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική αποστολή, παρά το πακέτο 7,8 δισ. ευρώ που παρουσίασε, βρίσκεται αντιμέτωπη  με ασφυκτικές πιέσεις για πρόσθετα μέτρα στο πεδίο του ΦΠΑ (αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και στα νησιά του Αιγαίου με τον πρωθυπουργό να έχει υποβάλει αίτημα ειδικής μεταχείρισης λόγω νησιωτικότητας), του ασφαλιστικού και όχι μόνο.

Στόχος καθώς και τελεσίγραφο είναι να υπάρξει “τεχνική συμφωνία επί της αρχής” έως το βράδυ της Τετάρτης που έχει προγραμματιστεί νέο Eurogroup (θα προηγηθεί EWG που θα υποδεχθεί τη συμφωνία).

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στα μέτρα 7,9 δισ. ευρώ που κατέθεσε για την διετία 2015-2016 και ζητά οι αποφάσεις να “κουμπώνουν” με το θέμα χρέος, κάτι που ακόμη δεν γίνεται αποδεκτό. Το μόνο που αφέθηκε χθες να εννοηθεί είναι ότι αν επικυρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup την Τετάρτη, τότε μία ημέρα μετά, στη σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, μπορεί να υπάρξει μία δήλωση/δέσμευση στο πρότυπο αυτής του 2012…

Ωστόσο, ακόμη και αν επικυρωθεί στις “εντατικές ώρες διαβουλεύσεων” η συμφωνία, έγινε σαφές ότι θα πρέπει να πρέπει να περάσει  υποχρεωτικά από την ελληνική Βουλή η οποία θα εγκρίνει όλα τα μέτρα που θα έχουν τη μορφή προαπαιτούμενων. Μετά θα γίνει η πολιτική επικύρωση από τα κοινοβούλια της ΕΕ (περιλαμβανομένου του Γερμανικού) για να έρθει και η οριστική έγκριση από το EFSF και το EWG, και όλα αυτά πριν τελειώσει ο μήνας και λήξει η παράταση του προγράμματος…

Σημειώνεται ότι στην αρχική πρόταση των θεσμών όλες οι παρεμβάσεις ήταν προαπαιτούμενα καθώς δεν εμπιστεύονταν την Αθήνα…
 
Όχι νέο πρόγραμμα

Οι δανειστές έκαναν χθες σαφές ότι μιλούν για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, δηλαδή για παράταση του υφιστάμενου δανειακού προγράμματος, και όχι για νέο τρίτο πρόγραμμα, το οποίο – όπως ειπώθηκε άλλωστε – δεν ζητά καν η Αθήνα, δεν το επιθυμεί. Δεν συνδέεται και με νέα χρηματοδότηση, επισημάνθηκε.

Τα λεφτά

Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την πληρωμή της δόσης 1,55 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα. Τον Ιούλιο είναι αντιμέτωπη με μεγάλες λήξεις: στις 13 Ιουλίου (σ.σ νέα συνεδρίαση Eurogroup) πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ στις 20 Ιουλίου λήγει διπλή δόση 2,1 και 1,36 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
 
Χρηματοδοτικά, στο τραπέζι είναι η αύξηση του ορίου των εντόκων (15 δισ. ευρώ σήμερα), η κάλυψη των τραπεζών άμεσα από την ΕΚΤ και η συμμετοχή στο πρόγραμμα χαλάρωσης. Επίσης εκκρεμούν 1,8 δισ. ευρώ δόσης της ΕΕ, περίπου 6 δισ. ευρώ κερδών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες, τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και ακόμη 11 δισ. ευρώ περίπου από το δεύτερο δάνειο που το 2012 χρησιμοποιήθηκε για απομείωση χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση επιπλέον ζητά την κάλυψη των δόσεων προς την ΕΚΤ με την χρονική τους μετακύλιση απ ευθείας από το ESM.
 
Τα μέτρα

Για να υπάρξει η “συμφωνία επί της αρχής” τα μέτρα 7,8 δισ. ευρώ εισάγονται στον προκρούστη των διαβουλεύσεων με την ελληνική ομάδα υπό τους κ.κ. Παππά και Τσακαλώτο να συνεχίζουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πρόταση χαρακτηρίστηκε χθες ως το “σημείο εκκίνησης της συζήτησης”. Ο Juncker ως “καρότο” επανέλαβε το πακέτο των 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 με το 1 δισ. ευρώ ίσως “να δοθεί στο β΄ εξάμηνο” του 2015.

Τα μέτρα βασίζονται κυρίως στην αύξηση φόρων/εισφορών και πολύ λίγο στην περικοπή δαπανών με τους δανειστές να τα χαρακτηρίζουν υφεσιακά.

Περιλαμβάνουν αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, συμμετοχή σε δαπάνες υγείας και σε επικουρικά ταμεία, έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των €500.000, νέο καθεστώς ΦΠΑ με μόνη μείωση αυτή του πολύ χαμηλού συντελεστή στο 6% για βιβλία:

* Αύξηση της έκτακτης εισφοράς για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

* Στο ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% (μειώνεται από 6,5%). Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή, ενώ μειώνεται, κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα και βιβλία.

* Αυξάνεται από το 2016 ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ από το 26% στο 29%

* Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ

* Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας (αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων).

*  Εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων
* Θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας
* Επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs).
* Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ.

* Οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες [βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ], χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.

*Το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί σταδιακά από το 2018 και έως το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.

* Έρχονται μειώσεις συντάξεων μέσω της αύξησης εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ από το 4% στο 5% για τις κύριες συντάξεις και από το 0% στο 5% για τις επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα, καταργείται και η έκπτωση 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα που σημαίνει μείωση αποδοχών κατά 1% και αύξηση κατά 2,9% του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας για τους εργοδότες.
 
* Προτείνεται επίσης αύξηση της συμμετοχής για επικουρικά ταμεία από 3% στο 3,5%,  αλλά και έσοδα 350 εκατ. ευρώ από άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.

 

* Στο πεδίο της ενέργειας παραμένει εκτός η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τη λειτουργία της “μικρής ΔΕΗ”. Εξαιρείται και η μεταφορά [πώληση] των μετοχών του ΟΤΕ.

Τέλος ο ΣΚΑΙ κάνει λόγο για “Πυρετώδεις διεργασίες από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ενόψει συμφωνίας” και αναφέρει αναλυτικά:

Από το πρωί της Τρίτης πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με τους εκπρόσωπους της ελληνικής πλευράς, προκείμενου μέχρι την Τετάρτη να έχουν φτάσει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

Από το πρωί της Τρίτης πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με τους εκπρόσωπους της ελληνικής πλευράς, προκείμενου μέχρι την Τετάρτη να έχουν φτάσει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία που θα παρουσιαστεί αρχικά στο Euroworking Group, μετά στο Eurogroup και από εκεί στη Συνοδό Κορυφής της Πέμπτης. 

Εφόσον υπάρξει οριστικοποίηση της συμφωνίας, ενδεχομένως μέσα στο Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. 

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και από τη γερμανική Βουλή πριν την καλοκαιρινή ανάπαυλα των γερμανών βουλευτών, προκείμενου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του ποσού που θα περιλαμβάνει.

Τη Δευτέρα, η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης έκρινε ως σημείο εκκίνησης για περαιτέρω συμφωνία την ελληνική πρόταση που εστάλη αργά, το βράδυ της Κυριακής από την κυβέρνηση.«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ευρωπαϊκής ηγεσίας» υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός μετά την κατάθεση των ελληνικών προτάσεων στο Eurogroup και την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. 

«Η πρότασή μας έχει γίνει δεκτή ως βάση συζήτησης από τους θεσμούς. Δεν επιθυμούμε αποσπασματική συμφωνία, θέλουμε συνολική βιώσιμη λύση με ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο που θα καθιστά βιώσιμη ελληνική οικονομία και θα τής δίνει τη δυνατότητα να ξανασταθεί στα ποδιά της» επισήμανε. 

Σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας στους θεσμούς, με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη με ισοδύναμα μέτρα σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προστατεύονται η συνταξιούχοι και οι μισθωτοί, προστατεύεται η μέση λαϊκή οικογένεια, και για πρώτη φορά καλούνται να επωμιστούν βάρη οι έχοντες για την οριστική έξοδο της χώρας από αυτή την κρίση που τη μαστίζει εδώ και πέντε χρόνια. 
 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι βασικοί άξονες της ελληνικής πρότασης είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, η οικονομική βιωσιμότητα, ένα βιώσιμο χρέος και ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο
.