Οι πιστωτές της Ελλάδας θα υποχωρήσουν, εκτιμά ο επικεφαλής του γαλλικού Αριστερού Μετώπου, Ζαν Λυκ Μελανσόν.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας θα υποχωρήσουν. Θα κερδίσουμε οπωσδήποτε στα ουσιώδη», δήλωσε σήμερα με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Μοντ» ο επικεφαλής του γαλλικού Αριστερού Μετώπου Ζαν Λυκ Μελανσόν, κατακεραυνώνοντας παράλληλα για «αδράνεια», τον Φρανσουά Ολάντ.

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να επιβληθεί στους πιστωτές χωρίς να απαρνηθεί τον εαυτόν του, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν απάντησε: «Του έχω εμπιστοσύνη. Γνωρίζω επίσης τη δυσκολία που αντιμετωπίζει. Εδώ και καιρό το ελληνικό χρέος έχει παύσει να είναι θέμα οικονομικό. Είναι αποκλειστικά θέμα πολιτικό. Είναι θέμα του να αποδειχθεί ότι είναι δυνατή η ανυπακοή στους Φιλελεύθερους. Εάν όμως εξαιτίας των βιαιοτήτων της ΕΚΤ, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταρρεύσει, εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι Γάλλοι θα κληθούν να πληρώσουν 40 δισ. ευρώ και οι Γερμανοί 60 δισ. ευρώ. Αυτό είναι αδιανόητο. Εάν όμως βρούμε μια τεχνική συμφωνία που θα επιτρέψει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους μέσω μηχανισμών αναδιάρθρωσης, θα αποφύγουμε όλοι μας την παράλογη αυτή δοκιμασία.»

Ο κ. Μελανσόν αναγνώρισε στη συνέχεια ότι «πράγματι» ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να δυσκολευτεί στο να πείσει την πλειοψηφία του κόμματός του, στην περίπτωση συμφωνίας. «Σε ό,τι με αφορά» εξήγησε, «θα αναζητούσα την ψήφο του λαού. Σε μια τέτοια μάχη δεν πρέπει να παραμένουμε κλειστοί. Το άνοιγμα και η δύναμη είναι, το να έχουμε μαζί μας τον λαό».

Πρόσθεσε ωστόσο την πεποίθησή του, ότι «είναι σίγουρο ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε συμβιβασμό. Γιατί ποιος θέλει να πληρώσει στη θέση των Ελλήνων; Επομένως οι πιστωτές θα υποχωρήσουν. Πρόκειται για ένα παιγνίδι γραφών. Θα κερδίσουμε σίγουρα στα ουσιώδη, όλα τα’ άλλα συζητιόνται» είπε ο αρχηγός του Αριστερού Μετώπου.

Σχετικά με το θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Μελανσόν δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του «είναι πιθανή» και αναφέρθηκε σε δηλώσεις Σόιμπλε (2011) για δύο ζώνες ευρώ. 

«Στη δεδομένη περίπτωση, κάτι τέτοιο είναι ανεύθυνο» πρόσθεσε. «Η γεωγραφία του ευρώ δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς να έχει παγκόσμιες συνέπειες. Από ένα σημείο και μετά, κυριαρχεί ο πανικός. Η Ανατολική και η Βόρεια Ευρώπη έχει ήδη βαθιά μολυνθεί από την άκρα δεξιά και τον εθνικισμό, που είναι τα χαρακτηριστικά τέτοιων περιόδων. Εάν προσθέταμε και μια τεράστια οικονομική κρίση θα πρέπει να αναμένουμε εκρήξεις που κανείς δεν θα μπορούσε να ελέγξει» τόνισε.

Σε ερώτημα εάν και ο ίδιος απορρίπτει το ευρώ και τάσσεται υπέρ της εξόδου από αυτό, ο κ. Μελανσόν απάντησε : «Το ενιαίο νόμισμα, εάν και εφ’ όσον συνοδεύεται από μια προστατευτική αλληλεγγύη και μια προοδευτική κοινωνική και φορολογική εναρμόνιση, μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο για μια Ευρώπη κοινωνικών κατακτήσεων. Προς το παρών όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι της γυρίζει την πλάτη. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο Β’: την χωρίς όρια ανυπακοή» υπογράμμισε.

Σε ένα τελευταίο ερώτημα «γιατί στη Γαλλία δεν υπάρχει κάτι ανάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ισπανικό Podemos», εξήγησε: Και για τα δύο αυτά κόμματα, «η αξιοπιστία προήλθε από την αυτονομία τους ως προς το πολιτικό σύστημα και τους σοσιαλιστές. Αυτό το θέμα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί σε εμάς, είναι η ασάφεια που μας καρφώνει στο έδαφος!» είπε ο Μελανσόν εκφράζοντας στη συνέχεια την ελπίδα να μπορέσει και το Αριστερό Μέτωπο «να ξεπεράσει τον εαυτόν του».

Πηγή: ΑΝΤ1 News