O Καμμένος, ο ρόλος της Γερμανίας και γιατί κανείς δεν δείχνει ενοχλημένος από τις δαπάνες των εξοπλιστικών 

Ανάλυση του Guardian και του δημοσιογράφου John Hooper θέτει ερωτήματα και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις περικοπές στρατιωτικών και εξοπλιστικών δαπανών που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στο νέο πακέτο μέτρων πριν την τελική ευθεία για τη συμφωνία.  

Ο Guardian που στον τίτλο αναφέρει “Γιατί η Αθήνα πρότεινε μόλις τώρα τις περικοπές στα εξοπλιστικά στη νέα πρόταση” σημειώνει πως εκτός από την Ελλάδα, και οι πιστωτές δεν φαίνονται πρόθυμοι να γίνουν επιπλέον περικοπές. “Μεταξύ των μέτρων της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που κατέθεσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες βρίσκονται περικοπές ύψος 200 εκατ. € στον αμυντικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI) για το 2014, το ποσό αυτό θα ισοδυναμούσε με μείωση της τάξης του 5% των στρατιωτικών δαπανών στην Ελλάδα.

Η πρόταση γεννά ένα ενδιαφέρον ερώτημα: γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν προσφέρουν περισσότερες δραστικές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες σε αυτό το στάδιο διαπραγμάτευσης;” σημειώνει η ανάλυση.   Κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον ένα  προφανές σχέδιο δράσης για την αριστερή κυβέρνηση και έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί η ανάγκη για περισσότερα επίπονα μέτρα στους ήδη πολύπαθους Έλληνες σημειώνει ο Guardian.   H ειρωνεία βρίσκεται στο ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες και στο ότι η ελληνική αριστερή κυβέρνηση δαπανά κατ΄αναλογία περισσότερα για την άμυνα της χώρας από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σύμφωνα με το SIPRI περίπου το 2.2% του ΑΕΠ για το 2014 πήγε σε στρατιωτικές δαπάνες ενώ μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, μόνο οι οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα σε αναλογία με το μέγεθος των οικονομιών της κάθε χώρας.  

Ο Θάνος Ντόκος, αναλυτής και γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, σημειώνει ωστόσο στον Guardian πως ο προϋπολογισμός των εξοπλιστικών έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.  Ο λόγος που παραμένει υψηλός είναι σύμφωνα με τον ίδιο το ότι η χώρα συναινεί πως υπάρχει ορατή απειλή από την Τουρκία, επομένως θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της.    Το άρθρο αναφέρει πως μεγαλύτερες μειώσεις θα ήταν δύσκολο να υπάρξουν και να κατατεθούν στο σχέδιο μέτρων του Αλέξη Τσίπρα σε πρακτικό και πολιτικό επίπεδο.

Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τη σύνθεση της συγκυβέρνησης και την παρουσία του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο οποίος είναι και αρχηγός των ακροδεξιών ΑΝΕΛ.   Επειδή όμως δεν προβλέπονται νέες προμήθειες στο άμεσο μέλλον, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί θα αποτελούνται, σε μεγάλο βαθμό, από την αποπληρωμή των προηγούμενων προμηθειών, τις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων των ενόπλων και τα λειτουργικά έξοδα των ενόπλων δυνάμεων.

Το μοναδικό από αυτά που μπορεί να δεχθεί περικοπή είναι οι λειτουργικές δαπάνες.   Εδώ κρύβεται η μεγάλη ειρωνεία στην υπόθεση των όπλων μια και ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ελλάδας είναι η Γερμανία η οποία φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από παραπάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής προμήθειας εξοπλιστικών για το διάστημα από το 2000 έως το 2011. Η κυβέρνηση δεν δείχνει βιασύνη να θέσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο τραπέζι των συνομιλιών, κάτι που όμως ούτε η άλλη πλευρά δείχνει να θέλει. Τα τελευταία χρόνια, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για τις αμυντικές δαπάνες είναι μια καλή πηγή εσόδων για τους εταίρους της.  

Ο Θάνος Ντόκος καταλήγει: «Κανείς δεν μας έβαλε το πιστόλι στο κεφάλι για να μας υποχρεώσει να αγοράσουμε όπλα. Ωστόσο, αν και δεν μπορώ να το αποδείξω, δεν νομίζω ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν πολύ πρόθυμες να το κάνουν θέμα. Δεν νομίζω ότι είναι και πολύ δυσαρεστημένοι με το να αγοράζει η Ελλάδα τα όπλα τους». 

Πηγή: www.lifo.gr