Ραντεβού το Σάββατο. Θρίλερ για γερά νεύρα εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες, όπου η Ελληνική πλευρά με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό επιδιώκει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με τους άκαμπτους δανειστές.

 Όλα τα ρεπορτάζ σημειώνουν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, και τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. 

Το Έθνος αναφέρει: “Χωρίς «λευκό καπνό» το Eurogroup – Νέα συνεδρίαση το Σάββατο

 

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, καθώς λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς να υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια σύγκλισης μεταξύ των δύο διαφορετικών προτάσεων. Νέα συνεδρίαση ορίστηκε για το Σάββατο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ότι «η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για την Ελλάδα, ώστε να αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών της», προσθέτοντας ότι για σήμερα το Eurogroup τελείωσε.

O Γιάννης Βαρουφάκης εξήγησε ότι στο Εurogroup τέθηκαν «δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμογή της τελευταίας εκδοχής των θεσμών που πήραμε αργά χθες το βράδυ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα».

«Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο με στόχο τη σύγκλιση τόσο μεταξύ των κείμενων όσο και γενικότερα στο Eurogroup», πρόσθεσε.

Η σημερινή συνεδρίαση της ευρωομάδας ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση και διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, ενώ διακόπηκε αρκετές φορές.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη, για να ξαναρχίσει έπειτα από λίγα λεπτά και τελικώς να τελειώσει «για τώρα» όπως είπε στο Reuters ο Ντάισελμπλουμ.

Πηγές των Βρυξελλών υπογραμμίζουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ζήτησαν μια καλύτερη πρόταση από την ελληνική πλευρά.

Το μπρα ντε φερ και η «εμπλοκή»
Κυβέρνηση και θεσμοί τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ με στόχο να επιτευχθεί η πολυαναμενόμενη συμφωνία.

Χθες, το ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών στην έδρα της Κομισιό, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να βρουν το κοινό έδαφος.

Αποτέλεσμα ήταν οι δύο πλευρές να προσέλθουν στο σημερινό Eurogroup με δύο σχέδια συμφωνίας.

Η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε με το κείμενο που πριν από λίγες ημέρες αναγνωρίστηκε ως βάση για τις συνομιλίες, τονίζοντας ότι εμμένει στις ρεαλιστικές προτάσεις της.

Οι θεσμοί, αντιστοίχως στην 9σέλιδη πρόταση που τέθηκε προς συζήτηση στο Eurogroup, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές στο θέμα του ΦΠΑ. Στη νέα τους πρόταση οι δανειστές συμπεριλαμβάνουν και τα βασικά τρόφιμα (γάλα, ψωμί, λάδι κ.ά.) στον συντελεστή 13%, μαζί με την ενέργεια και το νερό. Στην προηγούμενη πρότασή τους περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα). Ωστόσο μεταφέρουν στον υψηλότερο συντελεστή 23% και τα ξενοδοχεία εκτός από τα εστιατόρια και τα κέτερινγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες. λίγα λεπτά πριν τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης σημειώθηκε η πρώτη εμπλοκλή στο Eurogroup, όταν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών αρνήθηκαν να συζητήσουν την ελληνική πρόταση υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί βάση συζήτησης.

Αλλες πηγές ανέφεραν το Eurogroup διεκόπη και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ώστε να διαμορφωθεί ένα κείμενο το οποίο να υποβληθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος νωρίτερα στη σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, δήλωσε πεπεισμένος ότι τελικά θα υπάρξει συμβιβασμός.

Στο αντίστοιχο ρεπορτάζ της Καθημερινής τονίζεται την επιθυμία της κας Μέρκελ για επιθυμία πριν ανίξουν οι αγορές τη Δευτέρα. 

Την αναγκαιότητα να υπάρξει συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στους ηγέτες των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης. «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα», είπε η Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται δύο πηγές που έλαβαν μέρος σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με τις δύο πηγές, η Μέρκελ είπε επίσης στους ηγέτες κομμάτων που ανήκουν στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) του Ευρωκοινοβουλίου ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί να την εκβιάσει η Ελλάδα.

Άλλοι συμμετέχοντες στη συνάντηση του ΕΛΚ απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τι είπε η Μέρκελ.

Στο μεταξύ, η νέα συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η συνεδρίαση του Σαββάτου θα γίνει με στόχο τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Το σημερινό Eurogroup έληξε στις πεντέμιση το απόγευμα χωρίς αποτέλεσμα, όπως αναμενόταν, καθώς Αθήνα και θεσμοί επιμένουν στις προτάσεις τους. Την πεποίθησή του ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμβιβασμό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Το δικό της κείμενο, που ουσιαστικά είναι η πρόταση που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα με μικρές διαφοροποιήσεις, κατέθεσε στο Eurogroup η Αθήνα. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, παρουσίασαν το δικό τους έγγραφο, το οποίο παρουσιάζουν οι Financial Times, με τα σημεία στα οποία είναι εφικτή η συμφωνία, σύμφωνα με την δική τους εκτίμηση. Οπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στην “Κ”, στο Eurogroup τέθηκαν επί τάπητος οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Ο δε κ. Τσίπρας αναμένεται να αντιμετωπίσει αρνητικό κλίμα και ασφυκτικές πιέσης στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα εμμένει στις θέσεις της, “οι οποίες είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν απο λίγες μέρες”. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, “οι προτάσεις εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.”

Μια από τις αλλαγές είναι πως η Ελλάδα παίρνει πίσω την πρότασή της για τον ΦΠΑ στα νησιά.

“Οι προτάσεις μας αποτελούν μία άκρως ρεαλιστική προσέγγιση γιά άμεση συμφωνία, στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup” τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές. “Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός…”

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, απο την πλευρά των δανειστών συντάχθηκε ένα έγγραφο σχετικά με το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί με βάση την εκτίμηση των θεσμών (feasibility blueprint). Το έγγραφο αυτό επρόκειτο να παρουσιαστεί στο Eurogroup, με στόχο να υπάρξει κείμενο εργασίας για τη συνεδρίαση και να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τη χθεσινή δυσαρέσκεια υπουργών Οικονομικών, που δήλωσαν ότι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες χωρίς αντικείμενο.

Παραχωρήσεις Κομισιόν

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω: μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ, στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα αλλά κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι χθεσινές διαβουλεύσεις ήταν μεν μαραθώνιες αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η Αθήνα αιφνιδιάστηκε απο την αντιπρόταση των θεσμών και δήλωσε ότι εμμένει στις θέσεις της. Οι διαφορές παρέμεναν μεγάλες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και αυτής των θεσμών έως χθες το απόγευμα, γι’ αυτό άλλωστε και το έκτακτο Eurogroup διεκόπη σε λιγότερο από δύο ώρες για να συνεχιστεί σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας. Συγχρόνως, δόθηκε προθεσμία έως σήμερα το μεσημέρι να κατατεθεί η συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς (staff level agreement) μαζί με τη λίστα προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να ψηφιστούν πρώτα από το ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά (Δευτέρα έως Τρίτη) να ψηφιστεί η συμφωνία από τα υπόλοιπα τέσσερα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Στη μεσημεριανή εξάωρη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, οι πληροφορίες που έχει η «Κ» κάνουν λόγο για πολύ έντονο κλίμα, με τον κ. Τσίπρα να διακόπτει συχνά προκειμένου να συμβουλευθεί τους συνεργάτες του. Συγχρόνως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν σκλήρυνση της στάσης της κ. Λαγκάρντ, ενώ το Βερολίνο θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την έγκριση της συμφωνίας από το ΔΝΤ.

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος σημειώνεται “Χωρίς λύση το Eurogroup – Παράταση αγωνίας μέχρι την Δευτέρα”.

Λύση πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα θέλει η Μέρκελ – Αύριο Euroworking Group, το Σάββατο θα επαναληφθεί η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος – Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από την Αθήνα να βελτιώσει την πρότασή της – Αισιοδοξεί ο Τσίπρας για συμβιβασμό

Διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, διεκόπη αρκετές φορές και τελικώς η συνεδρίση του Eurogroup «τελείωσε για τώρα» περίπου στις 17:30 ώρα Ελλάδος το απόγευμα της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονταν μετ’ εμποδίων και δεν επετεύχθη συμφωνία σε ένα κείμενο που να συνδυάζει τις απαιτήσεις των δανειστών και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς.

Ως αποτέλεσμα, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να επαναληφθεί το Σάββατο, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί μια συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα στα ασφυκτικά χρονικά όρια που διαμορφώνονται πλέον ως την 30ή Ιουνίου οπότε και ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως λίγο πριν τελειώσει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό, ώστε η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση.
 

Μέρκελ: Λύση πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα

Από την πλευρά της, λίγη ώρα μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα και μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για αναγκαιότητα συμφωνίας μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυρία Μέρκελ δήλωσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, πριν ανοίξουν οι αγορές.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, φέρεται να είπε κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως γράφει το Reuters, επικαλούμενο δύο συμμετέχοντες στη συνεδρίαση: ««Δεν θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα».
 

Η Μέρκελ δεν διαπιστώνει επαρκή πρόοδο, ενώ ο Τουσκ «βλέπει» happy end

Ολάντ: Εφικτή και αναγκαία η συμφωνία αλλά υπάρχουν αποκλίσεις – Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Δεν θα είναι τραγωδία του Σοφοκλή, θα έχει happy end – Διπλό μήνυμα Σουλτς σε Ελλάδα και θεσμούς αντίστοιχα: Τείνουμε χείρα βοηθείας-Βοήθηστε, η κατάσταση είναι τραγική

Διορθώνοντας εμμέσως την πρόβλεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος υποστήριξε ότι τις επόμενες ώρες το ελληνικό ζήτημα θα έχει «happy end», η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι στο θέμα δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος. 

Δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα, είπε η κυρία Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται με τους τρεις θεσμούς. Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε πως για το θέμα της Ελλάδας θα αποφασίσουν, για άλλη μία φορά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής, που θα διεξάγεται παράλληλα με το Eurogroup, δεν θα αναμιχθεί σε αυτό.

Ολάντ: Υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις

Την άποψη ότι Ελλάδα και Θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από τη συμφωνία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. 

«Η συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία, αλλά ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «θα αφήσουμε όσους εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή τους θεσμούς και την Ελλάδα να δουλέψουν και να βρουν λύση».

Όσο πιο γρήγορα υπάρξει λύση, τόσο το καλύτερο είπε ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο ακόμα. «Στόχος της Ευρώπης είναι η επιτυχία και όχι η αποτυχία» προσέθεσε. 

«Δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία .Υπάρχει διαφωνία στα μέσα και όχι στους στόχους. Είναι τεχνικό το ζήτημα» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος είπε ότι «πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας».  

Τουσκ: Σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή, αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος»

Τη στιγμή που το μπρα-ντε-φερ μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών συνεχίζεται στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε δημοσίως την αισιοδοξία του πως η Αθήνα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία. Θέλοντας να δώσει έμφαση στο μήνυμά του, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα διπλωματικό ελιγμό με σκοπό να δοθεί νέα πνοή στις πολυήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις, ο κ. Τουσκ στέλνει το μήνυμα παντού ότι το ελληνικό ζήτημα δεν θα καταλήξει σαν μια αρχαία ελληνική τραγωδία αλλά θα έχει ευχάριστο τέλος, happy end δηλαδή όπως τα περισσότερα blockbusters του Χόλιγουντ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Τουσκ, προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη: Μπορεί να χρειαστούν ακόμη πολλές ώρες. Αλλά έχω ένα προαίσθημα ότι, σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή, αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος».

Ενώ οι δύο πλευρές ψάχνουν το επόμενο βήμα, για μία συμβιβαστική λύση, είναι μάλλον θετικό το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παρόλο που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να κρέμονται από μία κλωστή, το γεγονός πως δανειστές και ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν τις συνομιλίες επιβαιβεώνουν το γεγονός πως και οι δύο πλευρές εργάζονται για συμφωνία.

Διπλό μήνυμα Σουλτς σε Ελλάδα και θεσμούς αντίστοιχα: Τείνουμε χείρα βοηθείας – Βοήθηστε, η κατάσταση είναι τραγική

«Στην πολιτική μου ζωή πάντοτε πίστευα ότι η λογική θα υπερισχύσει» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στο Eurogroup, προσθέτοντας πως «υπάρχουν αντιπαραθέσεις, αλλά οι προτάσεις πρέπει να οδηγήσουν σε συμβιβασμούς».

Ο ίδιος, υπογράμμισε πως: «Λέω στην κυβέρνηση της Ελλάδας: Τείνουμε χείρα βοηθείας, πάρτε τη και την ίδια στιγμή λέω στους θεσμούς: Βοηθήστε την Αθήνα, η κατάσταση είναι τραγικη».

Μάλιστα, δεν δίστασε να υπογραμμίσει την «καλή δουλειά» που κάνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποδεχτεί τις προτάσεις των δανειστών. «Στόχος τώρα είναι στην Ελλάδα να δημιουργηθεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» δήλωσε και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι πως δεν θα λύσουμε μακροπρόθεσμα όλα τα προβλήαμτα της χώρας».

Ο ίδιος υποστήριξε πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιο κείμενο, από ελληνικής πλευράς, άξιο διαπραγμάτευσης, ωστόσο πλέον, «υπάρχει» και γι’ αυτό «τώρα πρέπει να δούμε τι είναι δυνατό να γίνει για να έρθουμε σε συμφωνία. Υπάρχουν πλέον δύο χαρτιά, μπορούμε να κάνουμε συγκερασμό αυτών των δύο απόψεων; Πρέπει να το δει ο κ. Γιούνκερ…» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος, σημείωσε ότι από τη σύναψη συμφωνίας «πρέπει να είναι ικανοποιημένοι και εκείνοι που έδωσαν τα λεφτά τους, αλλά και να μείνουν ικανοποιημένοι οι Ελληνες από αυτά που θα πούνε όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους…».

Βαρουφάκης: Αρκετοί υπουργοί διαφώνησαν και με το κείμενο των θεσμών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο.

Όπως εξήγησε, συζητήθηκαν δύο κείμενα, αυτό της ελληνικής πλευράς και αυτό των Θεσμών. «Το δικό μας κείμενο ήταν προσαρμοσμένο» υπογράμμισε.

Όπως αποκάλυψε, «το καλό είναι ότι αρκετοί υπουργοί διαφώνησαν και με το κείμενο των Θεσμών» και γι’ αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί…

Η ακριβής δήλωση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής: «Το Εurogroup είχε δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμογή της τελευταίας εκδοχής των θεσμών που πήραμε αργά χθες το βράδυ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο με στόχο τη σύγκλιση τόσο μεταξύ των κείμενων όσο και γενικότερα στο Eurogroup».

Οι οριακές διαπραγματεύσεις

Μετ’ εμποδίων εξελίχθηκαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και όλα δείχνουν ότι η επίτευξη συμφωνίας κρέμεται σε μια κλωστή.

Λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη, για να ξαναρχίσει έπειτα από λίγα λεπτά και τελικώς να τελειώσει «για τώρα» όπως διευκρίνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αρχικά, πηγές από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για διάλειμμα επ’ αόριστον. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, είπε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Αυτό που μεταδίδουν ενημερωμένες πηγές από τις Βρυξέλλες, επικαλούμενες Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup ζήτησαν μια καλύτερη πρόταση από την ελληνική πλευρά.

Επικαλούμενο κοινοτικές πηγές, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι θα υπάρξει νέο EuroWorking Group την Παρασκευή, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το νέο Eurogroup, που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό ώστε η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι νέες προτάσεις που κατατέθηκαν θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.  

Με καθυστέρηση ξεκίνησε το Eurogroup

Ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν σε ένα κοινό σημείο αφετηρίας. Κι αυτό διότι παρά το γεγονός ότι στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Βίζερ που προηγήθηκε δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός, οι δύο πλευρές κατέθεσαν τα δικά τους σχέδια συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι δανειστές θεωρούν ότι βάση συμφωνίας αποτελεί το επικαιροποιημένο σχέδιο των θεσμών. Από την πλευρά της η ελληνική αντιπροσωπεία επιμένει ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για την επίτευξη άμεσης συμφωνίας και επέλεξε να καταθέσει το σχέδιό της προς έγκριση στο θεσμικό όργανο της Ευρωζώνης, δηλαδή στο Eurogroup.

Τελευταίες πληροφορίες όμως λένε ότι σημειώθηκε ξαφνική εμπλοκή λίγα λεπτά πριν τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης όταν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών αρνήθηκαν να συζητήσουν την ελληνική πρόταση υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί βάση συζήτησης. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, το Eurogroup διεκόπη και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ώστε να διαμορφωθεί ένα κείμενο το οποίο να υποβληθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση.

 

Τι έγινε στις διαπραγματεύσεις Τσίπρα-θεσμών

Η εξαμερής Τσίπρα-δανειστών δεν έβγαλε λευκό καπνό. Πριν ξεκινήσει το Eurogroup όπου οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν με τις δικές τους προτάσεις, οι θεσμοί συνέταξαν έγγραφο με εφικτά σημεία συμφωνίας (feasibility blueprint). Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το κείμενο αυτό δεν λαμβάνει πράσινο φως από Αθήνα. Μάλιστα νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κ. Σέλινγκ αποκάλυψε ότι η Αθήνα έχει καταθέσει δική της πρόταση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες -κατά την άποψη συνεργατών του πρωθυπουργού- είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες μέρες. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι οι ελληνικές προτάσεις εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup. «H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση, τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός» λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις αλλαγές στην ελληνική πρόταση που κατατίθεται στο Eurogroup είναι η διατήρηση των νησιών στο καθεστώς του χαμηλού ΦΠΑ. 

Οσον αφορά τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή» η πρόταση τους περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω: μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ (πληροφορίες κάνουν λόγο για ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%), στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα αλλά κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Τα ξένα πρακτορεία διαψεύδουν ότι θα υπάρξει «take it or leave it» τελεσίγραφο από την Ευρώπη και μεταδίδουν ότι πιθανόν να υπάρξει νέο Eurogroup, εκτός από αυτό που συνεδριάζει το μεσημέρι, το Σάββατο. Ο κ. Σέλινγκ δήλωσε ότι το πραγματικό deadline είναι για αυτή την Κυριακή.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την συνάντηση στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες της εξαμερούς μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των επικεφαλής των τριών θεσμών, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο MNI πως οι συζητήσεις είναι πολύ δυσκολες για όλες τις πλευρές.

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της» δήλωναν τη νύχτα  κυβερνητικές πηγές, ενώ νωρίτερα κατηγορούσαν τους δανειστές και περισσότερο το ΔΝΤ ότι με τη «νέα πρόταση μεταφέρουν τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες». Προειδοποιούσαν δε ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Χωρίς «λευκό καπνό» το Eurogroup – Νέα συνεδρίαση το Σάββατο