«Ήρθε η ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει ανάμεσα στην πατρίδα ή το κόμμα του», αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times ο καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Μαρκ Μαζάουερ.

Σϋμφωνα με τον κ. Μαζάουερ η κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε να φέρει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση απ’ ότι ήταν.

«Δεν θα πρέπει όμως να χρεωθεί αυτή η αποτυχία στον τωρινό πρωθυπουργό, αφού και οι προκάτοχοί του είχαν επίσης αποτύχει, αφού ο καθένας ξεχωριστά παρέλειψε να πει στους έλληνες ψηφοφόρους την αλήθεια».

«Ο χρόνος ήταν με την ελληνική πλευρά», αναφέρει ο Μαζάουερ, «ωστόσο η κυβέρνηση τον σπατάλησε και πλέον είναι πιο πιθανό το ενδεχόμενο του Grexit». 

Ακόμα, τονίζει πως ΔΝΤ και Κομισιόν είχαν διαφορές μεταξύ τους, ωστόσο «είναι φανερό πως η τακτική που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας τους ένωσε και πλέον οδηγούν την Ελλάδα στον ίδιο καταστροφικό δρόμο όπως πριν, χωρίς να δίνουν σημασία στην υψηλή ανεργία».

«Παρ’ όλα αυτά», καταλήγει, «αν μπορεί να παρουσιάσει την ήττα ως νίκη, να παρουσιάσει μια συμφωνία με τους δανειστές ως δική του και να διενεργήσει εκλογές με μια κεντροαριστερή πλατφόρμα κάποια στιγμή το φθινόπωρο με την πραγματική προοπτική μιας ελάφρυνσης χρέους, μπορεί να φέρει την αποστολή εις πέρας. Αυτοί που μέσα στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να χτίσουν τον σοσιαλισμό με μια επιστροφή στην δραχμή, θα μείνουν στο περιθώριο ».

Πηγή: Η Καθημερινή