Μουδιασμένοι, εκνευρισμένοι και ιδιαίτερα κουρασμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι φαίνεται ότι «μεταφράζουν» την απόφαση για δημοψήφισμα σε άρνηση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. 

Δεδομένου ότι το EuroWorking Group εισηγήθηκε να μην γίνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, η σημερινή συζήτηση των υπουργών της Ευρωζώνης κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Μάλιστα, ορισμένοι από τους υπουργούς τόνισαν ότι σήμερα θα εξεταστεί το Plan B για την Ελλάδα. 

«Η Ελλάδα αποφάσισε να βάλει τέλος στις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον οι βάσεις για περαιτέρω συζητήσεις με την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ο κ. Σόιμπλε κράτησε και μια επιφύλαξη, αναφέροντας ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και άλλες «εκπλήξεις» από την Αθήνα. 

Μια «θλιβερή μέρα» είναι η σημερινή για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Έχω μείνει έκπληκτος-αρνητικά- με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Απ’ ότι φαίνεται έχουν απορρίψει τις τελικές προτάσεις των θεσμών» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας. 
«Είναι μια θλιβερή απόφαση για την Ελλάδα, καθώς έκλεισε την πόρτα σε περαιτέρω συζητήσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup. 

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος έφτασε στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος δήλωσε ότι «κλείνουμε την πόρτα σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις».
«Νομίζω ότι η χθεσινή απόφαση για δημοψήφισμα ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη και αισθάνομαι θλίψη για την κατάσταση, περισσότερο για τους Έλληνες πολίτες» ανέφερε ο κ. Στουμπ, και συνέχισε: «Θα έλεγα ότι το Plan Β γίνεται ταχύτατα Plan A». 

Λίγο πιο αισιόδοξη από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προσερχόμενη στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να εργάζεται για μια λύση με την ελληνική πλευρά. 

«Μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς, πάντα δείχνουμε ευελιξία ώστε να προσαρμοζόμαστε στις νέες οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις στην Ελλάδα. Ο στόχος αυτού που κάνουμε είναι να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και να αποκαταστήσουμε την οικονομική της ανεξαρτησία –όπως κάναμε και στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία τόνισε ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει το ταμείο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος με την κ. Λαγκάρντ κινήθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «το παιχνίδι δεν έχει ακόμα χαθεί». 

«Όταν κοιτάω που βρισκόμαστε, βλέπω ότι υπάρχουν διαφορές αλλά είναι περιορισμένες και τις έχουμε εντοπίσει» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, προσερχόμενος στην κρίσιμη για την Ελλάδα συζήτηση. 

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι έχει βούληση» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. 

«Ο χρόνος τελειώνει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Γιόχαν Βαν Όβερτλεντ, ο οποίος τόνισε ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα πρέπει να ληφθούν σήμερα. 

Την ίδια ώρα, ο κ. Όβερτλεντ ανέφερε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι μια «περίεργη κίνηση».