“Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει την Τρίτη το βράδυ και θα λήξει την Τρίτη το βράδυ”, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά ζήτησε παράταση ενός μηνός αλλά το αίτημα αυτό απερρίφθη.

Δυσάρεστη έκπληξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την απόφαση της ελληνικής πλευράς να εγκαταλείψει, όπως είπε, τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές και να κόψει κάθε σχετική συζήτηση. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πλην της Ελλάδας θα έχουν διαβουλεύσεις σήμερα το απόγευμα για να καθορίσουν τις γραμμές άμυνας έναντι ενδεχομένων προβλημάτων.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο ελληνικός λαός δεν ακολουθήσει τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης και ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορέσουν να συνεχιστούν με την υπάρχουσα σήμερα κυβέρνηση δεδομένου ότι αυτή έχει ταχθεί σαφώς κατά των προτάσεων των δανειστών. «Οι πόρτες ήταν ανοιχτές ως χθες βράδυ», είπε ο Ολλανδός υπουργός, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί λειτουργούσαν με πνεύμα ελαστικότητας και θα μπορούσαν να δεχθούν αλλαγές με ισοδύναμα μέτρα που θα πρότεινε η ελληνική πλευρά. Η συζήτηση έχει τελειώσει για εμάς, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα λήγει το βράδυ της Τρίτης.

«Οι θεσμοί και οι προτάσεις του επέδειξαν τη μέγιστη ευελιξία, ωστόσο οι ελληνικές αρχές απέρριψαν αυτές τις προτάσεις και αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Οι προτάσεις μας δεν ήταν οριστικές ωστόσο η ελληνική πλευρά επέλεξε να διακόψει τις συνομιλίες. Είναι άδικος τρόπος να θέτει σε δημοψήφισμα προτάσεις που δεν ήταν τελικές. Το πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ», είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπτωση που οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι». «Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είχε εκφραστεί τόσο αρνητικά για το πακέτο μέτρων η αξιοπιστία είναι μικρή γιατί ακόμα και στην περίπτωση του “ναι” δεν ξέρουμε αν το πακέτο αυτό θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Δεν υπάρχει χρόνος να υπάρξει η περίοδος ενός μήνα γιατί δεν θα υπάρχει πρόγραμμα. Ακόμα κι αν υπάρχει “όχι” ως απάντηση οι πιθανότητες για καλύτερη συμφωνία είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Γιατί οποιοδήποτε πρόγραμμα θα πρέπει να εγγυάται μια δημοσιονομική σταθερότητα», πρόσθεσε. 

Εξάλλου, ο κ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε για πολλαπλούς κινδύνους τις επόμενες εβδομάδες. «Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη τους κινδύνους», είπε.

Ερωτηθείς ο Ντάισελμπλουμ, τί θα γίνει με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, απάντησε ότι είναι θέμα της ΕΚΤ που λειτουργεί ανεξάρτητα και σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές».

Oλόκληρη η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα 

 «Από τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου του Eurogroup για την παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, εντατικές διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ Θεσμών και ελληνικών αρχών για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και την επείγουσα κατάσταση, οι Θεσμοί υπέβαλαν μια συνολική πρόταση που είχε προϋποθέσεις κάνοντας χρήση της ελαστικότητας.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, διακόπτοντας μονομερώς τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιανουαρίου.

Το Eurogroup ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα των τελευταίων ετών. Το Eurogroup ήταν ανοιχτό ως την τελευταία στιγμή για να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό προς ένα συνεχές πρόγραμμα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη.

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει την πρόταση σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος. Η τρέχουσα χρηματοοικονομική βοήθεια με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, καθώς επίσης όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη μεταφορά από τις χώρες της ευρωζώνης των SMPs και των κερδών μέσω ΑNFA.

Οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Υποσημείωση: Υποστηρίζεται από όλα τα μέλη του Eurogroup εκτός από την Ελλάδα