Συνομιλίες με Ντάισελμπλουμ, Παντοάν, Σαπέν. 

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου είπε σε ευρωπαίους ομολόγους του σήμερα ότι απαιτείται να γίνει περισσότερη προσπάθεια για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ελληνική κρίση να πλήξει τη σταθερότητα στις χρηματαγορές.

Ο Λιου συζήτησε σχετικά με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια χωριστών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στις συνομιλίες αυτές ο Λιου “σημείωσε τη σημασία που έχει να γίνουν συνεπή αναγκαία βήματα για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα” και πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος πρέπει να εργαστούν ώστε να επιτευχθεί ένας “ρεαλιστικός συμβιβασμός”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

 

Ο Λιου υπογράμμισε ότι “είναι προς το συμφέρον όλων των μερών και της παγκόσμιας οικονομίας η Ελλάδα και οι πιστωτές της να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας λύσης η οποία θα βάλει την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης”, και πρόσθεσε ότι η “δουλειά που πρέπει να γίνει περιλαμβάνει τη συζήτηση για τις δεσμεύσεις για νέες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και έναν δρόμο ώστε το χρέος (της) να γίνει βιώσιμο (…) με έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Οι ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και θα συνεχίσουν να παροτρύνουν όλες τις πλευρές να βοηθήσουν να ξαναμπεί η χώρα σε πορεία ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης, είπε το υπουργείο Οικονομικών χθες.

“Η μη-πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Έλληνες απόψε θέτει σε λειτουργία μια παλιά και παγιωμένη διαδικασίας στο ΔΝΤ για την αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών”, είπε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

 

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιδιώξουν διαπραγματεύσεις που θα βάλουν την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης στη βάση αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων και απαιτούμενης χρηματοδότησης ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους”, πρόσθεσε η ανακοίνωση.