Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση με μια χώρα μέλος της να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 

 

Η πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή γράφει σε σημερινή του ανάλυση το βρετανικό περιοδικό Economist. Η έξοδος θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα αλλά παράλληλα κρύβει κινδύνους για την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι πολίτες από την άλλη έχουν πλέον πειστεί ότι η Ελλάδα είναι ένα δυσλειτουργικό κράτος και ότι η ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα χωρίς αυτήν μέσα. 

Αυτό είναι λάθος γιατί καταρχάς η έξοδος της Ελλάδας θα είναι η απόδειξη ότι ο δρόμος προς το ευρώ δεν είναι μονόδρομος  και ότι το ενιαίο νόμισμα δεν μπορεί να λύσει τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ δανειστή και δανειζόμενου. Αν η Ευρώπη δεν αναγνωρίσει ότι το ενιαίο νόμισμα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις σύντομα θα βρει μπροστά της και άλλες «Ελλάδες» σημειώνει ο Economist.

H πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι σκληρή. Η χώρα έχει ξεμείνει από χρήμα με την ΕΚΤ να αρνείται να ενισχύσει περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες. Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το δόση των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ΕΚΤ εντός του μήνα ακόμη και αυτή η βοήθεια που δίνει τώρα η κεντρική τράπεζα δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση θα αρχίσει να πληρώνει με υποσχετικές οι οποίες στην ουσία θα γίνουν ένα παράλληλο νόμισμα κάτι που θα φέρει το grexit ακόμη πιο κοντά. 

Η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα χρειάζεται ικανότητες και ευφυΐα κάτι που δεν διαθέτει ο κ. Τσίπρας, συνεχίζει ο Economist. Ωστόσο η νίκη της Αριστεράς παραδέχεται το περιοδικό δεν ήταν τυχαία. Η χώρα έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, η ανεργία είναι στο 25% και για τους νέους στο 50%.  Ο κ Τσίπρας ήρθε στην εξουσία και οι Έλληνες είχαν πιστέψει ότι μπορεί να αλλάξει την πορεία της χώρας. Ο κ Τσίπρας διαπραγματεύτηκε ως νόμιμα εκλεγμένος ηγέτης αλλά απέναντι του είχε επίσης νόμιμα εκλεγμένους ηγέτες που δεν είχαν καμία διάθεση να στηρίξουν ένα σύστημα αέναης χρηματοδότησης της Ελλάδας 

Η Ελλάδα τώρα χρειάζεται ένα νέο πρωθυπουργό. Οι σχέσεις των ευρωπαίων με τον Τσίπρα έχουν διαρραγεί και η ευρωζώνη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Για να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι από ανάλογες καταστάσεις πρέπει να δημιουργήσουν μηχανισμούς που θα ενισχύουν τους ανέργους και να διαθέτουν έξτρα κεφάλαια σε χώρες με ύφεση και να αντικαταστήσει τα πακέτα στήριξης με περισσότερη συνυπευθυνότητα στα ρίσκα και στους κινδύνους. 

Η ευρωζώνη ξέρει ότι πρέπει να αλλάξει και το δίδαγμα της ελληνικής καταστροφής είναι ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κοινού νομίσματος τώρα. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες σε πολύ χειρότερες κρίσεις. 

e-typos.com


Σχόλια0