Να διαφυλάξουμε την εθνική ομοψυχία ανέφερε ο Πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τους Αρχηγούς των Όπλων, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, όλους τους αξιωματικούς, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντήσω και να μου κάνουν μια ουσιαστική ενημέρωση, βάσει της οποίας διαπίστωσα την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες.

Μετέφερα στη στρατιωτική ηγεσία την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού για την αφοσίωσή τους στο στόχο της διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας. Τους ευχαρίστησα για την αυταπάρνηση με την οποία διαπράττουν το καθήκον τους, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

Η διατήρηση ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζει  μια δυσκολία. Η δυσκολία αυτή θα είναι πρόσκαιρη. Πυλώνας σταθερότητας και διασφάλισης της εθνικής ομοψυχίας είναι ο σεβασμός στο Σύνταγμα, στις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και η ενότητα και προσήλωση στο καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων, των ανδρών και των γυναικών που υπηρετούν την πατρίδα μας.

Η πολιτεία, παρά τις όποιες δυσκολίες, που θα τις ξεπεράσουμε με πίστη στο στόχο μας και με ενότητα, δεν πρόκειται να διαγράψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Όσο περνάει από το χέρι μας, και εγώ προσωπικά, αλλά και ο Υπουργός Άμυνας, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μειώσεις, μειώσεις που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν νέες ανισότητες μέσα στον κοινωνικό ιστό και κυρίως μειώσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό αφορά τον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή οικονομική δυσκολία, οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον πυρήνα της κυριαρχίας μας. Θα αποφασίζουμε εμείς πώς θα διανέμουμε τους πόρους, θα αποφασίζουμε εμείς πού θα κάνουμε περικοπές, θα αποφασίζουμε εμείς για το αν και το πώς, τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρούμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελεί προϋπόθεση για την εθνική μας κυριαρχία.

Διαβεβαίωσα την ηγεσία του στρατεύματος ότι  η χώρα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες διατηρεί και αυξάνει τη γεωπολιτική της δυναμική. Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του γεωπολιτικού μας προσανατολισμού. Υπάρχουν, όμως, δυνατότητες που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, για να αναβαθμίσουμε την υπάρχουσα γεωπολιτική δυναμική.

Τέλος, επεσήμανα στην ηγεσία, στην στρατιωτική ηγεσία ότι τούτες τις ημέρες οφείλουμε να σεβαστούμε μια δημοκρατική διαδικασία, χωρίς δραματοποιήσεις και να διαφυλάξουμε όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής, ως κόρη οφθαλμού, την εθνική ομοψυχία.

Την επόμενη ημέρα όλοι θα είμαστε ένα, στην προσπάθειά μας η χώρα μας να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατό αυτή την οικονομική κρίση. Και βεβαίως, να την ξεπεράσει με τη δυνατότητα να μπορέσει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του λαού μας, αλλά και την εθνική μας κυριαρχία.