Τι δήλωσαν

Ματέο Ρέντσι 

“Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα όσον αφορά την εξεύρεση τεχνικής λύσης για την Ελλάδα. Νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση, με σχετική ευκολία κιόλας, για να επιλυθεί η ελληνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

“Ανησυχώ περισσότεροι για την κατάσταση στην Ευρώπη. Η σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι καθόλου καλή”, συνέχισε ο Ρέντσι. “Μια τεχνική λύση μπορεί να βρεθεί για την Ελλάδα. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να βρεθεί μια πολιτική λύση για την Ευρώπη και για αυτό υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνουμε”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ο Ματέο Ρέντσι σημείωσε πως “αυτό επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω η άποψή τους είναι πως έχουν συμφέρον να επιδιώξουν να μείνουν στην ευρωζώνη. Για να μείνει στο ευρώ κάποια χώρα πρέπει να τηρεί κανόνες. Αυτοί οι κανόνες μπορούν να ερμηνευθούν με ορισμένη ευελιξία, αλλά όπως γνωρίζουν όλες οι χώρες, πρέπει να τηρούνται. Άρα η απόφαση εντέλει εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα κάνουν τα πάντα για να επιτύχουμε μια συμφωνία και νομίζω όχι σήμερα, αλλά τις επόμενες ώρες, η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί”.

Φρανσουά Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να δράσει γρήγορα

   Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα δουλέψουμε σήμερα το βράδυ, δήλωσε προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Εξηγώντας είπε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα από την πλευρά της Ελλάδας έτσι ώστε να καταθέσει προτάσεις αξιόπιστες, αλληλεγγύη από την Ευρώπη γιατί το διακύβευμα είναι ευρωπαϊκό και ταχύτητα απ’ όλους γιατί μέσα στην εβδομάδα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Ο πρόεδρος Ολάντ είπε επίσης ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε στο Eurogroup προτάσεις, οι οποίες όμως πρέπει να συμπληρωθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν. Συζητάμε, συνέχισε, για ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι βραχυπρόθεσμο για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες και ένα μεσοπρόθεσμο γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε για την Ελλάδα κάθε τρεις μήνες.

 

Και τα δύο, σημείωσε θα υπόκεινται σε αιρεσιμότητα.

Μέρκελ: Δεν υπάρχει ακόμα βάση για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

 Σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι βάσεις για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, έστειλε από την πόρτα της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ.

“Μετά τη λήξη του δεύτερου προγράμματος και έπειτα από το παραπάνω από ξεκάθαρο ‘όχι’ στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν υπάρχει ακόμη η βάση για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος του ΕΜΣ”, δήλωσε προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

“Πιστεύουμε ακόμη ότι η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η υπευθυνότητα σε εθνικό επίπεδο, που προσφέρει η κάθε πλευρά, συνδέονται άρρηκτα. Με άλλα λόγια, χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει πιθανότητα να προσφερθεί βοήθεια, χωρίς αλληλεγγύη και μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να πάμε εκεί που θέλουμε να πάμε”, συνέχισε η Μέρκελ.

 

“Στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο θα συζητήσουμε για το πώς θα συνεχίσουμε, αλλά δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία. Θα έλεγα ότι δεν είναι ζήτημα εβδομάδων, αλλά μερικών ημερών. Θα δούμε τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός” Αλέξης Τσίπρας, πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας. 

Γιούνκερ: Η επίλυση της κρίσης εξαρτάται από τον κ. Τσίπρα

Η επίλυση της κρίσης με την Ελλάδα εξαρτάται πλέον από τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είμαι πάντα πρόθυμος να συναντηθώ μαζί του και να συζητήσω την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ. 

Πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε: Η Ευρώπη μπορεί να βρει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα, χρειάζονται ωστόσο δύο εταίροι για να συνομιλήσουν

«Είχε γίνει μια υπόσχεση για σήμερα. Έπειτα εκείνοι (οι Έλληνες) είπαν αύριο. Εάν για την ελληνική κυβέρνηση είναι κάθε φορά “mañana” (σ.σ. αύριο στην ισπανική γλώσσα), για εμάς πάντα θα μπορεί να είναι κάθε ημέρα “mañana”» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Η ίδια είπε ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε σήμερα «μόνο μια εικόνα όχι όμως έγγραφα». Την εικόνα τη γνωρίζουμε και εμείς οι ίδιοι, δεν το χρειαζόμαστε πλέον, επισήμανε η Λιθουανή πρόεδρος.

«Είτε η ελληνική κυβέρνηση δε γνωρίζει ό,τι δε γνωρίζει και δεν θέλει να γνωρίσει είτε πρόκειται για πόκερ και τζόγο. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος» σημείωσε η Γκριμπαουσκάιτε.

 

«Η Ευρώπη μπορεί να βρει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζεσαι δύο εταίρους να συνομιλήσουν, να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο. Προς το παρόν αυτό δεν έχει επιτευχθεί» τόνισε η πρόεδρος της Λιθουανίας.

Ολλανδός πρωθυπουργός, Ρούτε 

“Δεν είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτή τη σύνοδο και για το γεγονός ότι η Ελλάδα προσέρχεται χωρίς καμιά πρόταση. Φαίνεται ότι θέτουν τις προηγούμενες προτάσεις στο τραπέζι ξανά, αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

“Η μόνη λύση είναι η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα”, πρόσθεσε ο Ρούτε και υποστήριξε ότι το εάν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ “είναι ευθύνη που επαφίεται στην Αθήνα, όχι εδώ”, κρίνοντας πως “η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού”.

“Βρίσκομαι εδώ για να προασπίσω την ακεραιότητα, τη συνοχή και τις θεμελιώδεις αρχές της νομισματικής ένωσης. Επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει εκτεταμένες προτάσεις και δεν νομίζω ότι το ζήτημα θα τελειώσει σύντομα. Το γεγονός είναι το εξής: εάν οι Έλληνες δεν παρουσιάσουν σήμερα, ή πολύ σύντομα διότι ο χρόνος έχει ήδη εξαντληθεί, αναλυτικές προτάσεις, εάν δεν είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα, δεν θα είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη θα ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση”, πρόσθεσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.