Ως ασαφή και σοβαρή, αυτή τη στιγμή, εκτιμά την κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, όπως δήλωσε μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου, στη Βιέννη.

 

Σύμφωνα με την άποψή του, επείγει τώρα η διαπραγμάτευση ενός προγράμματος, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω μέτρα, διότι χωρίς αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ούτε καν σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα.

 

Ο ίδιος, δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί τώρα, μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, είναι εύκολη η επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως ανέφερε, ενώ διερωτήθηκε από πού θα μπορέσει να έλθει τόσο σύντομα αυτό το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να εξηγήσει ποια στρατηγική ακολουθεί.

 

Σε συνέντευξή του, νωρίτερα, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επισημάνει την ανάγκη να υπάρξουν στις διαπραγματεύσεις συμβιβασμοί, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτέλεσμα, και όπως σημείωσε για συμβιβασμούς φαίνεται να έχει εντολή ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Βέρνερ Φάιμαν παρατήρησε, στη συνέντευξή του, ότι είναι πολύ δύσκολη η διακυβέρνηση στην Ελλάδα σε μια τόσο δύσκολη εποχή, επισημαίνοντας ότι πάρα πολλές δυσκολίες προξενήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν προέκυψαν από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα και δεν μπορεί κανείς να του επιρρίπτει τις ευθύνες, ωστόσο θα πρέπει τώρα να κάνει συμβιβασμούς για να υπάρξουν αποτελέσματα.

 

Ως προς το ελληνικό χρέος, ο καγκελάριος σημείωσε ότι το θέμα της βιωσιμότητάς του έχει τεθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά υπήρξαν και στο παρελθόν συζητήσεις στις διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράταση του χρόνου αποπληρωμής, καθώς, κατά την άποψή του, είναι διαφορετικό αν η περίοδος αποπληρωμής είναι 30 ή 60 χρόνια.