Την Κυριακή το βράδυ, η Ευρώπη των 28 αποφασίζει για το μέλλον της με ή χωρίς την Ελλάδα

Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη αναμένονται οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που έγινε σαφές στη Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της Τρίτης. Σε καλό κλίμα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκαναν μια «σοβαρή και σαφή» συζήτηση, όπως τόνισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε μετά. 

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του ESM, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι απομένουν μόνο λίγες μέρες συζητήσεων για το τί πρέπει να γίνει.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, αλλά όπως είπε υπάρχουν άλλα 18 κράτη μέλη στην ευρωζώνη.

Η Άγγελα Μέρκελ ανέφερε ότι ως την Πέμπτη περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις με μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα του ESM. Όπως εξήγησε η Α. Μέρκελ, οι προτάσεις αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, για το νέο πρόγραμμα βοήθειας. Όπως είπε, οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερες δεσμεύσεις από ότι το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας που δεν ολοκληρώθηκε.

Η Άγγελα Μέρκελ σημείωσε, επίσης, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί και από τη γερμανική Βουλή. «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχει νόημα να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», πρόσθεσε η ίδια.

«Πρώτα περιμένουμε τις λεπτομερείς προτάσεις που θα αφορούν το μέλλον της χώρας και στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για βραχυπρόθεσμες λύσεις», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής 12 Ιουλίου, η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι είναι ανάγκη να συναντηθούν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. και όχι μόνο οι 19 της ευρωζώνης, γιατί όπως είπε, το ελληνικό ζήτημα είναι κρίσιμο και όλες οι χώρες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Όσον αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, η Α. Μέρκελ είπε ότι θα συζητηθεί όταν και εφ’ όσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σήμερα πάντως είπε ότι κάποιοι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο περαιτέρω κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Σχετικά με το θέμα των ελληνικών τραπεζών, η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενημέρωσε σήμερα τους ηγέτες της ευρωζώνης. Όπως είπε, η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη και λαμβάνει αποφάσεις με αυτονομία.

Το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, είναι ένα ευρωπαϊκό και όχι καθαρά ελληνικό ζήτημα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ λίγο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έως την Παρασκευή το πρωί θα έχει υποβάλει ικανοποιητικές προτάσεις. Ο κ. Ολάντ σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι μάλλον διετές – ανέφερε ωστόσο ότι αν οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. Είπε επίσης ότι αύριο το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη Γαλλική εθνοσυνέλευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν υπάρξει συμφωνία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να υπάρξει και μια συμφωνία μικρής διαρκείας, που υπό όρους θα μπορούσε να καλύψει τις άμεσες ελληνικές ανάγκες. Ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε πως όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να σέβονται τους κοινούς κανόνες – προσέθεσε ωστόσο, πως από την άλλη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός, ότι δεν έχουν όλες οι χώρες-μέλη τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης και πλούτου. Τέλος, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως αν τελικώς αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικό.

Στο ίδιο κλίμα και ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποβάλει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται, είπε ο κ. Τουσκ, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της Ε.Ε. ενώ δεν απέκλεισε να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο κορυφής της Ευρωζώνης.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του, τάχθηκε κατά ενός ενδεχόμενου Grexit, δεν παρέλειψε όμως να προσθέσει πως έχει προετοιμαστεί ήδη ένα λεπτομερές σχέδιο για την πιθανότητα αυτή. Φανερά εξοργισμένος για τον χαρακτηρισμό της Κομισιόν ως «τρομοκράτες», από τον κ. Βαρουφάκη στην εφημερίδα El Mundo, είπε πως η Ελλάδα δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά θα πρέπει να το κάνει σύντομα. Σε ό,τι αφορά δε το κούρεμα του χρέους, που «καίει» την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί τον Οκτώβρη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε πως η διαδικασία θα είναι στο εξής ταχύτατη «με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας» ενώ εξήγησε πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα αποτελούν εθνική πολιτική μιας και διαμορφώθηκαν από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα. Δήλωσε ακόμα αισιόδοξος για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας σύντομα. 

Στο ίδιο αισιόδοξο μοτίβο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξέφρασε την πεποίθηση πως στη Σύνοδο της Κυριακής θα έχουμε «happy ending» ενώ και ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως «η Γαλλία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η Ελλάδα δείχνει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, σημαντική εξέλιξη αποτελεί η είδηση πως ο Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνουν «ζωντανές» οι ελληνικές τράπεζες ως την Κυριακή, όπως διαβίβασε η Άνγκελα Μέρκελ.