Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, έστειλε ένα πολύ στοχευόμενο μήνυμα στους συμπατριώτες του, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, με την βοήθεια των εικόνων των κλειστών ελληνικών τραπεζών και των ουρών  μπροστά στα ΑΤΜ: Πιθανόν να είχατε αντιμετωπίσει παρόμοια μοίρα, εάν δεν είχαμε τις πολιτικές λιτότητας που υποστηρίζει η ΕΕ.

Η νέμεση του κ. Rajoy, ο Pablo Iglesias, ο επικεφαλής του αριστερού Podemos, δίνει μια διαφορετική ερμηνεία. Δηλώνει ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα των απαιτήσεων της ΕΕ και της Γερμανίας, για περισσότερη λιτότητα στη Ελλάδα και στις άλλες εύθραυστες οικονομίες του νότου- και τώρα ζητούν περισσότερο πόνο.

Μόλις μερικούς μήνες πριν από τις ισπανικές εκλογές, τα ελληνικά δεινά αποτελούν έναν αστάθμητο παράγοντα, στην ήδη μπερδεμένη -από πολιτικής άποψης- χρονιά που διανύει η Ισπανία. Η κόντρα μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, παίζει τον ρόλο μιας δια αντιπροσώπου σύγκρουσης, ανάμεσα στους συντηρητικούς που κυβερνούν την χώρα και το Podemos, το οποίο υποστηρίζει την Αθήνα.

Ευρισκόμενο στην μέση και σε μια μάλλον άβολη θέση, βρίσκεται το Σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο υποστηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά τάσσεται και με τη θέση των συντηρητικών ότι η ελληνική ηγεσία πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, οι Έλληνες απέρριψαν τις απαιτήσεις των πιστωτών, για νέες περικοπές συντάξεων και αυξήσεις στο ΦΠΑ, με αντάλλαγμα δάνεια που θα αποτρέψουν την χρεοκοπία της χώρας. Τώρα η κυβέρνηση- που έχει την υποστήριξη των Ποδέμος και άλλων αντισυστημικών κομμάτων που έχουν αποκτήσει δύναμη στην Γαλλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία- ζητά ένα νέο τριετές δάνειο, την ώρα που το τραπεζικό σύστημα έχει κλειδώσει και τα ράφια σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία αδειάζουν.

Η ελληνική κρίση έδωσε στον κ. Rajoy μια νέα ευκαιρία ενόψει των εκλογών, ώστε να την χρησιμοποιήσει σαν “κράχτη” και να επανακάμψει μετά τις απώλειες που είχε το κόμμα του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές- καθώς έχασε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας, από υποψήφιους που υποστήριζε το Podemos και άλλοι αριστεριστές.

“Πρέπει να κατανοήσουμε τις διαφορές ανάμεσα στις σοβαρές και στις μη σοβαρές πολιτικές, οι οποίες οδηγούν σε καταστάσεις όπως αυτές στην Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματα τους”, δήλωσε πρόσφατα σε ένα συνέδριο ο κ. Rajoy, που παράλληλα υπερασπίστηκε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει.   

Στην γραμμή του Ισπανού πρωθυπουργού φαίνεται ότι συντάσσονται και οι πολίτες της χώρας, καθώς σε δημοσκόπηση (που έλαβε τόπο πριν το ελληνικό δημοψήφισμα), το 43% της κοινής γνώμης συμφώνησε με την θέση των πιστωτών και μόλις το 25% με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: Capital.gr