Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, μετά την 17ωρη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής με την επίτευξη συμφωνίας

Δώσαμε σκληρή μάχη και καταλήξαμε σε συμφωνία για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα, αλλά παλέψαμε μέχρι τέλους για μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. 

Η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά αποτρέψαμε την χρηματοπιστωτική ασφυξία και το Ταμείο δεν θα μεταφερθεί τελικά στο εξωτερικό.

Κερδίσαμε την αναδιάρθρωση του χρέους. Αφήσαμε παρακαταθήκη πίσω μας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλο τον κόσμο.

Η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, αλλά ξέραμε από πριν ότι η συμφωνία θα έχει δύσκολη υλοποίηση και περιλαμβάνει αναπόφευκτα υφεσιακές τάσεις. Καταφέραμε όμως να πάρουμε 35 δισ. ευρώ επενδύσεις, την αναδιάρθρωση χρέους και τριετή χρηματοδότηση. Οπότε οι αγορές θα μηδενίσουν τις πιθανότητες GREXIT. O ελληνικός λαός θα μάς δώσει έγκριση. 

Όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν και αυτοί που το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν. Παρά τα δύσκολα μέτρα, το Grexit αποτελεί παρελθόν.