“Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος”, προειδοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων συνομιλιών που κατέληξαν σε συμφωνία για την Ελλάδα.

“Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων μέσω των οποίων, θεωρώ, ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επανέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης. Αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς και, εάν κρίνω από τις διαπραγματεύσεις αυτής της νύκτας, δύσκολος”, είπε.

Πάντοτε λέγαμε ότι θα επρόκειτο για ένα τριετές πρόγραμμα. Πρέπει να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, πλήρεις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αγορά εργασίας, πρόσθεσε. 

Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν στην ελληνική πλευρά είναι σκληρές, όμως τελικά επήλθε η συμφωνία μεταξύ των 19 ηγετών, ανέφερε η Άγγελα Μέρκελ, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ και οι χώρες της ευρωζώνης επέδειξαν την αλληλεγγύη τους. Συνέχισε λέγοντας πως από την πλευρά της η Ελλάδα έδειξε βούληση και ετοιμότητα να εφαρμόσει τάχιστα μεταρρυθμίσεις. Οι χώρες της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η κυβέρνηση να αναλάβει την «ιδιοκτησία» της εφαρμογής του προγράμματος.

Η Μέρκελ είπε ότι η Ελλάδα συμφώνησε πως μετά τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ το Μάρτιο του 2016, παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM θα υπάρχει και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Επιπλέον, η Α. Μέρκελ τόνισε ότι ως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή των Ελλήνων τα προαπαιτούμενα που θα αφορούν π.χ. το ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, την ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, την υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα και μεταρρύθμιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας.

Τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα για ένα τριετές πρόγραμμα είναι της τάξεως των 86 δισ. ευρώ, δήλωσε η Μέρκελ. Για τα ποσά αυτά η εγγύηση θα είναι το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αξίας έως 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Όσον αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι στη σημερινή συμφωνία αναφέρεται ότι, αν χρειαστεί, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνσή του, όπως π.χ. η παράταση της αποπληρωμής του. Η ίδια, ωστόσο, τόνισε , ότι είναι εκτός συζήτησης το «κούρεμα» του χρέους.

Όσον αφορά το ζήτημα της «χρηματοδότησης-γέφυρας», η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι θα συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης. Σημείωσε πως, όταν η Βουλή των Ελλήνων εγκρίνει το νέο πρόγραμμα του ESM, τότε θα διευθετηθεί και το ζήτημα της χρηματοδότησης γέφυρας για να πληρωθεί στις 20 Ιουλίου η ΕΚΤ.

Όσον αφορά το «όχι» στο δημοψήφισμα, η Α. Μέρκελ είπε ότι, όπως εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο ελληνικός λαός επιθυμεί σαφώς να παραμείνει η χώρα μέλος της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικογένειας. 

Eπίσης ανέφερε ότι θα προτείνει με «πλήρη πίστη» στο κοινοβούλιο να εξουσιοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για μια τρίτη διάσωση μόλις η ελληνική Βουλή εγκρίνει το συνολικό πρόγραμμα και θέσει σε εφαρμογή τους αρχικούς νόμους.

Η Μέρκελ δεν είπε πότε θα συμβεί αυτό, αλλά διευκρίνισε ότι θα επιδώσει μια θετική αναφορά στην κοινοβουλευτική επιτροπή αυτή την εβδομάδα. Είναι καλύτερο να μην ανακληθούν οι βουλευτές από τη θερινή τους άδεια πριν βεβαιωθούν ότι πέρασαν οι ελληνικοί νόμοι, είπε.

Μετά από τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, η Μέρκελ είπε ότι η Ελλάδα κατέστησε τις συνθήκες χειρότερες για την ίδια τη χώρα μέσω της απότομης επιδείνωσης της οικονομίας το τελευταίο εξάμηνο και το κλείσιμο των τραπεζών τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ερωτηθείσα εάν έχει εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το επώδυνο πακέτο, είπε: «Θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος».

Αναγνώρισε ότι η Γερμανία απέσυρε το αίτημα βάσει του οποίου το έγγραφο στο οποίο θα κατέληγε η σύνοδος θα προέβλεπε την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εάν δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της διάσωσης.

 

«Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο Β γιατί εγκρίθηκε το σχέδιο Α» είπε.