Απέκλεισε κάθε συμμετοχή της Βρετανίας σε μία «χρηματοδότηση – γέφυρα» της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), στον οποίο συμμετέχουν και οι 28 χώρες της ΕΕ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Όσμπορν μίλησε χθες Δευτέρα με υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς αυτοί επρόκειτο να αναζητήσουν τρόπους για να χορηγήσουν στην Ελλάδα ένα ενδιάμεσο δάνειο, έως την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το δάνειο που θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δηλαδή το ταμείο για τη στήριξη των χωρών της ευρωζώνης.

Η παρέμβαση του Βρετανού υπουργού είχε σκοπό να μη χρησιμοποιηθεί ο EFSM – όπως προβλέπει μία από τις πολλές προτάσεις που εξετάζονται στις Βρυξέλλες – για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ο EFSM ιδρύθηκε το 2010 και χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

«Οι συνάδελφοί μας της ευρωζώνης έλαβαν το μήνυμα δυνατά και καθαρά, ότι δεν θα ήταν αποδεκτό να εξετασθεί και πάλι το θέμα της βρετανικής στήριξης για βοήθεια σε χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η επιλογή του EFSM είναι «πολύ απίθανο να κερδίσει έδαφος» και πιθανόν δεν θα συζητηθεί στο σημερινό συμβούλιο των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Το 2011, η Βρετανία είχε αρνηθεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η απόφαση για τη χρήση του EFSM λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ – απαιτείται συμφωνία από 15 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της – και επομένως θα μπορούσε να παρακαμφθεί η αντίθεση του Λονδίνου.

Ωστόσο, οι θεσμοί της ΕΕ δεν είναι πρόθυμοι να εξοργίσουν τους Βρετανούς ψηφοφόρους εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ που θα γίνει το 2017.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ